Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
7. 7. 2017,
18.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

4

Natisni članek

Mastercard plačilne kartice brezstične kartice brezstično plačevanje debetne kartice kreditne kartice spletno nakupovanje MasterIndex raziskava Na dopustu

Petek, 7. 7. 2017, 18.24

6 let, 6 mesecev

Raziskava Masterindex

V povprečju imamo tri plačilne kartice, tretjina pa celo več

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

4

brezstično plačevanje NFC kartica | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovenija ostaja med državami, kjer so plačilne kartice najbolj razširjene in kjer novi načini plačevanja najhitreje prepričajo.

Tudi letošnja raziskava Masterindex, ki jo izvaja družba Mastercard, je potrdila, da smo v Sloveniji zelo naklonjeni plačilnim karticam in pravzaprav vsem negotovinskim načinom plačevanja.

Kar 70 odstotkov vprašanih v Sloveniji namreč meni, da bodo v prihodnjih letih plačilne kartice postale najbolj zaželen način plačevanja, vsak peti vprašani v Sloveniji pa je kot najbolj zaželeno plačilno sredstvo v bližnji prihodnosti izpostavil mobilni telefon.

Štirje od petih s kartico na dopust

Plačilne kartice so očitno obvezen del dopustniške prtljage Slovencev: na pot jo bo sabo vzelo 80 odstotkov vprašanih, čeprav si trije od petih vprašanih še pred odhodom v tujino priskrbijo tudi gotovino v tamkajšnji valuti.

Ko smo na poti, plačilne kartice najpogosteje uporabljamo za plačevanje goriva, velikokrat tudi za hrano in pijačo tako v trgovinah kakor tudi v restavracijah in barih, so še pokazali rezultati letošnje raziskave Masterindex v Sloveniji.

Plačilne kartice so očitno obvezen del dopustniške prtljage Slovencev: na pot jo bo vzelo 80 odstotkov vprašanih, čeprav si trije od petih vprašanih še pred odhodom v tujino priskrbijo tudi gotovino v tamkajšnji valuti. | Foto: Thinkstock Plačilne kartice so očitno obvezen del dopustniške prtljage Slovencev: na pot jo bo vzelo 80 odstotkov vprašanih, čeprav si trije od petih vprašanih še pred odhodom v tujino priskrbijo tudi gotovino v tamkajšnji valuti. Foto: Thinkstock

Na poti v tujini bo povprečen slovenski uporabnik letos s plačilnimi karticami opravil 23 odstotkov svojih nakupov, to je za eno odstotno točko več, kot je pokazala lanska raziskava v Sloveniji.

Glede uporabe plačilnih kartic doma so letošnji rezultati zelo podobni lanskim. Tako letošnji rezultati med drugim kažejo, da nas dobra polovica plačilne kartice uporablja vsaj trikrat tedensko in da skoraj dve tretjini s plačilnimi karticami opravita vsaj polovico vseh nakupov.

Se poslavljamo od kovancev?

Nekoč je veljalo, da je bila za plačilo nizkih zneskov gotovina skoraj edina možnost, pred leti celo ni bilo nenavadno, da prodajna mesta niso sprejemala plačil s kartico pod določenim zneskom.

Danes je, vsaj v Sloveniji, drugače, saj so skoraj trije od petih vprašanih pripravljeni s kartico plačati tudi zneske pod pet evrov.

Nekoč so bili določeni najnižji zneski za plačilo s karticami, danes pa vedno pogosteje z njimi plačujemo tudi majhne zneske, ki so bili monopol kovancev. | Foto: Reuters Nekoč so bili določeni najnižji zneski za plačilo s karticami, danes pa vedno pogosteje z njimi plačujemo tudi majhne zneske, ki so bili monopol kovancev. Foto: Reuters

Všeč nam je brezstično

V Sloveniji že skoraj vsi vedo za brezstično plačevanje – samo trije odstotki vprašanih v Sloveniji še niso slišali zanj. V primerjavi z lanskim letom je delež tistih, ki jih zanima ta način plačevanja, porasel za sedem odstotnih točk na 68 odstotkov, 55 odstotkov vprašanih v Sloveniji pa je kdaj že plačalo brezstično.

