Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2021,
9.04

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,11

10

Natisni članek

Moderna COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 11. 1. 2021, 9.04

3 leta, 3 mesece

V nedeljo potrdili 426 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,11

10

V Sloveniji so v nedeljo ob 1.720 opravljenih PCR testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 368 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 21,4 odstotka testiranih. S hitrimi antigenskimi testi (HAT) je bilo testiranih 480 ljudi, pozitivnih jih je bilo 58 oziroma 12,1 odstotka. Skupaj je tako na novo okuženih 426 ljudi.

V bolnišnicah se zdravi 1.205 bolnikov, od tega 196 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo še 24 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 3.022 ljudi. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 19 oseb, v DSO še 5, skupaj torej 24 smrti. 

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je v državi trenutno več kot 24 tisoč aktivnih primerov okužbe (24.314), od začetka epidemije pa so okužbo skupno potrdili že pri skoraj 140 tisoč ljudeh.

Glede na število okužb po občinah na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine: Ljubljana 52, Maribor 37, Ormož 19, Murska Sobota 15, Slovenj Gradec 11, Sevnica 10 in Ajdovščina 16.

Incidenca potrjenih primerov raste

V petek je vlada na novinarski konferenci predstavila dopolnjen načrt sproščanja ukrepov. Na podlagi tega načrta bo vlada razmere prvič ugotavljala in po potrebi ukrepala na posebni seji to sredo popoldan, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Grafi pa nam kažejo, da incidenca potrjenih primerov raste.

Fotogalerija
1 / 3

Kacin je dodal, da nam tudi grafi kažejo rast števila sprejemov, manj je odpustov, padlo pa je tudi število smrti. Na bolniških oddelkih je začelo naraščati število zasedenih postelj, na intenzivnih oddelkih se število bolnikov giblje okoli 200.

Nekoliko boljši rezultat kot pred tednom dni

V primerjavi z nedeljo pred tednom dni, ko so potrdili 763 novih primerov, je bilo tokrat okuženih manj. 

V soboto je bilo opravljenih 2.669 PCR testov. Z njimi je bilo potrjenih 667 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR testov v soboto znašal 25 odstotkov. V soboto je bilo opravljenih tudi 2.492 hitrih testov. Z njimi je bilo potrjenih 85 novih okužb. Delež pozitivnih testov je tako znašal 3,4 odstotka.

tabela | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

V Celju odprtje že petega covidnega oddelka

V celjski bolnišnici zaradi povečanega števila covidnih bolnikov pripravljajo vse potrebno za dodatni peti navadni covidni oddelek, ki ga bodo odprli, ko bo to potrebno. Imel bo 27 bolniških postelj. V bolnišnici je danes hospitaliziranih 134 bolnikov, od tega 113 na navadnih covidnih bolniških posteljah in 21 na intenzivnih posteljah.

V jesenskem valu je v celjski bolnišnici umrlo 273 bolnikov s covidom-19, so za STA danes povedali v bolnišnici. V četrtek je bilo hospitaliziranih 116 covidnih bolnikov, na intenzivnih bolniških posteljah pa so imeli 20 bolnikov.

Po navedbah bolnišnice imajo trenutno štiri navadne covidne bolnišnične oddelke in en intenzivni covidni bolnišnični oddelek. Na razpolago je 133 navadnih postelj za covidne bolnike, od tega štiri za otroke in tri za porodnice. Na intenzivni negi je na voljo 20 bolniških postelj in še dve za sivo cono.

Število okuženih zdravstvenih delavcev ali tistih, ki so v karanteni, se je medtem močno zmanjšalo, zato je obvladovanje trenutnih kadrovskih zadev lažje, so navedli v celjski bolnišnici.

Trenutno je v bolnišnici proti covidu-19 cepljenih 678 zaposlenih, med katerimi so pretežno zdravstveni delavci. V bolnišnici je sicer zaposlenih nekaj več kot 2100 ljudi, od tega več kot 1550 zdravstvenih delavcev in sodelavcev.

Vdor virusa v šempetrsko bolnišnico

Zaradi vdora novega koronavirusa na internistični oddelek v šempetrski bolnišnici bo prišlo do nujne reorganizacije dela, je danes v izjavi povedala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler. V bolnišnici je obolelih 11 oseb iz zdravstvene nege in en zdravnik, zbolelo je tudi 11 pacientov, ki so jih premestili na covidni oddelek. (STA)

Moderna začela dobavo cepiva proti covidu-19 po EU

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna je danes začelo dobavo svojega cepiva proti covidu-19 članicam Evropske unije, so navedli v podjetju. Med prvimi sta ga že danes prejela Luksemburg in Nemčija. Slovenija pa bo prve odmerke tega cepiva predvidoma prejela v torek, je povedal epidemiolog Mario Fafangel, poroča sTA.

Ne spreglejte