Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2017,
8.32

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

Piranski zaliv Policija morje

Petek, 19. 5. 2017, 8.32

6 let, 11 mesecev

V Piranskem zalivu incident med slovenskimi in hrvaškimi policisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Piranski zaliv | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Slovenski policisti so prejšnji teden skušali zaščititi slovensko ribiško barko, ki je lovila približno v sredini Piranskega zaliva, hrvaški policisti pa so jih pregnali.

11. maja je sredi Piranskega zaliva koprski ribič Elvin Sabadin lovil s svojo barko Deklica. Glede na zemljevid z označenim položajem barke je lovil nekaj čez sredinsko črto v Piranskem zalivu, ki jo ima Hrvaška za edino merodajno mejo, čeprav jo mora arbitraža še določiti, poroča Dnevnik.

"Lovili smo na območju, na katerem smo doslej vedno lahko. K nam je priplula hrvaška policija in nas opozorila, da smo v hrvaških vodah in da moramo nazaj proti Piranu. Hrvaška čolna, eden od njiju je bil precej velik, sta se tako postavila ob našo barko, da nismo imeli druge možnosti, kot da obrnemo proti Piranu," je za Dnevnik v četrtek pojasnil Sabadin.

Poškodovan ni bil nihče

Zatem so na območje pripluli slovenski policisti, ki so opozorili hrvaške, da so v slovenskih teritorialnih vodah, a so Hrvati izvedli agresiven manever proti slovenskemu čolnu P-66 in ga začeli izrivati, opisuje Dnevnik. Na generalni policijski upravi so časniku pojasnili, da do trka ni prišlo in zatorej tudi ni bil nihče poškodovan.

"Posadka slovenskega plovila je opozorila plovili hrvaške policije, da se nahajata v območju nadzora slovenske policije. Po tem sta hrvaški plovili zapustili območje," so sporočili. Policisti so o incidentu obvestili tudi zunanje ministrstvo, kjer so napovedali, da bodo "ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi".

Hrvaška vztraja, da arbitražni sporazum zanjo ne velja več zaradi kompromitacije procesa s pogovori med slovenskima arbitrom in agentko, ki so na dan prišli poleti 2015. Arbitražno sodišče je po drugi strani konec julija lani odločilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, da pa te kršitve niso takšne, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo sprejeti končne razsodbe.

Zadnjo protestno noto poslali aprila

Kot so za STA pojasnili na MZZ, je je Slovenija zadnjo noto v Zagreb poslala aprila zaradi širjenja hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu in tudi zaradi incidentov. Pred tem jo je iz istih razlogov poslala tudi februarja in julija lani. Sicer pa se incidenti v zalivu ne dogajajo samo v zadnjem času, ampak že precej dlje, so povedali tudi na notranjem ministrstvu.

Ne pošilja pa samo Ljubljana diplomatskih not, ampak tudi Zagreb, so za STA še pojasnili na MZZ.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je na drugi strani v odgovoru STA pojasnilo, da slovenske diplomatske note zaradi incidenta v Piranskemu zalivu niso prejeli. Zatrdili pa so, da je hrvaška policija na območju posredovala v okviru varovanja državne meje.

Oglasil se je tudi hrvaški zunanji minister

"Posredovanje hrvaške pomorske mejne policije v omenjenem primeru je ena običajnih nalog, ki se izvajajo v skladu z zakonskimi določili o nadzoru državne meje, na podlagi katerih hrvaška mejna in pomorska policija ukrepata, ko ugotovita, da je prišlo do kršitve nedotakljivosti državne meje ali nedovoljenega vstopa na državno območje Hrvaške," so pojasnili.

Medtem se je odzval tudi hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier in dejal, da imata Slovenija in Hrvaška sklenjen sporazum, "ki v pomanjkanju dogovora glede same demarkacije meje rešuje takšne probleme, da ne bi prihajalo do incidentov". Po njegovih besedah gre torej za "vprašanje izvajanja tega sporazuma", je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Še enkrat moramo ponoviti, da smo, kar se tiče same določitve meje, odprti za pogovore z Ljubljano," je še dejal Stier.

Ne spreglejte