Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2018,
15.11

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

UKC Ljubljana zdravstvo zdravje

Torek, 25. 9. 2018, 15.11

5 let, 6 mesecev

V Sloveniji prvič izvedli sočasno presaditev obeh pljučnih kril

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
UKC Ljubljana | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pred desetimi dnevi prvič v tej ustanovi in tudi v Sloveniji izvedli sočasno presaditev obeh pljučnih kril. Zahteven poseg je bil prelomen po strokovni plati, hkrati pa je pomenil začetek izvajanja celotnega programa presaditev pljuč v kliničnem centru.

Vodja centra za transplantacijsko dejavnost ljubljanskega UKC Ivan Kneževič je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da v UKC izvajajo dejavnost presaditev pljuč od leta 1998 dalje. Do zdaj so presaditve za slovenske bolnike opravljali v bolnišnici AKH na Dunaju, v UKC pa so skrbeli za obravnavo in pripravo na presaditev ter za zdravljenje in sledenje po presaditvi.

Aleš Šabeder
Novice Ljubljanski UKC s skoraj 13 milijoni evrov izgube

Prvo in do pred desetimi dnevi edino presaditev pljuč, in to enega samega pljučnega krila, so v UKC opravili pred 15 leti. Vseskozi pa je bila po Kneževičevih besedah prisotna želja, da bi program v celoti izvajali v kliničnem centru. Zato se je slovenska ekipa izobraževala pri dunajskih kolegih in tokrat samostojno izvedla sočasno presaditev obeh pljučnih kril.

zdravstvo
Novice Direktor UKC pol leta izbiral vodjo za nabavo in izbral staro znanko #video

Kneževič je dejal, da so v dunajski bolnišnici na leto presadili pljuča trem do osmim bolnikom iz Slovenije. Izkazalo se je, da na Dunaju ne morejo več v celoti pokriti slovenskih potreb po presaditvah, zato je bila vzpostavitev celotnega programa v UKC toliko pomembnejša, je opozoril. Dodal je, da se bo število presaditev pljuč v UKC v prihodnje povečalo na 15 do 20 na leto.

Medicinske sestre
Novice Oddelek v UKC bo zaradi pomanjkanja sester zaprl svoja vrata #video

Pljuča so bila še zadnji organ, ki ga do zdaj niso presajali v ljubljanskem UKC, je spomnil Kneževič. Po njegovih besedah bo treba pri razvoju celotnega programa v UKC v prihodnje okrepiti kadrovsko ekipo, dopolniti tehnično opremo in dodelati logistiko. Prepričan je, da bo izvajanje programa presaditev pljuč v UKC cenejše od pošiljanja bolnikov v dunajsko bolnišnico.

zdravniki, UKC Maribor
Novice UKC Maribor: Vlada naj poskrbi za hlajenje v bolnišnicah #video

Sočasno presaditev obeh pljučnih kril pri bolnici je opravila multidisciplinarna ekipa torakalnih kirurgov in anesteziologov, ki se je pred tem skupaj z zdravniki intenzivisti pol leta izobraževala na Dunaju. Pri posegu so sodelovali tudi drugi zdravniki specialisti in medicinske sestre, celotna ekipa pa je po besedah glavnega kirurga Tomaža Štupnika štela več kot 20 članov.

Štupnik je poudaril, da bolnica uspešno in hitro okreva. Zagotovil je, da je poseg potekal na enaki strokovni ravni kot pri dunajskih kolegih. Pljuča darovalca so z letalom falcon pripeljali iz tujine. V Sloveniji trenutno na presaditev pljuč čaka pet bolnikov, od katerih so štirje na oddelku v kliničnem centru. Kneževič je dodal, da bodo za zdaj najbolj zahtevne bolnike še vedno napotili v dunajsko bolnišnico.

Ne spreglejte