Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 1. 2019,
16.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,27

21

Natisni članek

Aleš Kuhar kakovost govedina meso

Sreda, 30. 1. 2019, 16.05

5 let, 2 meseca

V Slovenijo uvažamo meso nižje kakovosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,27

21

Poljsko meso, ki se je v torek znašlo v središču škandala po tem, ko so meso bolnih krav pakirali kot zdravo, je tudi na slovenskih policah, vendar po podatkih Uprave za zdravo hrano ne iz sporne klavnice. "V Slovenijo ne dobimo kakovostnih izdelkov, ampak izdelke nizke kakovosti," pravi agrarni ekonomist Aleš Kuhar.

meso
Novice Razkrili, kako na Poljskem meso bolnih krav prodajajo kot zdravo

Mesno industrijo je razburkala novica iz Poljske, kjer so meso hudo bolnih krav prodajali kot zdravo. Poljsko meso se pojavlja tudi na policah slovenskih trgovcev. Skupno v Slovenijo uvozimo okrog 100 tisoč ton mesa na leto, od tega poljski del pomeni okrog osem odstotkov, pojasnjuje agrarni ekonomist Aleš Kuhar z biotehniške fakultete.

"V Slovenijo ne dobimo kakovostnih izdelkov, ampak izdelke nizke kakovosti, samo mašijo trg zaradi nizke cene," pravi o uvoženem mesu, ki ne prihaja le iz Poljske, ampak tudi iz Madžarske, Avstrije in Italije.

"Zaradi varnosti sam niti ne bi bil niti tako zaskrbljen. Veliko bolj pa bi bil zaradi kakovosti. Določeno stvar lahko uživamo in kratkoročno ne bomo umrli ali zboleli, vendar pa bodo posledice dolgoročne, ker je slabe kakovosti," pravi Kuhar.

Slovenija med državami, ki porabijo najmanj antibiotikov pri živinoreji

"Uvozimo okrog 105 tisoč ton mesa in mesnih izdelkov. Od tega je 20 tisoč ton izdelkov iz mesa in okrog 90 tisoč ton mesa. To je dvakrat več kot pred desetimi leti," pravi Aleš Kuhar. | Foto: STA , "Uvozimo okrog 105 tisoč ton mesa in mesnih izdelkov. Od tega je 20 tisoč ton izdelkov iz mesa in okrog 90 tisoč ton mesa. To je dvakrat več kot pred desetimi leti," pravi Aleš Kuhar. Foto: STA , Slovenija ima pri mesu sicer 80-odstotno samooskrbo, to pa je zelo dobre kakovosti, pravi Kuhar in dodaja, da smo po raziskavi European Medicines Agency iz leta 2017 v samem vrhu po tem, kako malo antibiotikov porabimo pri živinoreji.

"Podatek o uporabi antibiotikov pri reji živali je eden od boljših pokazateljev tehnologije in ravnanja z živalmi. Slabše kot so rejske prakse, večja je poraba," meni Kuhar. Manj antibiotikov kot v slovenskem mesu je le še v finskem, švedskem in islandskem.

Kuhar svetuje, da se izogibamo predelanim mesnim izdelkom. "Ob tem je pomembno, da iščemo slovensko poreklo, ker tako ni ni niti grama neznanke oziroma dvomov. Slovensko meso izstopa po kakovosti," dodaja Kuhar.

Danes | Foto:

Poljsko meso ne izhaja iz spornih obratov

Na Upravi za varno hrano so po primeru na Poljskem začeli preglede in zbiranje podatkov o tem, ali je meso iz Poljske v Sloveniji in iz katerih poljskih klavno-predelovalnih obratov izvira. Prve ugotovitve so pokazale, da v Sloveniji imamo meso iz Poljske, in sicer tako sveže kot zamrznjeno. Po podatkih o mestu zakola in razseka pa meso ne izhaja iz obratov iz kraja, kjer naj bi bil posnetek narejen.

"Po podatkih iz RASFF (sistem hitrega obveščanja) so nas danes popoldne poljski pristojni organi obvestili o umiku mesa iz klavnega obrata Elkopol iz mesta Kalinovo. Glede na distribucijski seznam meso ni bilo distribuirano v Slovenijo," so pojasnili.

Poljska je sicer ena od največjih izvoznic govedine. V letu 2017 je izvozila 415 tisoč ton govedine v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev.

Slovenska mesna industrija zagotavlja kakovost in varnost domačega mesa

V združenju slovenske mesne industrije medtem zagotavljajo, da je slovensko meso kakovostno in varno, dosleden nadzor pa preprečuje možnosti zlorab. V interesnem združenju obljubljajo, da bodo naredili vse, da se sporno meso ne bo pojavilo v slovenskih trgovinah, je poročala STA.

Ne spreglejte