Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

1

Natisni članek

Portorož novo leto

Nedelja, 1. 1. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

novoletni skok v morje

V morje jih je skakalo toliko, da je skorajda popustil pomol #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

1

Novoletni skok v morje Portorož | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Tradicionalni novoletni skoki v morje v Portorožu so spet podirali rekorde. Tako se je skokov po prvih podatkih udeležilo kar 545 ljudi oziroma približno sto več kot lani.

Na prireditvi so sicer prevladovali Slovenci, organizatorji pa so našteli udeležence iz okoli deset različnih držav. Prireditev je z obale spremljalo okoli 5.000 ljudi.

K rekordni udeležbi pripomoglo tudi lepo vreme

Glede na število predprijavljenih in dejstva, da so dali bistveno večji poudarek promociji, so računali, da bi rekord lahko padel, k temu pa je prispevala tudi vremenska napoved, ki je za čas skokov kazala 13 stopinj Celzija na obali in podobno temperaturo morja, je pojasnil Nino Cokan iz Športnega društva Slovenc.

Najstarejši udeleženec je bil 80-letni zdravnik iz Škofje Loke, najmlajši pa petletni domačin.

Kot je opisal Cokan, je celo osvojitev Triglava "mačji kašelj" v primerjavi z novoletnimi skoki. "Za ta dogodek moraš imeti posebno energijo, voljo, željo," je dodal.

Fotogalerija
1 / 45

Eden od pomolov se je delno sesedel

Prireditev je z leti pridobila več zanimanja, zaradi naraščajočega števila udeležencev pa so tudi zamenjali prizorišča. Kot je navedel Cokan, večjega prizorišča v Portorožu od sedanjega na osrednji plaži ni.

Prav veliko število gledalcev je botrovalo temu, da se je eden od pomolov delno sesedel, k sreči brez kakršnih koli posledic. "Število gledalcev je vsako leto večje. Gledalci včasih upoštevajo navodila, včasih ne. Vedno so bili na pomolu kot gledalci in letos jih je bilo očitno veliko več," je ocenil Cokan.

Sicer pa so po njegovih besedah za udeležence in njihovo varnost naredili vse, kar so lahko. Tako so imeli pri roki potapljaške ekipe, zdravstveno reševalno službo ter tudi veliko rediteljev. Prav tako niso imeli težav ali nezgod zaradi posledic uživanja alkohola in podobnega. Takole je silna množica pogumnih skakalcev načela pomol v Portorožu. | Foto: Vid Ponikvar Takole je silna množica pogumnih skakalcev načela pomol v Portorožu. Foto: Vid Ponikvar

Prihodnje leto omejeno število udeležencev

Kljub vsemu bodo za zagotovitev varnosti in čim višje kakovosti prireditve prihodnje leto uvedli predprijave, ki bodo cenejše kot prijava na dan dogodka, ter zgornje število udeležencev, prek katerega prijave ne bodo več mogoče. Letos je prijavnina znašala pet evrov, od katerih bodo po en evro donirali za slepe in slabovidne. Pogumni skakalci so letos za svoj denar dobili diplomo in kupon, s katerim so prejeli še kozarec penine.

Praznično tradicijo so danes nadaljevali tudi na Velenjskem jezeru, kjer so potapljači Društva za podvodne dejavnosti Jezero Velenje priredili že 22. novoletni potop. Po poročanju spletnega Večera pa je 43 pogumnežev danes v Celju skočilo v ledeno mrzlo Savinjo, ki ima le 0,9 stopinje Celzija.
Ne spreglejte