Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2020,
9.29

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,84

7

Natisni članek

okužba Koronavirus

Ponedeljek, 14. 9. 2020, 9.29

3 leta, 7 mesecev

Koronavirus v Sloveniji

V nedeljo 47 okužb z novim koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,84

7

V nedeljo so opravili 1.110 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 47 testov. V bolnišnicah se zdravi 40 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega jih devet potrebuje intenzivno zdravljenje. V nedeljo ni umrl noben bolnik, so jih pa šest odpustili v domačo obravnavo.

koronavirus, koronavirus splošno
Novice V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu deset okužb

Med četrtkom in soboto so v Sloveniji vsak dan potrdili okoli sto okužb z novim koronavirusom, največ potrjenih okužb je bilo 11. septembra, in sicer 109.  V soboto so ob 1.793 opravljenih testih potrdili 99 novih okužb, za boleznijo covid-19 v soboto ni umrl noben bolnik. Za posledicami okužbe se je po nedeljskih podatkih v bolnišnici zdravilo 33 bolnikov, od tega sedem na enotah intenzivne terapije, so zapisali na spletni strani covid-19.sledilnik.org. V Sloveniji je bilo doslej potrjenih 3749 primerov okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 135 bolnikov z boleznijo covid-19.

Po poročanju TV Slovenija so okužbo potrdili tudi pri zaposlenih na ministrstvu za kulturo. Okuženi so štirje delavci službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje. Nihče od okuženih ni bil v stiku z ministrom Vaskom Simonitijem. V torek bodo na ministrstvu opravili dodatno testiranje zaposlenih. Komunikacija s strankami in obiskovalci pa bo mogoča le po telefonu oz. elektronski pošti, piše STA.

Milan Krek NIJZ
Novice Slovenija že ujela rdeči seznam, strokovnjaki razmišljajo o zaostrovanju ukrepov

V domu v bližini Žalca deset potrjenih okužb

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu je z novim koronavirusom okuženih osem oskrbovancev in dva zaposlena. Štirje stanovalci so na zdravljenju na negovalnem oddelku v novomeški bolnišnici, njihovo vrnitev v dom pa pričakujejo v prihodnjih dneh, je po poročanju STA povedal direktor doma Tomaž Lenart.

V Pivki prepovedali uporabo športnih objektov ter vse prireditve

Občinski štab Civilne zaščite v Pivki je zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v občini sprejel ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj preložijo vsa načrtovana praznovanja. V Občini Pivka so v nedeljo našteli 11 aktivno okuženih občanov, izhaja s spletne strani občine. V karanteni pa je 68 oseb, so zapisali v sporočilu za javnost. Dvajset okužb so potrdili tudi pri zaposlenih v skupini Pivke Perutninarstva.

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije je v nedeljo zasedal Občinski štab Civilne zaščite. Za deset dni oziroma do 24. septembra so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov za delovanje klubov in rekreacije. Izjema je le športna dvorana Skala, kjer poteka šolska dejavnost. Prav tako naprošajo klube, društva in posameznike, da organizacijo treningov in tekmovanj preselijo na prosto.

Za isto časovno obdobje pa so prepovedali tudi vse kulturne in športne prireditve v občini, ki se izvajajo v zaprtih prostorih. Na prostem se lahko odvijajo le ob upoštevanju vseh ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter ob omejitvi števila udeležencev.

Pivški župan Robert Smrdelj | Foto: STA , Pivški župan Robert Smrdelj Foto: STA ,

Pivški župan Robert Smrdelj je v izjavi za medije pojasnil, da bodo glede na razvoj dogodkov presodili, ali bodo ukrepe morda še podaljšali. Prav tako župan svetuje, naj se vsaj za teh 10 ali 14 dni prestavi dogodke, zabave in kulturne prireditve.

Poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Sandi Curk je opozoril, da je šlo za vnos virusa iz bivalnega okolja. "Ne spoštujemo ukrepov, ki jih ponavlja vlada, ki jih ponavlja NIJZ," je poudaril. Zabeležili so celo primer, ko se je okužena oseba, ki bi morala biti v karanteni, družila z družino in prijatelji. Prav tako še vedno potekajo praznovanja okroglih obletnic, je opomnil in pozval k spoštovanju ukrepov, poroča STA.