Kot poglavitno prednost brezstičnega plačevanja slovenski uporabniki izpostavljajo hitrost na blagajnah – delež tovrstne podpore v Sloveniji se ob vsaki opravljeni raziskavi Masterindex opazno povečuje in zdaj dosega polovico uporabnikov. Skoraj dvema tretjinama vprašanih je pomembna prednost brezstičnega plačevanja stalen stik s kartico med celotnim postopkom plačevanja – kartica je namreč ves čas v rokah svojega lastnika.

Hrvaška ostaja prva poletna dopustniška izbira Slovencev

Jugovzhodna soseda je tudi letos najpogostejši cilj za poletni dopust Slovenk in Slovencev – tja se bo odpravilo 51 odstotkov vprašanih, so še pokazali rezultati letošnje raziskave Masterindex.

Devet od desetih vprašanih v Sloveniji je že opravilo nakup prek spleta, vsak deseti pa prek spleta kupuje vsak teden. | Foto: Devet od desetih vprašanih v Sloveniji je že opravilo nakup prek spleta, vsak deseti pa prek spleta kupuje vsak teden.

Samo eden od desetih v Sloveniji še ni nakupoval prek spleta

Priljubljenost plačilnih kartic med uporabniki v Sloveniji se sklada tudi s priljubljenostjo spletnega nakupovanja. Devet od desetih vprašanih je že nakupovalo prek spleta, 34 odstotkov jih je svoj zadnji nakup opravilo v zadnjem mesecu, skoraj vsaki peti pa prek spleta kupuje pogosto, vsak deseti pa vsak teden.

Slovenski spletni kupci malenkost več kupujejo na domačih spletnih straneh, a jih veliko kupuje tudi prek tujih spletnih strani. Pri spletnih nakupih pri domačih ponudnikih se s kartico plačuje v 45 odstotkih primerov, pri tujih ponudnikih pa je ta delež bistveno višji.

Prek spleta še vedno največ kupujemo oblačila, obutev in modne dodatke (44 odstotkov), elektronske naprave (40 odstotkov), izdelke za gospodinjstvo (28 odstotkov) in potovalne storitve (27 odstotkov).

Uporabniki bi prijaznejše mobilne aplikacije z možnostjo sprotnega nadzora financ

Pametni telefon uporablja devet od desetih vprašanih v Sloveniji, skoraj četrtina pa tudi tablični računalnik. Mobilne naprave za plačevanje storitev uporabljata skoraj dva od petih vprašanih v Sloveniji, še največ za storitve javnega prevoza (44 odstotkov), nakupe v trgovini (34 odstotkov) in za vstopnice za kulturne in športne dogodke (37 odstotkov).

Dobra polovica plačilne kartice uporablja vsaj trikrat tedensko in skoraj dve tretjini s plačilnimi karticami opravita vsaj polovico vseh nakupov. | Foto: Dobra polovica plačilne kartice uporablja vsaj trikrat tedensko in skoraj dve tretjini s plačilnimi karticami opravita vsaj polovico vseh nakupov.

Potenciala za mobilno plačevanje je še veliko. Mobilno aplikacijo bi začelo uporabljati 37 odstotkov vprašanih, če bi ta omogočala varen in priročen način plačevanja, skoraj dve tretjini vprašanih pa bi z veseljem sprejelo dodatno možnost nadzora nad stroški prek aplikacije.

Prepričani, da dobro upravljamo denar

Tri četrtine Slovencev je prepričanih, da dobro upravljajo denar. Skoraj tretjina svoje finančno ravnanje in vedenje spremlja v dostopnih računalniških programih. Skoraj polovica, natančneje 47 odstotkov, pravi, da jim ob zdajšnjih prejemkih in stroških nekaj vendarle uspe prihraniti, kar 36 odstotkov pa meni in pričakuje, da se bo v prihodnjih 12 mesecih finančno stanje v njihovem gospodinjstvu izboljšalo.

Raziskavo Masterindex družba Mastercard Europe vsako leto opravlja v več evropskih državah, od leta 2009 tudi v Sloveniji. Najnovejše podatke za Slovenijo je zanje s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja v zadnjih dneh lanskega oktobra pridobila družba Mediana na reprezentativnem vzorcu več kot tisoč posameznikov.

Ne spreglejte