Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
20. 4. 2016,
9.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Krka Janez Poljanec Panamski dokumenti

Sreda, 20. 4. 2016, 9.04

6 let, 6 mesecev

V panamskih dokumentih se je znašel tudi nekdanji član uprave Krke

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Krka | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Janez Poljanec je bil na Britanskih Deviških otokih od leta 2006 do 2009 direktor in družbenik podjetja Dragon King Group Limited. Lastništva v družbi, ki so jo leta 2013 zaprli, ni prijavil davčni upravi (takratnemu Dursu).

Iz podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je z več kot sto medijskimi hišami delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), je razvidno, da je bil Janez Poljanec tri leta direktor in družbenik podjetja Dragon King Group Limited, po letu 2009 pa ga je do zaprtja leta 2013 vodil njegov sin Gašper Poljanec, piše časnik Delo.

Gašper Poljanec ima na Britanskih Deviških otokih še podjetji Bright Key Group Limited in Noble Nice Group Limited.

Podjetij s sinom nista prijavila, ker niso bila aktivna

Janez Poljanec, ki je bil v Krki zaposlen 39 let priznava, da je imel v vmesnem času v davčni oazi podjetje, ki ga takratni davčni upravi ni prijavil, prav tako ga ni prijavil delodajalcu piše časnik Delo. | Foto: STA , Janez Poljanec, ki je bil v Krki zaposlen 39 let priznava, da je imel v vmesnem času v davčni oazi podjetje, ki ga takratni davčni upravi ni prijavil, prav tako ga ni prijavil delodajalcu piše časnik Delo. Foto: STA ,

Poljančev sin Gašper je za časnik povedal, da so podjetja mirujoča in neaktivna in jih prav zato, ker niso ustvarila prometa in prihodkov, ne on ne oče nista prijavila Dursu oziroma zdajšnjemu Fursu.

Podjetja so bila po njegovih besedah ustvarjena, ker se je v okviru raziskovanja trga in možnosti poslovanja pokazal interes poslovnih partnerjev po trgovanju s surovinami za procesno industrijo.

Po zakonu bi jih morala prijaviti

Po zakonu o finančni upravi bi morala davčni upravi sporočiti vse spremembe podatkov, ki jih vsebuje davčni register in jih finančni urad ne dobi po uradni dolžnosti. Kazen za neizpolnitev dolžnosti je od 200 do 1.200 evrov. Ali je podjetje poslovalo ali ne, ni pomembno, so povedali pri finančni upravi.

S prihodki je bil na lestvici najbolje plačanih menedžerjev

V času službovanja v Krki se je Poljančevo ime pojavljalo na lestvicah najbolje plačanih menedžerjev. Leta 2009 se je s 530 tisoč evri bruto prejemkov znašel za predsednikom uprave Krke Jožetom Colaričem. Leta 2011 je prejel 479 tisoč evrov, še piše Delo. Upokojil se je pred tremi leti.

 

 

Ne spreglejte