Ravnateljica OŠ Pivka Alenka Tomšič je dodala, da so takoj po prvi odkriti okužbi v šoli 35 učencem iz 9. a in 9. b razreda, ki so bili z okuženim v tesnejšem stiku, odrejena karantena, medtem ko učiteljice za zdaj ostajajo v šoli. Šola ima sicer opredeljene protokole, obračajo se tudi na učence, da jih dosledno upoštevajo.

Očane pozvali naj se držijo ukrepov

Občane so pozvali, naj se dosledno držijo vseh samozaščitnih ukrepov, kot so pravilna uporaba maske v vseh zaprtih javnih prostorih, redno umivanje rok, higiena kašlja, ohranjanje razdalje in redno zračenje prostorov. Poudarili so še, naj prebivalci, če imajo vročino ali se počutijo slabo, ne hodijo v službo in naj pokličejo osebnega zdravnika. Občane pa prosijo še, naj preložijo vsa načrtovana praznovanja obletnic, rojstnih dni in piknikov. Vsa podjetja v občini pa je občinski štab pozval, naj zagotovijo vse potrebne samozaščitne ukrepe.

V skupini Pivke Perutninarstva so namreč okužbo potrdili pri 20 zaposlenih, v karanteni in samoizolaciji pa je več kot 40 zaposlenih, izhaja iz sporočila za medije po novinarski konferenci. Po zaznavi okužbe je podjetje o tem obvestilo pristojne na občni, Civilno zaščito in NIJZ. Takoj so testirali 42 zaposlenih, danes bodo testirali še eno skupino. V podjetju so sicer po okužbi uvedli še nekatere dodatne ukrepe. Tako so na primer namestili infrardečo kamero za merjenje temperature zaposlenih pri vhodu in izhodu. Kot poudarjajo, je potek proizvodnje za zdaj nemoten.

pogreb koronavirus
Novice Presunljiva napoved WHO: Vse več bo mrtvih. Cepivo ne bo končalo pandemije. #video

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor več okužb

V enoti mariborskega doma za starejše na Taboru skokovito narašča število okuženih z novim koronavirusom. Trenutno je potrjeno okuženih 24 stanovalcev in 16 zaposlenih. Čeprav še vedno nihče nima hujših zdravstvenih težav, je vedno težje organizirati delo v tej enoti doma za starejše.

"Ob prvotno 11 okuženih stanovalcih in 11 zaposlenih se je v drugem kontrolnem brisu pokazalo, da smo pridobili novih 13 okuženih stanovalcev in pet zaposlenih," je v današnji izjavi za medije povedal direktor doma Marko Slavič. "Še vedno je zdravstveno stanje vseh dobro, kljub temu pa je izjemno zahtevno organizirati delovne procese. Zaposleni delajo v nemogočih razmerah," je opozoril.

Poleg okuženih 16 zaposlenih je iz delovnih procesov preventivno izključenih še okoli 30 drugih delavcev, kar pomeni, da manjka več kot polovica zaposlenih v enoti Tabor. "Ob ugotovitvi nove okužbe se mreža potencialno okuženih nenehno širi. V tem trenutku še vedno delamo preventivno in raje izključujemo iz delovnega procesa več ljudi kot premalo," je pojasnil direktor, piše STA.

New York
Novice Bo to največje mesto duhov na svetu?

Okužb že toliko, da je težko locirati prenose

Na pomoč so poklicali tudi upokojene delavce, a so tudi tu omejeni zaradi njihovega zdravstvenega stanja. Velika težava je namreč širjenje okužb zunaj doma. "Iz delovnih procesov izgubljamo tudi ljudi, ki niso povezani z okužbo v domu," je povedal Slavič in ponovno pozval državne oblasti k ukrepanju. "Ker živimo v dveh virtualnih svetovih, kar na dolgi rok ne bo šlo," je dejal.

Okužb je po njegovih besedah v Mariboru že toliko, da je težko locirati prenose. K sreči se virus še ni razširil v osrednjo enoto tega zavoda, ki je največji dom za starejše v državi, a je po besedah Slaviča "le še vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo".

