Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2023,
9.26

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

Natisni članek

fenologija Tivoli drevesa

Sreda, 12. 4. 2023, 9.26

1 leto

V nekaj desetletjih so tudi drevesa spremenila vedenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

1

park, park Tivoli, Ljubljana | Arso je pred dnevi v sodelovanju z javnim podjetjem Voka Snaga v fenološkem parku zasadil pet novih dreves, in sicer vrste rdeči bor, lipovec, češnja Bowenden, češnja Lutter in črni bezeg. | Foto Ana Kovač

Arso je pred dnevi v sodelovanju z javnim podjetjem Voka Snaga v fenološkem parku zasadil pet novih dreves, in sicer vrste rdeči bor, lipovec, češnja Bowenden, češnja Lutter in črni bezeg.

Foto: Ana Kovač

V Arsu so v fenološkem parku v Tivoliju posadili pet novih dreves. "Gre za edini park v Sloveniji, ki je del mednarodne mreže evropskih fenoloških parkov in v katerem že več kot 60 let neprekinjeno potekajo opazovanja razvojnih faz nekaterih dreves in grmov v odvisnosti od vremena oz. podnebja," so povedali ob dogodku. Drevesa se danes olistajo prej, jesensko obarvajo pa kasneje, letno rastno obdobje pa je 11 dni daljše kot pred le 60 leti.

Fenologija je veda, ki proučuje zakonitosti periodičnih pojavov v razvojnem ciklu rastlin in živali. V zadnjih dveh desetletjih je fenologija po njihovih navedbah pritegnila precejšnje zanimanje javnosti, še posebej odkar je postalo nedvoumno, da se podnebje spreminja.

Olistanje prej, obarvanje kasneje 

"Spomladanske fenološke faze danes nastopijo bolj zgodaj, jesenske pa pozneje kot še pred nekaj desetletji. Proučevanja več desetletij dolgega niza podatkov iz evropskih fenoloških vrtov, med katerimi so bili tudi podatki fenološkega parka Tivoli, so pokazala, da se olistanje pojavlja v povprečju dobrih šesti dni prej, jesensko obarvanje listov pa nastopi pet dni pozneje. Tudi letno rastno obdobje je 11 dni daljše, kot je bilo še v začetku šestdesetih let," so poudarili.

Fenologija pri rastlinskem svetu opazuje različne razvojne faze, kot so olistanje, cvetenje, zorenje plodov, jesensko obarvanje in odpadanje listja, pri živalskem svetu pa prvo oglašanje ptic, na primer kukavic spomladi, prilete in odlete ptic selivk, kot so lastovke in štorklje, razvoj žuželk in še mnogo drugega, so pojasnili v agenciji za okolje (Arso).

Naš edini fenološki park

Edini slovenski fenološki park je v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib v neposredni bližini Cekinovega gradu. Spremljanje fenoloških faz in druga opazovanja v parku izvaja Arso, k vzdrževanju pa je leta 2011 pristopila Mestna občina Ljubljana, ki skrbi za urejenost parka.

Arso je pred dnevi v sodelovanju z javnim podjetjem Voka Snaga v fenološkem parku zasadil pet novih dreves, in sicer vrste rdeči bor, lipovec, češnja Bowenden, češnja Lutter in črni bezeg. "Gre za vrste, ki so pred leti že uspevale v parku, a so drevesa žal propadla ali pa bila poškodovana," so pojasnili.

Tivolski fenološki park, ustanovljen leta 1958, je del mednarodne mreže evropskih fenoloških vrtov, ki je nastala na pobudo komisije za agrometeorologijo pri Svetovni meteorološki organizaciji. Mednarodna mreža danes šteje 89 fenoloških parkov na območju od Irske in Finske na severu, Portugalske na zahodu, Makedonije na jugu in baltskih držav na vzhodu.

Protest proti sečnji gozda na Rožniku
Novice V Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib bodo nadaljevali sečnjo
gardena_1
Trendi Negovane krošnje dreves in oblikovano grmičevje
sekvoje
Trendi Uvedli prepoved približevanja najvišjemu drevesu na svetu
Ne spreglejte