Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2016,
20.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc NSi interpelacija

Torek, 30. 8. 2016, 20.04

6 let, 7 mesecev

V NSi napovedujejo interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Milojka Kolar Celarc | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V NSi napovedujejo interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, so potrdili v stranki. Za vložitev bodo v poslanskih vrstah potrebovali vsaj še pet sopodpisnikov. Več o vsebini interpelacije in podpori drugih poslancev bo najbrž znano v sredo. Je pa, če bo vložena, svoj podpis že napovedal nepovezani poslanec Andrej Čuš.

V NSi so potrdili, da napovedujejo interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, a podrobnejših informacij o njenih vsebinskih poudarkih za zdaj niso posredovali. So pa v stranki že več kot leto dni opozarjali, da ministrica ne naredi odločilnih korakov na področju reforme zdravstva, večkrat so omenjali tudi možnost interpelacije.

Ali bodo v NSi uspeli zbrati potrebnih deset poslanskih podpisov pod interpelacijo, za zdaj ni znano, imajo pa poleg svojih petih do zdaj zagotovljenega vsaj še enega. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je namreč sporočil, da bo, če bo interpelacija vložena, prispeval svoj podpis in jo tudi podprl. Kot je pojasnil, bo to storil "zaradi nedela, čakalnih dob v zdravstvu, neobvladovanja resorja in zamud pri gradnji urgentnega centra Ptuj".

V NSi so že več kot leto dni opozarjali, da ministrica za zdravje ni naredila odločilnih korakov na področju reforme zdravstva in večkrat omenjali možnost interpelacije. | Foto: Bor Slana V NSi so že več kot leto dni opozarjali, da ministrica za zdravje ni naredila odločilnih korakov na področju reforme zdravstva in večkrat omenjali možnost interpelacije. Foto: Bor Slana

Kako se bo odločila koalicija?

Da bo z ministrico treba opraviti pogovor o razmerah v zdravstvu, so se sicer na današnjem vrhu strinjali tudi koalicijski partnerji. O njenih načrtih naj bi se pogovorili v naslednjih desetih dneh. Kot je po srečanju koalicije dejal prvak DeSUS Karl Erjavec, bodo ocenili, ali je pričakovati, da se bodo dogovori iz koalicijske pogodbe začeli uresničevati. Erjavec pričakuje, da bo ministrica kmalu vložila zakonodajne predloge in pospešila aktivnosti, ki po njegovih ocenah potekajo prepočasi. Tudi tragični dogodki v Izoli so opozorilo, da bo treba s spremembami pohiteti, je povedal.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da v zakonodajni postopek prihaja obravnava temeljnih zdravstvenih zakonov, od ministrice pa pričakujejo pojasnila, kako bodo spremembe odpravljale težave v javnem zdravstvu. Ocenjuje, da potekajo velike aktivnosti na področju tega ministrstva. Prvak SD Dejan Židan pa je med prihodnjimi prioritetami izpostavil nadaljnjo gospodarsko rast in nujno zmanjšanje čakalnih dob v zdravstvu.

Interpelacije v mandatu Mira Cerarja

V letošnjem letu so poslanci glasovali o dveh interpelacijah, in sicer januarja zoper ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, aprila pa zoper ministrico za delo, družino in socialne zadeve Anjo Kopač Mrak. V mandatu vlade Mira Cerarja je bila interpelacija tudi zoper ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, in sicer lani poleti.

 V vseh treh primerih interpelacija ni bila izglasovana.

Ne spreglejte