Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2023,
19.09

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

hudourniki poplave Ljubljana

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 19.09

8 mesecev, 1 teden

Nov udarec za Slovenijo: v Črni odneslo cesto, evakuacije v Kamniku in Škofji Loki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Slovenijo so v popoldanskem času zajele močnejše nevihte. Na Gorenjskem so meteorne vode zalile več kleti, prožijo se plazovi. Težave imajo na območjih, ki jih je ujma prizadela že v začetku avgusta. V Ljubljani je voda zalila več kleti in zastala na nekaterih cestah in podvozih, pozorno pa spremljajo tudi naraščajočo Gradaščico, ki je poplavila tudi ob zadnji ujmi. Med drugim so zaliti podvozi na Celovški in Drenikovi cesti in pri stolpnici Situla. Napeto je tudi na Koroškem.

Če želite z nami deliti posnetke ujme, nam jih lahko pošljete na novice.siol@tsmedia.si 

Portorož, neurje, voda
Novice Portorož in Izola pod vodo, v Kopru strela udarila v gasilca

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pravi, da je v občini Črna na Koroškem voda odnesla cesto, v Kamniku pa so morali evakuirati tri družine. Škofjeloški župan Tine Radinja pa je dejal, da so preventivno evakuirali nekaj občanov, poroča N1.

Za zdaj je sicer najhujše v Žireh, Gorenji vasi - Poljanah in Škofji Loki, je povedal poveljnik regijskega centra CZ za Gorenjsko Klemen Šmid. Na delu so gasilci, ki iz poplavljenih kleti črpajo vodo. O posredovanjih gasilcev sicer poročajo še iz Medvod, Kamnika, Kranja, Jesenic in Tržiča. Po besedah Šmida se delno ponavlja stanje iz ujme začetka avgusta. "V kolikšni meri, je za zdaj težko reči. Lahko bi rekel, da za zdaj v manjšem obsegu. Upamo, da tako tudi ostane," je dejal.


Dogajanje v Ljubljani. Video: Ana Kovač

Trenutno ima povečan pretok Tržiška Bistrica, medtem ko pritoki večjih rek po njegovem mnenju niso kritični. "Se pa bojimo raznih pritokov, ker so bili zelo zasuti z različnim materialom in nam jih še ni uspelo spraviti v prvotno, varno stanje," je povedal. Nasploh bi bilo po njegovih besedah dobro, da bi lahko vodotoke uredili čim prej, sicer bo stanje z vsakim dežjem slabše. Enako je s plazovi.

Večje potrebe po pomoči ali dodatni težki gradbeni mehanizaciji trenutno nimajo. Tista, ki jo imajo na razpolago, je v pogonu in jo glede na potrebe prestavljajo iz enega kraja v drugega, je povedal. Evakuacijski načrti za morebitna ogrožena naselja so po njegovih besedah pripravljeni in jih bodo izvajali, če bo za to potreba.

Fotogalerija
1 / 9

Foto: Ana Kovač

Reke Reka, Sora in pritoki Ljubljanice že dosegli veliko vodnatost

Ob nalivih hitro naraščajo Reka, Sora in pritoki Ljubljanice, ki so že dosegli veliko vodnatost, navaja Arso. Narašča tudi Sava v zgornjem toku in njeni pritoki z alpskim zaledjem. Ponoči in v torek bodo naraščale reke v osrednji in severni Sloveniji. Mogoča so zlasti razlivanja rek na izpostavljenih območjih, še napoveduje Arso.

Danes popoldne so hitro narasle reke v zahodni Sloveniji. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se vodnatost Drnice, ki je poplavljala, in Dragonje, ki se je razlila ob strugi, zmanjšuje. Umirja se tudi pretok Soče in njenih pritokov.

Arso napoveduje, da bodo ponoči in v torek reke v osrednji in severni Sloveniji lahko narasle do velikih pretokov. Mogoča so predvsem razlivanja rek na izpostavljenih območjih.

