Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
24. 4. 2015,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rojstva

Petek, 24. 4. 2015, 13.06

8 let

V Sloveniji vsako leto rojenih več otrok

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji se je lani rodilo 3.040 otrok več kot pred desetimi leti.

V slovenskih porodnišnicah je bilo lani 20.266 porodov, ob upoštevanju dvojčkov in trojčkov pa je po začasnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravja (NIJZ) na svet prijokalo blizu 21 tisoč novorojenčkov. Številka je v primerjavi z letom prej sicer nekoliko nižja, a precej višja kot pred desetletjem, ko se je rodilo kar 3.040 otrok manj. Stopnja rodnosti se je v tem času z 1,25 dvignila na 1,55.

Desetletje višje rodnosti Glede na dolgoletno statistiko se je v Sloveniji po letu 1988, ko je rodnost začela padati, najmanj otrok rodilo leta 2003, ko je na svet prijokalo le 17.160 otrok. Potem je rodnost spet začela naraščati in se v zadnjih letih ustavila pri približno 21 tisoč otrocih.

V zadnjem desetletju je bilo najbolj rodno leto 2011, ko se je v Sloveniji rodilo 21.538 otrok, medtem ko je v zadnjih letih število začelo malenkost padati.

"Število otrok je v teh desetih letih raslo, ker je bila v tem obdobju v vrhu rodne dobe velika generacija žensk. Zadnji predhodni mini baby boom smo imeli na koncu 70. in začetku 80. let. Takrat je bila na primer največja generacija 1979, ko je bilo čez 30 tisoč rojenih otrok, te ženske pa so bile v tem obdobju v vrhu svoje rodne dobe," pojasnjuje Barbara Mihevc Ponikvar z NIJZ.

Te največje generacije zdaj že prehajajo v konec rodne dobe, zato število rojstev počasi pada. "Zdaj je pričakovano, da bo slej ko prej prišlo do upada, saj bo na voljo manj žensk za rojevanje," je dodala.

Prevladujejo dečki Čeprav v Sloveniji trenutno živi približno 18 tisoč več žensk kot moških, na svet dejansko vsako leto prijoka več dečkov kot deklic. Leta 2013 se je rodilo skorja 500 dečkov več kot deklic, leto prej 700 več.

Predvsem v 70. letih se je rodilo tudi tisoč in več dečkov več kot deklic, nikoli pa ni bilo več rojenih deklic kot dečkov.

Vsakih nekaj let tudi četverčki Če se vam zdi, da na ulicah vidite vedno več mamic, ki sprehajajo dvojčke, se ne motite. Tudi statistike kažejo, da se je trend dvojčkov dvignil.

Od leta 1985, iz katerega so najstarejši dostopni podatki, število dvojčkov stalno narašča. Leta 2013 se je tako rodilo 177 dvojčkov več kot leta 1985. Rekordno je bilo leto 2010, ko se jih je rodilo 789.

"Naravnih dvojčkov ni tako veliko, gre predvsem za posledico postopka oploditve z biomedicinsko pomočjo," poudarja Mihevc Ponikvar. Dodaja, da so se ti postopki s časom precej spremenili. "Bil je standard, da so prenašali po tri zarodke, potem samo po dva, pred nekaj leti pa je bilo uzakonjeno, da ženski pripada več poskusov umetne oploditve, vendar se pri prvih dveh poskusih prenaša samo po en zarodek."

Število trojčkov medtem ves čas niha med šest in 36, kolikor se jih je rodilo leta 1993. Leta 2013 jih je bilo devet, poleg tega pa še en porod četverčkov. Porodi četverčkov so sicer precej redki, pred tem je bil po en primer še v letih 2010, 2003, 1996 in 1991.

Luka in Sara Luka in Sara sta bili imeni, ki so ju leta 2013 starši najpogosteje izbrali za svojega novorojenca. Pri dečkih so sledili Nik, Jakob, Filip in Žan, pri deklicah pa Eva, Lara, Ema, Ana in Nika.

Ne spreglejte