Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 2. 2021,
9.31

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

28

Natisni članek

Koronavirus

Torek, 9. 2. 2021, 9.31

3 leta, 2 meseca

V ponedeljek potrdili 357 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

28

V ponedeljek so po podatkih Covid-19 Sledilnika potrdili skupno 357 novih okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 1.493 PCR- testov, s katerimi so potrdili 204 nove okužbe, in 9.760 hitrih testov, s katerimi so potrdili 153 okužb.

Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 13,7 odstotka, pri hitrih testih pa je bilo pozitivnih 1,6 odstotka testiranih. Skupni delež pozitivnih testov je bil v ponedeljek 3,2-odstoten. Število aktivno okuženih se je zmanjšalo in zdaj znaša 14.437.

V bolnišnicah se zdravi 945 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega 162 na intenzivni negi. Umrlo je še 19 ljudi, skupaj od začetka epidemije že 3.654.

Izpolnjen še drugi kriterij za sproščanje ukrepov

Po zadnjih podatkih sta izpolnjena oba kriterija za prehod v oranžno fazo. Sedemdnevno povprečno število okužb po podatkih sledilnika za covid-19 znaša 842, v bolnišnicah pa se zdravi 945 ljudi. Vladni načrt sproščanje ukrepov predvideva, ko sedemdnevno povprečno število okužb in število hospitaliziranih padeta pod tisoč. 

zemljevid | Foto:

V Sloveniji za zdaj le štirje primeri britanske različice novega koronavirusa

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je povedala, da je Slovenija januarja kot donacijo slovaške vlade prevzela testne komplete, namenjene odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa SARS-CoV-2. Ob tem je opozorila, da so nekateri mediji takrat navajali, da gre za 16 potrjenih primerov britanske različice novega koronavirusa, čeprav je navedla, da gre v primeru slovaškega testa za presejalni test in je treba rezultate preveriti z metodo sekvenciranja. 

Pri enem od teh vzorcev v nadaljevanju sekvenciranja niso izvedli, ker je šlo za primer osebe, ki je bila kot pozitivna na angleško različico virusa potrjena že v Belgiji. Pri enem vzorcu sekvenciranje ni uspelo, pri drugih 14 vzorcih pa so bile prisotne druge različice virusa. V Sloveniji tako ostajamo pri štirih potrjenih primerih angleške različice virusa, ki smo jih ugotovili s sekvenciranjem, izvedenim na podlagi epidemiološke indikacije.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Znani so rezultati, ali so hitri testi dovolj zanesljivi

Štirinajstdnevno število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev Slovenije po statističnih regijah znaša 682,6. Ta incidenca je najvišja v naslednjih regijah: posavski, jugovzhodni in goriški. Najnižja pa je v savinjski regiji. Sedemdnevno število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev znaša 280,5. Incidenca je najvišja v posavski regiji, najnižja pa v zasavski regiji. 

Fotogalerija
1 / 2

Manj testiranih, manj okužb

Včeraj smo v Sloveniji potrdili precej manj primerov kot v ponedeljek pred tednom dni (1.547), vendar je bilo zaradi praznika tudi manj testiranih s PCR-testi. Bolj realni bodo rezultati torkovega testiranja. 

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so napovedali, da se bo ta teden sedemdnevno povprečje okuženih na dan spustilo pod tisoč, kar pomeni, da bi na državni ravni prešli v oranžno fazo. Ta prinaša odprtje šol za preostale razrede osnovnih šol in zaključne letnike srednjih šol ter odprtje občinskih meja. 

Poleg tega oranžna faza pomeni, da se v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko odprejo nekatere servisne dejavnosti, trgovine, omogočeno je zbiranje do deset ljudi ob upoštevanju usmeritev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), na fakultetah bi potekali izpiti in seminarji za do deset udeležencev.

 

Ne spreglejte