Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2023,
16.59

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Slovenci Marakeš potres Maroko

Torek, 12. 9. 2023, 16.59

7 mesecev, 3 tedne

V Maroku še vedno 17 Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Maroko, potres | V potresu z magnitudo 6,8, ki je v petek pozno zvečer prizadel Maroko, je po najnovejših podatkih maroških oblasti umrlo več kot 2.900 ljudi. | Foto Reuters

V potresu z magnitudo 6,8, ki je v petek pozno zvečer prizadel Maroko, je po najnovejših podatkih maroških oblasti umrlo več kot 2.900 ljudi.

Foto: Reuters

V Maroku, ki ga je v petek prizadel uničujoč potres, se še vedno nahajajo tudi Slovenci, med njimi turisti, ki nadaljujejo potovanje. Od slovenskih državljanov, s katerimi je v stiku slovensko zunanje ministrstvo, jih je v Maroku še 17. Večina med njimi načrtuje vrnitev v Slovenijo v prihodnjih dneh, so pojasnili na ministrstvu.

Ministrstvo sicer do nadaljnjega odsvetuje potovanja na območja Maroka, ki jih je prizadel potres.

Slovenske turistične agencije, ki v prihodnjih tednih organizirajo potovanja v Maroko, so v ponedeljek zagotovile, da po potresu ostajajo v stiku z lokalnimi agenti in partnerji. Razmere pozorno spremljajo in bodo vse nadaljnje odločitve sprejeli v skladu s priporočili oblasti.

V Maroku je trenutno pod okriljem turistične agencije Life Trek skupina desetih popotnikov, ki zaenkrat nima nobenih težav in nadaljuje svoje potovanje. "V času potresa smo bili v puščavi, tako da se potresa praktično ni čutilo. Večino časa smo izven prizadetih območij, tako da vračanja nismo načrtovali niti te želje niso izrazili udeleženci sami," so sporočili iz agencije.

"Trenutno smo v Marakešu in ne občutimo posledic potresa"

Ena od udeleženk potovanja Hela Polc je dejala, da so trenutno v Marakešu, vendar ne občutijo posledic potresa. V Marakeš so pripotovali iz kraja Merzouge preko prelaza Tizi-en-Tischa, kjer pa je bilo po njenih besedah opaziti posledice. Na cesti so bile namreč skale, videti je bilo tudi podrte stare hiše. "Nove hiše pa so nepoškodovane, prav tako tudi trenutno naš hotel v Marakešu," je dodala.

V potresu z magnitudo 6,8, ki je v petek pozno zvečer prizadel Maroko, je po najnovejših podatkih maroških oblasti umrlo več kot 2.900 ljudi, 5.530 jih je bilo poškodovanih. Potres je izbrisal celotne vasi v gorovju Atlas, hudo je bil prizadet tudi Marakeš. Številna območja so po potresu težko dostopna.

potres, Maroko
Novice V Maroku 23 Slovencev, agencije potovanj ne odpovedujejo #video
potres, Maroko
Novice Maroku na pomoč tudi ekipe iz tujine
Ne spreglejte