Dom Danice Vogrinc | Foto: STA , Foto: STA ,

Poudaril je, da sami lahko obvladajo okužbe znotraj doma, boji pa se, kako se bo položaj razvijal zunaj doma. "Treba bo na nivoju mesta najti neke rešitve, ki nam bodo pomagale prebroditi situacijo," je prepričan. "Ta trenutek virus morda ne povzroča zahtevnih potekov bolezni, lahko pa jih že jutri začne," je opozoril Slavič.

Okužene stanovalce nameščajo v rdečo cono, ki so jo pred dnevi vzpostavili v enoti Tabor in zahteva delo v najstrožjih zaščitnih pogojih. Danes se tja vrača tudi vseh pet stanovalcev, ki so bili prvi zaznani okuženi v tej enoti in so jih na začetku prejšnjega tedna prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Še vedno namreč te osebe nimajo večjih težav zaradi okužbe, zato ni potrebno bolnišnično zdravljenje. V kliničnem centru pa se pospešeno polnijo zmogljivosti za oskrbo bolnikov z novim koronavirusom, poroča STA.

Tanja Soklič Košak Medis
Novice "Zdaj se vidi, da zdravniki mogoče tudi kaj dobrega naredijo za bolnike"

Povečano število hospitalizacij

Naraščanje števila okuženih v Mariboru, kjer imajo trenutno po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivnih 89 okužb, je že ohromilo delo na kliniki za interno medicino UKC Maribor. Naraščanje števila hospitaliziranih bolnikov prav tako zavira delo na kliniki za ginekologijo in kliniki za kirurgijo. "Če se bo trend nadaljeval, bomo ponovno prisiljeni preiti na način dela, kot je bil v času epidemije," so danes na družbenem omrežju Facebook zapisali v kliničnem centru.

Vodja centra za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor Janez Lencl je za STA pojasnil, da se je pretekli konec tedna precej povečalo število bolnikov tako na "navadnem" oddelku za zdravljenje bolnikov z boleznijo covid-19 kot na oddelku za intenzivno nego. Na prvem imajo trenutno 15 bolnikov, na intenzivnem zdravljenju pa tri, s čimer so trenutno razpoložljive postelje za bolnike z novim koronavirusom zapolnjene.

UKC Maribor | Foto: STA , Foto: STA ,

Dva bolnika s koronavirusno boleznijo so prejšnji konec tedna preselili v Kliniko Golnik, da bi sprostili zmogljivosti v UKC Maribor, "ker se lahko potrebe zelo hitro spremenijo", je še povedal Lencl. V primeru, da se bo število bolnikov s covidom-19 še naprej povečevalo, bodo morali zagotoviti dodatne postelje zanje. V spomladanskem valu epidemije so dodatne postelje za intenzivno nego postavili v kirurški stolpnici, a to močno ovira izvajanje ostalih programov v bolnišnici. Težave so tudi kadrovske narave, saj morajo za obravnavo bolnikov s covidom-19 zagotoviti ločene ekipe.

V UKC Maribor je po poročanju spletne izdaje časnika Večer prišlo tudi do prenosa okužbe z okuženih bolnikov na zaposlene. "Do prenosa okužbe z bolnika na zaposlenega je prišlo na oddelku za gastroenterologijo, kjer sta ležala dva bolnika iz doma za starostnike, ki sta bila okužena, pa nista kazala znakov bolezni covid-19. Nekaj zaposlenih je moralo oditi v samoizolacijo," je za časnik povedal direktor Vojko Flis.

Konec avgusta so potrdili covid-19 pri štirih zaposlenih v upravno-tehničnih službah, a ti zaradi tega niso imeli hujših težav, prav tako se okužba ni razširila na ostale zaposlene. "Nihče ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, ampak so okužbo preboleli doma," je povedal Lencl. Odkar so sredi julija v UKC Maribor ponovno vzpostavili oddelek za zdravljenje bolnikov s covidom-19, še niso zabeležili smrtne žrtve zaradi tega virusa, še navaja STA.

Boksarske rokavice
Sportal Na pripravah v Avstriji so se okužili nemški boksarji

Kakšno je zdaj stanje v domu v Hrastniku

 

Ne spreglejte