Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 8. 2013,
10.02

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poroka mladoletnik

Sobota, 17. 8. 2013, 10.02

5 let, 3 mesece

V Sloveniji se lahko poročijo že 15-letniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Večina držav z zakonom določa minimalno starost za poroko. Ta je ponavadi postavljena pri 18 letih, tudi v Sloveniji, kjer pa je mogoča tudi sklenitev zakonske zveze mladoletnih oseb.

V Sloveniji se lahko z dovoljenjem centra za socialno delo (CSD) in staršev poročijo tudi mlajši od 18 let, vendar morajo biti starejši od 15 let. Mladoletna oseba mora ob prijavi sklenitve zakonske zveze matičarju predložiti pravnomočno odločbo pristojne CSD, da dovoljuje sklenitev zakonske zveze zaradi mladoletnosti.

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v 23. členu določa, da sme center za socialno delo, če so za to utemeljeni razlogi, dovoliti sklenitev zakonske zveze osebi, ki še ni stara 18 let. Postopek na CSD se začne na podlagi podane vloge mladoletnih prosilcev. CSD nato opravi razgovor z mladoletnikoma oz. mladoletnikom in osebo, s katero se namerava poročiti, kar prosilcema omogoča utemeljitev predloga ter hkrati raziskovanje okoliščin za življenje (materialne vire, stanovanje, socialno mrežo, delo in šolanje, podporo staršev …). CSD mora zaslišati tudi starše mladoletnega prosilca in preveriti njihovo stališče do poroke, pogled na morebitne ovire, skrbi in nasprotovanja oz. podporo poroki.

Mladoletnik s poroko dobi polno poslovno sposobnost Na željo mladoletnika se lahko z njim opravi individualni razgovor o tem, ali si želi zakonske zveze, kaj bo s tem pridobila, kakšno podporo ima za odločitev in za poznejše zakonsko življenje, ali obstajajo kakšne ovire … Po potrebi in z njegovim soglasjem se lahko mladoletniku v postopku tudi postavi zagovornika, ki deluje v njegovem interesu.

Zbrane informacije in ugotovitve obravnava strokovna skupina CSD, ki prouči vse elemente za dovolitev zakonske zveze ali nasprotovanje njej ter naredi analizo tveganja, še zlasti z vidika interesov mladoletne osebe. V postopku se izda odločba, s katero se sklenitev poroke mladoletni osebi dovoli ali zavrne.

Postopek sklenitve zakonske zveze, ko je ena ali obe osebi mladoletni, se ne razlikuje od siceršnjega postopka sklenitve zakonske zveze. V primeru sklenitve zakonske zveze skrbništvo nad mladoletno osebo preneha in ji je priznana popolna poslovna sposobnost.

V Murski Soboti ugodili eni prošnji Večina upravnih enot v Sloveniji ne vodi podatkov o tem, koliko zakonskih zvez ene ali obeh mladoletnih oseb je bilo sklenjenih. Na upravni enoti Lendava so v preteklih petih letih zabeležili eno sklenitev zakonske zveze, kjer je bil eden od skleniteljev mladoletna oseba. Na upravni enoti Murska Sobota že dalj časa, vsaj 20 let, niso imeli primera sklenitve zakonske zveze med mladoletnimi osebami ali primerov sklenitve zakonske zveze, kjer bi bila ena od mladoporočencev mladoletna oseba.

CSD Murska Sobota je od 1. januarja 2008 do danes obravnaval tri vloge za dovolitev sklenitve zakonske zveze osebi, ki še ni stara 18 let, in sicer v letih 2010, 2009 in 2008. V enem primeru je center vlogi ugodil, v dveh primerih pa je bila vloga zavrnjena kljub soglasju staršev mladoletne osebe. CSD je ugotovil, da sklenitev zakonske zveze mladoletni osebi ne bi bila v korist. V vseh obravnavanih primerih je bil vsaj eden od prosilcev pripadnik romske skupnosti.

CSD Ljubljana je od leta 2008 odločal o eni vlogi za odobritev poroke mladoletne osebe, CSD Novo mesto pa v zadnjih nekaj letih ni imel takšnega primera.

Državni zakon o poroki prevlada nad verskim Tudi v drugih državah po svetu je najnižja starost za poroko največkrat določena pri 18 letih, ponekod tudi višje. Večina spodnjih meja za poroko je določenih, da bi preprečili siljenje otrok k porokam, še posebej s precej starejšimi partnerji. Takšne poroke otrok ostajajo precej pogoste v nekaterih delih sveta, predvsem v Podsaharski Afriki in Južni Aziji. Deset držav z največjo stopnjo otroških porok so Niger, Čad, Centralna afriška republika, Bangladeš, Gvineja, Mozambik, Mali, Burkina Faso, Južni Sudan in Malavi.

Konvencija Združenih narodov o privolitvi k poroki, najnižji starosti za poroko in registraciji poroke, ki je začela veljati leta 1964, potrjuje sporazumno naravo zakona in od podpisnic zahteva, da določijo najnižjo starost za poroko. To pomeni, da je zakon nad običaji, verskimi in plemenskimi zakoni. Če je najnižja starost za poroko po npr. zakonu verske skupnosti nižja od državnega zakona, prevlada državni zakon. Nekatere verske skupnosti na tem področju ne pristajajo na prevlado državnega zakona v tem pogledu, kar vodi do porok otrok in prisilnih porok.

Ne spreglejte