Danes zvečer in v torek dopoldne pa se lahko na najbolj izpostavljenih delih obale razlije tudi morje.

podvoz, Ljubljana, poplave | Foto: Arso vreme / avtor: Sašo Foto: Arso vreme / avtor: Sašo

V Ljubljani voznik ujet v podvozu

Po besedah namestnika poveljnika ljubljanske civilne zaščite Roberta Kusa je zaradi izjemnega naliva zalitih več kleti, vodotok Gradaščice pa narašča. Enote na terenu spremljajo razmere, je zagotovil Kus. Nekaj težav so imeli sicer tudi vozniki. Eden od njih je tako obtičal v podvozu na Celovški in se rešil skozi okno, poroča N1.

podvoz, Ljubljana, Šiška, voda, poplava | Foto: Arso vreme / avtor: Sašo Foto: Arso vreme / avtor: Sašo

Boštjan Šefic
Novice Šefic: Sanacija vodotokov po vodni ujmi je prioriteta

Zalit podvoz na Drenikovi v Ljubljani. | Foto: Zalit podvoz na Drenikovi v Ljubljani.

V Medvodah razdelili protipoplavne vreče

Na preži pa so v Medvodah. Občina Medvode je v nedeljo začela razdeljevati protipoplavne vreče in prebivalce zlasti območij, ki so jih prizadele poplave v začetku meseca, pozvala, naj od vode umaknejo premično premoženje in poskrbijo za svojo varnost. "Če bodo v naslednjih 12 urah sprožene sirene z znakom za opozorilo na nevarnost, to pomeni nevarnost poplavnega vala. Pazimo nase in na druge. Ne hodimo ven v neurju in ne izpostavljajmo se nevarnostim po nepotrebnem," obvešča Regijski štab Civilne zaščite.

Na občini Medvode so dodali še opozorilo Geološkega zavoda Slovenije, da je zaradi padavin možnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov zelo povečana. "Po nedavni ujmi so pobočja, posebno obstoječa plazišča, še vedno zelo nestabilna. Vsem prebivalcem, katerih objekti so bili ob nedavni ujmi prizadeti ali izpostavljeni zemeljskim plazovom, svetujemo, da so izjemno pozorni na kakršnekoli spremembe in premike ter se ob njih nemudoma umaknejo na varno," so zapisali.

Nekaj hudourniških težav se sicer pojavlja tudi na Škofjeloškem in Cerkljanskem, po napovedih vremenoslovcev pa bodo zvečer in v prvem delu noči nevihte dosegle tudi vzhodno Slovenijo. Mogoča bodo krajevna neurja, ponekod tudi dolgotrajni nalivi. Jutri bodo občasno še padavine, deloma nevihte.

"Ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano"
"Po Sloveniji nastajajo močnejše nevihte z nalivi. Prilagodite hitrost in način vožnje danim razmeram. Ob slabši vidljivosti je še posebej pomembna pravilna uporaba luči. Voznike opozarjamo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano," opozarjajo na portalu promet.si

Na širšem območju Ljubljane je promet zaradi večje količine vode na vozišču promet oviran, številni podvozi so zaradi poplavljenih vozišč tudi zaprti. Zaprte so Drenikova ulica, Dunajska cesta in Celovška cesta.

Na dolenjski avtocesti je pred predorom Mali Vrh proti Ljubljani oviran promet zaradi večje količine vode.

Na cesti Škofja Loka - Gorenja vas je zaradi poplavljenega vozišča promet urejen izmenično enosmerno.

Na cesti Škofja Loka - Češnjica je pri Veštru zaradi poplavljenega vozišča promet urejen izmenično enosmerno.

Cesta Lesce - Rožna Dolina je zaprta zaradi poplavljenega vozišča.

Parkiranje
Novice Te parkirne hiše bodo zaradi napovedanih neurij odprte tudi ponoči
Tirolska, padavine, voda, neurje
Novice Obilno deževje ohromilo Tirolsko, na terenu štiri tisoč gasilcev
Ne spreglejte