Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 3. 2021,
9.38

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,84

51

Natisni članek

cepljenje Koronavirus okužba Covid-19 Sledilnik COVID-19

Torek, 23. 3. 2021, 9.38

3 leta, 1 mesec

"Razmere v Sloveniji se poslabšujejo, vse bolnišnice so spet covidne" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,84

51

V ponedeljek smo v Sloveniji ob opravljenih 5.022 PCR-testih potrdili 981 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih tako znaša 19,5 odstotka. Včeraj je zaradi posledic koronavirusne bolezni umrlo devet oseb. Opravili so tudi 47.037 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še z bolj zanesljivimi PCR-testi. 

"Na žalost moram reči, da je tudi v bolnišnicah tretji val," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem epidemiološkem stanju v Sloveniji povedal Robert Carotta, koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje: "Že po novem letu smo menili, da bi lahko prišel tretji val, a se to k sreči ni zgodilo. Takrat je šlo le za krajši dvig hospitaliziranih, kar je bila posledica druženja ljudi med božično-novoletnimi prazniki."

Vse bolnišnice so spet covidne bolnišnice

Izhodna strategija, ki so jo sprejele bolnišnice, ima pet faz, ko postopoma določene bolnišnice postanejo necovidne. Prva faza je sprejeta, ko število hospitaliziranih pade pod 900, druga faza, ko pada pod 700, in tretja faza, ko je hospitaliziranih manj kot 500. V četrti fazi je v bolnišnicah manj kot 300, v peti fazi pa manj kot 100 covidnih bolnikov na ravni države. V zadnji fazi so covidne bolnišnice le še UKC Ljubljana in UKC Maribor ter bolnišnica Golnik, je pojasnil Carotta.

"V tretji fazi smo že bili in tukaj se lahko bolnišnice izključijo iz strategije in postanejo necovidne bolnišnice. Tako so bolnišnice v Izoli, Brežicah in na Ptuju že postale necovidne. Pretekli teden pa je začelo število hospitaliziranih naraščati, včeraj smo presegli mejo 500 hospitaliziranih in druga faza je že aktivirana. Zaradi slabšanja epidemiološkega stanja so ta trenutek vse bolnišnice spet covidne bolnišnice," je dejal Carotta. 

Video: Robert Carotta, koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje

Osnovna šola Srečka Kosovela
Novice Karantena v sežanski šoli: doma več kot 370 učencev #video

Bolnišnično oskrbo potrebuje več kot 500 ljudi

Po podatkih Covid-19 Sledilnika, ki jih ta pridobi od NIJZ, imamo v Sloveniji trenutno 10.874 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje okužb se je v ponedeljek zvišalo na 829. Število smrtnih žrtev bolezni covid-19 se je v ponedeljek dvignilo še za devet, vseh umrlih od začetka epidemije je že 3.985. 

Video: Vladna govorka Maja Bratuša o aktualni epidemiološki situaciji v Sloveniji. 

Včeraj je bilo hospitaliziranih kar 72 oseb. V bolnišnicah se skupno zdravi 507 bolnikov, od tega 96 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 50 ljudi. Nazadnje je več kot 500 covidnih bolnikov bolnišnično oskrbo potrebovalo 9. marca.

Monitoring odpadnih voda: "Okuženi virus izločajo prek blata"

"V Ljubljani smo sredi septembra začeli spremljati količino virusa v odpadnih vodah in jo že nekaj mesecev spremljamo trikrat na dan," je na novinarski konferenci pojasnila Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo. V okviru raziskave izvajajo pilotni monitoring odpadnih voda na sedmih čistilnih napravah, kjer spremljajo trende količine virusa v odpadni vodi. 

Drsimo proti rdeči fazi

V zadnjem tednu se je epidemiološka slika novega koronavirusa v Sloveniji poslabšala. Institut Jožef Stefan (IJS) v svoji napovedi razvoja epidemije ugotavlja, da bi lahko v začetku aprila znova prešli v rdečo fazo. 

Povprečje dnevnih okužb in na drugi strani tudi število hospitaliziranih zaradi bolezni covid-19 se je povišalo. Kot je pred dnevi dejala vodja svetovalne skupine Mateja Logar, smo že na začetku tretjega vala epidemije.

Vladni podatki 21.3
Novice Napoved: v začetku aprila znova v rdečo fazo? #video
Nemčija covid koronavirus
Novice V Nemčiji podaljšali zaprtje države, za veliko noč dodatni ukrepi
Ne spreglejte