Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2023,
13.33

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Postojna vreme toča

Četrtek, 13. 7. 2023, 13.33

9 mesecev, 3 tedne

V Cerknem sprožili sirene za splošno nevarnost #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Vremenska fronta z močnim neurjem je v četrtek v jutranjih urah potovala od severozahoda proti severovzhodu Slovenije, čez dan pa so neurja z močnim vetrom in točo prizadela večji del Slovenije. Od včeraj od šestih popoldne do danes do šestih zjutraj so po do zdaj zbranih podatkih zabeležili 203 dogodke. Toča je padala pri Postojni, na Sv. Vrhu pri Mokronogu, v Krškem in Ljubljani, v Metliki in Trebnjem pa je padala toča premera sedem centimetrov. Neurje je zajelo tudi Cerkno, kjer so sprožili sirene za splošno nevarnost.  

bolnica Franja, neurje 13072023
Novice Franja v letošnji sezoni najverjetneje ne bo več sprejemala turistov #foto

Po podatkih agencije za okolje je v večernih urah močno narasla reka Cerkniščica in poplavlja v večjem delu doline. Močneje so narasle tudi druge reke v zahodni, osrednji in severovzhodni Sloveniji, vodnatost rek na teh območjih je bila velika. Močno je narasla tudi Selška Sora in se razlivala na izpostavljenih mestih. 

Obilne padavine so povzročile poplavljanje pritličnih prostorov pošte v Cerknem in enega stanovanjskega objekta v kraju Gorenji Novaki. Na Bukovem so gasilci popravili poškodovano ostrešje stanovanjskega objekta. V Cerknem so sprožili tudi sirene za splošno nevarnost.

Pri upravi za zaščito in reševanje so do zdaj zabeležili 203 dogodke, in sicer na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice (24), Celje (23), Kranj (20), Ljubljana (26), Maribor (33), Murska Sobota (28), Nova Gorica (16), Novo mesto (5), Postojna (1), Ptuj (4) in Slovenj Gradec (22). Močan veter je podrl več dreves, od teh je nekaj padlo na vozila, objekte in elektrodistribucijske vode. Odkrilo in poškodovalo je več ostrešij objektov. Meteorna voda je zalila nekaj kleti objektov. Na terenu je posredovalo 117 gasilskih enot, od tega sedem poklicnih enot.

Tudi na Gorenjskem so bili močnejši nalivi v Kranju in na meji ob Karavankah, močne padavine so bile okoli Tolmina. V več krajih po državi je padala tudi toča, vendar ni bila močnejša oziroma omembe vredna kot v Krškem, je povedal meteorolog Uroš Strajnar

Največ dežja je od 6. ure padlo na Rogli, v Kranju, na Krvavcu, Hočkem Pohorju, v Ljubljani in na Jezerskem.

Toča je klestila tudi v Ljubljani. 

Fotogalerija
1 / 3

Na portalu Neurje.si so med pestrim vremenskim dogajanjem opozarjali, da "situacija še zdaleč ni končana". 

Iz nekaterih krajev so poročali o močni toči. 

Če sta tudi vam toča in neurje povzročila razdejanje, nam lahko fotografije in videoposnetke pošljete na e-poštni naslov novice.siol@tsmedia.si.

Ob nevihti v severovzhodni Sloveniji je na postaji Rogla v pol ure padlo 29,3 milimetra dežja. 

Za vikend sončno in vroče vreme

Ponoči se je ozračje umirilo in postopno se bo zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 17 stopinj Celzija. V petek bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo občasno nekaj kopaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo bo sončno in spet bolj vroče, napoveduje Arso.

neurje, Slovenija
Novice Česa takega ne pomnijo. Silovite nevihte tudi danes. #video #foto
Posledice požara v Dalmaciji
Novice Grozljive posledice požara v Dalmaciji: evakuirali tudi družino iz Slovenije #video
Ne spreglejte