Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2020,
7.38

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,01

60

Natisni članek

kip Donald Trump

Četrtek, 9. 1. 2020, 7.38

4 leta, 4 mesece

V Moravčah zagorel kip Donalda Trumpa #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,01

60

V Moravčah je zgodaj zjutraj zagorela lesena skulptura, ki spominja na Donalda Trumpa. Požar so pogasili prostovoljni gasilci iz Moravč, skulptura pa je v celoti pogorela. Na pogorišču nameravajo postaviti nov kip, ki bo opominjal na strpnost.

kup donalda trumpa | Foto: Miha Capuder Foto: Miha Capuder Osem metrov visoko skulpturo, ki spominja na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so člani Športnega in kulturnega društva Sela avgusta lani postavili pri gasilskem domu v Selih pri Kamniku.

Ker je lastnik zemljišča, kjer je stal kip, zahteval, da ga umaknejo, so člani društva pisali slovenskim občinam. Pozitiven odgovor so prejeli le iz Moravč, kjer županuje Milan Balažic

Kip, ki je zdaj stal v Moravčah, je bil že konec lanskega leta tarča vandalov. Ti so poskušali ameriškega predsednika spremeniti v "največjega diktatorja in zločinca človeške zgodovine". Narisali so mu brčice, kakršne je imel nacistični voditelj Adolf Hitler, je takrat povedal Balažic.

Občina je za kip plačala 1.500 evrov. Kot je pojasnil župan, to razumejo kot naložbo v moravški turizem, saj so želeli lepote občine tržiti tudi s pomočjo te skulpture. 

Kip Donalda Trumpa je zasnoval arhitekt Tom Schlegl, sicer nekdanji mestni arhitekt v Občini Kamnik. Lesena skulptura podobno kot kip svobode v New Yorku v zrak dviguje desno roko. 

Kot je pojasnil Schlegl, se mu je ideja za kip porodila ob vse večjem naraščanju populizmov. Z njim pa želi spomniti tudi na sporočilo newyorškega kipa, ki na vhodu v mesto pozdravlja obiskovalce in migrante. "Danes Ameriko zastopa nekdo, ki je proti temu. Kip svobode ob tem izpade kot farsa," je ob postavitvi kipa v Kamniku dejal za STA.

Policisti so na kraju opravili ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Novice Trumpov kip v Moravčah že tarča vandalov #video

Pred odprtjem s traktorjem v kip

Kot omenjeno, so kip naprej postavili v Kamniku, kjer pa so bili odzivi domačinov mešani. Med pripravami na odkritje kipa je med drugim v leseno skulpturo s traktorjem zapeljal eden od jeznih domačinov. Spet drugi so dejali, da gre le za provokacijo in navadno potrato lesa, ki bi bil lahko bolje izkoriščen, nemalo pa je takih, ki menijo, da kip ameriškega predsednika kazi podobo njihovih prelepih krajev.

Župan občine Moravče pa je na novinarski konferenci poudaril, da so "v srednjem veku zažigali čarovnice, nacisti so zažigali knjige, danes pa smo prišli tako daleč, da nekateri zažigajo kipe". Na pogorišču nameravajo postaviti nov kip iz kamna. Ta bo po Balažičevih besedah "opomnik, da se moramo vsi bolj potruditi za več strpnosti," piše STA.

požar, kip, Donald Trump | Foto: David Sasso Foto: David Sasso

Kip novica tudi onkraj meja

O leseni skulpturi so poročali tudi številni tuji mediji, veliko pozornosti je pritegnila tudi v ZDA.

Novice Kip Melanie pri Sevnici že privablja obiskovalce #video
Melania
Novice Kaj so o leseni Melanii iz Sevnice napisali svetovni mediji? #video
Ne spreglejte