Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 9. 2020,
11.05

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

28

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Sobota, 19. 9. 2020, 11.05

3 leta, 7 mesecev

V petek v Sloveniji spet več kot sto okužb, daleč največ v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

28

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V petek je bilo ob 3070 testiranjih potrjenih 114 okužb z novim koronavirusom, umrl je en bolnik z boleznijo covid-19.

Tudi v petek število novih okužb z novim koronavirusom ni padlo pod sto. Opravili so 3070 testiranj, pozitivnih je bilo 114 oseb, je sporočila vlada.

En bolnik z boleznijo covid-19 je umrl, hospitaliziranih je 67 oseb, od tega jih je deset v intenzivni enoti, štiri pa so iz bolnišnice odpustili.

Kar 30 novih okužb v Ljubljani

Po podatkih covid-19 sledilnika so v petek zabeležili kar 30 novih okužb v Ljubljani, kar je največ doslej. Sledi Maribor z osmimi novimi okužbami, po tri nove okužbe so zabeležili v občinah Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenske Konjice in Log - Dragomer. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno novo okužbo.

Največ okužb so potrdili v starostni skupini med 35 in 44 let (23 okužb), po 21 okužb pa še v starostnih skupinah od 45 do 54 let in med 55 in 64 let. Po eno okužbo so potrdili še v najmlajši starostni skupini do štirih let in eno v najstarejši starostni skupini, in sicer nad 85 let.

Skupno so doslej potrdili 4309 primerov okužb s koronavirusom. Število umrlih se je v Sloveniji povzpelo na 141.

Koronavirus, bris, test, testiranje, covid-19 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V bolnišnicah s covid oddelki ponovno način dela kot v času epidemije

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je sicer na sestanku s predstavniki bolnišnic, ki imajo oddelke za bolnike s covidom-19, dogovoril, da se znova vzpostavi način dela, kot je veljal v času epidemije. Bo pa tokrat organizacija dela brez zapiranja bolnišnic zahtevnejša, je pojasnil za STA. Zato bodo najverjetneje potrebne prerazporeditve osebja.

Kot je po petkovem sestanku s premierjem Janezom Janšo, predstavniki bolnišnic in strokovne skupine danes pojasnil Gantar, bodo po potrebi še naprej zagotavljali dodatne zmogljivosti v bolnišnicah. Težavo sicer predstavlja predvsem nezadostno število zdravstvenega osebja, zato bodo verjetno potrebne prerazporeditve.

V torek je sicer vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin opozoril, da se bo treba pripraviti na bistveno večje število hospitaliziranih, verjetno že v drugi polovici septembra. Število okužb z novim koronavirusom namreč narašča, počasi pa se povečuje tudi število hospitaliziranih.

utrujenost
Novice Irska študija kaže na dolgoročne posledice bolezni covid-19

Za sprejem bolnikov s covidom-19 so se zato ta teden pripravili tudi v celjski bolnišnici, potem ko so iz mariborskega univerzitetnega kliničnega centra v začetku tedna poročali, da so postelje za bolnike s covidom-19 že zapolnil. Nekaj bolnikov so iz Maribora preselili na Kliniko Golnik.

Tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar je glede na porast števila okuženih z novim koronavirusom v zadnjih dneh napovedal porast števila hospitaliziranih in tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego.

Če se bo trend povečevanja števila okužb nadaljeval, bodo po njegovih besedah dva oddelka infekcijske klinike in tudi osrednjo intenzivno enoto za bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi preselili na drugo lokacijo v severnem traktu bolnišnice Petra Držaja. Izpraznjene postelje na infekcijski kliniki pa bodo v celoti namenili oskrbi bolnikov s covidom-19.

Preberite še:

Hrvaška, Zagreb
Novice Na Hrvaškem spet več kot 200 novih okužb, v Litvi in na Poljskem padel rekord
hrana trgovina
Novice Ni dokazov, da bi se lahko s covid-19 okužili z uživanjem hrane
Ne spreglejte