Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
12.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

inšpekcija za okolje okolje okrajno tožilstvo v Ljubljani Policija Berto Menard sanacija Logaščica Črni potok potok Logatec

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 12.52

6 let, 6 mesecev

V potoku v Logatcu ribe šele prihodnje leto

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Črni potok | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Podjetnik Franc Nagode, ki je v Črni potok in Logaščico v občini Logatec lani izlil tisoč litrov strupenega zaščitnega premaza za impregniranje lesa in pomoril živež v dolžini treh kilometrov, za svoje dejanje ne bo kazensko odgovarjal. V postopku poravnave je Ribiški družini Vrhnika plačal 8.500 evrov odškodnine, onesnažen potok pa je še vedno brez življenja.

Prvega avgusta lani je pri prečrpavanju impregnacijskega sredstva za les v prirejene rezervoarje v naselju Strmica pri Logatcu logaškemu podjetniku Francu Nagodetu v Črni potok izteklo tisoč litrov te tekočine. Gre za strupeno snov, ki je v potoku v dolžini približno treh kilometrov pomorila ves živež. Ribiška družina je iz potoka pobrala več sto kilogramov mrtvih rib. Škoda je bila toliko večja, ker je bilo v potoku večje število ogroženih vrst rib in potočnih rakov.

Franc Nagode se je po navedbah policije sam javil pri njih in zatrdil, da onesnaženja ni povzročil namerno.

Nagodeta inšpektorji niso kaznovali, saj so pričakovali ukrepanje policije

Nagodeta je zaradi izlitja obravnavalo več organov: inšpekcija, policija, tožilstvo.

Kot so nam sporočili z inšpekcije za okolje in naravo, krivca za onesnaženje potoka niso denarno oglobili, ker so se s predstavniki policije dogovorili, da bo zaradi onesnaženja potoka in pomora rib policija vložila kazensko ovadbo. "Glede na ta dogovor in veljavne predpise inšpekcija za okolje zadeve ni obravnavala v prekrškovnem postopku," pravijo inšpektorji.

V onesnaženi del potoka bodo ponovno naselili ribe, ko si bo ekosistem v potoku vsaj za silo opomogel, pravijo v Ribiški družini Vrhnika. 

 | Foto: Ana Kovač V onesnaženi del potoka bodo ponovno naselili ribe, ko si bo ekosistem v potoku vsaj za silo opomogel, pravijo v Ribiški družini Vrhnika. Foto: Ana Kovač

Ljubljanski policisti so konec oktobra lani na okrajno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja. Toda tožilka, ki je ji bil primer dodeljen, je ovadbo 24. marca letos zavrgla. Razlog? Med Nagodetom in ribiško družino Vrhnika, ki je v tem primeru oškodovanec, je bil sklenjen in izpolnjen sporazum. Nagode je ribiški družini izplačal odškodnino za povzročeno škodo, ki znaša 8.500 evrov.

Na inšpekciji za okolje še pravijo, da proti povzročitelju izvajajo nadzor v okviru svojih pristojnosti. Zadnji inšpekcijski pregled v zvezi s skladiščenjem nevarnih tekočin so pri Nagodetu opravili 31. marca letos. Nepravilnosti, zaradi katerih bi bilo treba izdati odločbo, niso ugotovili.

Črni potok in Logaščica leto dni pozneje

Občina nima zakonske podlage za ukrepanje proti povzročitelju, trdi župan Berto Menard in s prstom kaže na državo. | Foto: Matej Leskovšek Občina nima zakonske podlage za ukrepanje proti povzročitelju, trdi župan Berto Menard in s prstom kaže na državo. Foto: Matej Leskovšek Po skoraj letu dni od onesnaženja je potok še vedno mrtev. Na logaški občini, vodi jo župan Berto Menard, pravijo, da nimajo zakonske podlage za ukrepanje proti povzročitelju onesnaževanja, to je v pristojnosti države, dodajajo.

Sanacija Črnega potoka in Logaščice pa je po njihovih besedah odgovornost Ribiške družine Vrhnika. O ukrepih ali pobudi, da bi aktivneje pripomogli k vrnitvi onesnaženega potoka v prvotno stanje, na občini ne govorijo.

Ribiška družina Vrhnika prejela odškodnino, potok bo oživel prihodnje leto

Prejem odškodnine nam je potrdil predsednik Ribiške družine Vrhnika Marko Barišić. Na vprašanje, kdaj bodo v potok naselili ribe in preostali živež, je odgovoril, da bodo počakali še približno leto dni, da si ekosistem v potoku vsaj za silo opomore. Trenutno stanje namreč ne omogoča, da bi ribe v delu potoka, ki je bil onesnažen, preživele. "Opazno je zmanjšano število členonožcev in preostalih organizmov, s katerimi se ribe hranijo," je pojasnil Barišič. 

Ne spreglejte