Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2019,
11.14

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,41

86

Natisni članek

Slovenija vandalizem Trg republike

Sreda, 3. 7. 2019, 11.14

4 leta, 9 mesecev

V Ljubljani z grafiti oskrunili spomenike: "Ustavite Kučana" #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,41

86

Neznanci so ponoči z oranžnim grafitarskim razpršilom oskrunili in popisali več spomenikov v Ljubljani.Med njimi so tudi spomenik revolucije na Trgu republike, spomenik talcem v Rožni dolini in spomenik Borisu Kidriču.

Novice Trg republike bo dobil novo podobo

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da so jih v jutranjih urah obvestili o poškodovanih spomenikih. Po do zdaj zbranih obvestilih in opravljenih ogledih krajev je ugotovljeno, da so za zdaj še neznani storilci preko noči na različnih lokacija po Ljubljani popisali šest spomenikov z različnimi vsebinami. Policisti še zbirajo obvestila, v vseh primerih pa je bilo obveščeno tudi tožilstvo, so dodali. V povezavi s tem poteka predkazenski postopek zaradi sumov storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Na dogodek so se odzvali tudi z ministrstva za kulturo. "Sanacija kulturne dediščine, med katero so spomeniki državnega in lokalnega pomena, že poteka," so sporočili.

Na spomenik revolucije zapisali Ustavite Kučana

Na Trgu republike stojijo trije spomeniki. Največji je spomenik revolucije, ki so ga leta 1965 postavili ob 20. obletnici zmage nad fašizmom. Storilci so na spodnjem delu kipa pustili zapis Ustavite Kučana. Zapise na manjših spomeniških blokih so prečrtali ter pripisali Prasci in Zločinci diktatorski.

Spomenik revolucije | Foto: Twitter: stranka SD Spomenik revolucije Foto: Twitter: stranka SD

Spomenik revolucije
Trendi Kako so dolga leta postavljali spomenik na današnjem Trgu republike v Ljubljani

Znesli so se tudi nad spomenikom Borisu Kidriču, saj so z oranžno barvo pobarvali spodnji del. Prizanesli niso niti spomeniku talcem v Rožni dolini, kjer so ravno tako prečrtali spomeniški zapis.

Spomenik Borisu Kidriču | Foto: Twitter: stranka SD Spomenik Borisu Kidriču Foto: Twitter: stranka SD

Spomenik talcem v Rožni dolini | Foto: Twitter: stranka SD Spomenik talcem v Rožni dolini Foto: Twitter: stranka SD

Na spominski plošči Toniju Mrlaku so prečrtali slovenski grb ter pripisali kratico JNA. Toni Mrlak je bil častnik Jugoslovanske ljudske armade in pilot helikopterja, ki je bil med slovensko osamosvojitveno vojno sestreljen nad Rožno dolino.

Spominski steber pilotu Toniju Mrlaku | Foto: Twitter: stranka SD Spominski steber pilotu Toniju Mrlaku Foto: Twitter: stranka SD

Neznanci so porisali tudi spomenik žrtvam NOB v Trnovem.

Spomenik žrtvam NOB v Trnovem | Foto: Irma Musić Spomenik žrtvam NOB v Trnovem Foto: Irma Musić

SD in Levica obsojata skrunitev spomenikov

V stranki SD so ob tem na Twitterju zapisali, da ostro obsojajo organizirano skrunitev spomenikov v mestnem središču, ki so trajne priče naše zgodovine.

 

Iz Levice so medtem sporočili, da ravno tako obsojajo dejanja vandalov. "Povojna Jugoslavija je naredila izjemne korake na mnogih področjih, ki so nam lahko še danes v navdih: od delavske demokracije in emancipacije žensk do mednarodne politike in prizadevanj proti blokovski delitvi sveta," so zapisali ter dodali, da spomeniki predstavljajo del slovenske zgodovine stremljenja k napredku in so del kulturnozgodovinske in umetnostne dediščine.

Na dogodek se je odzval tudi predsednik Borut Pahor. Na Twitterju je objavil sporočilo, v katerem je zapisal, "da skrunjenje spomenikov ni svoboda političnega izražanja, temveč je njeno ogrožanje".

Brglez: V Sloveniji ni prostora za nestrpnost

V svoji objavi na Facebooku je dejanja vandalov obsodil tudi poslanec SD Milan Brglez. "Vsebina grafitov kaže, da ne gre samo za vandalizem, ampak za spodbujanje nestrpnosti in sovraštva. V Sloveniji ni in ne sme biti prostora za kakršnokoli obliko nestrpnosti," je zapisal.

Sportal Trg republike bo le oživel: Obračun zmajev in železarjev bo na prostem
Ne spreglejte