Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 4. 2015,
14.28

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Krka krvodajalska akcija advertorial

Ponedeljek, 20. 4. 2015, 14.28

2 meseca, 1 teden

V Krki že četrtič z dobrimi deli širili dobrosrčnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
1.179 prostovoljcev se je letos med 13. in 18. aprilom družilo pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas. Krkini delavci letos že četrtič organizirali humanitarno akcijo.

Duh prostovoljstva se je s Krkino družbeno odgovorno akcijo Krkin teden humanosti in prostovoljstva, ki je pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas letos med 13. in 18. aprilom 2015 potekal že četrtič zapored, dodobra razširil med krkaše. Tudi letos se je na akcijo odzvalo 1.179 sodelavcev, kar je več kot 24 % zaposlenih v Krki in Termah Krka v Sloveniji. Od tega se jih je 192 akciji pridružilo prvič. Kar 331 krkašev je darovalo kri.

Številni so na različnih lokacijah Krke po Sloveniji prispevali oblačila, igrače, obutev, živila, knjige in druge potrebščine za odrasle in otroke ter hrano za pse in muce in skupaj zbrali 4,1 tone potrebščin in 360 kilogramov hrane za male živali in pomagali v dveh zavetiščih. Družili smo se s stanovalci 31 domov za starejše ter varovanci sedem varstveno-delovnih centrov in tudi nekaterih drugih zavodov in ustanov.

V okviru dobrodelne akcije smo Oddelku za otorinolaringologijo bolnišnice Novo mesto donirali navigacijsko napravo za pomoč pri operiranju bolezni in poškodb v področju nosu in obnosnih votlin. Dobrodelni teden pa smo to pot zaokrožili z dnevom odprtih vrat za člane 56 društev (40 gasilskih in 16 društev bolnikov), saj prav te organizacije združujejo številne prostovoljce, ki so s svojimi dejanji svetel zgled.

Kulturo prostovoljstva širijo znotraj Krke vse od njenih začetkov in je postala del organizacijske kulture. Družbeno odgovorni so tudi številni krkaši posamezniki. Prav zato, ker je med njimi veliko ljudi, ki se dejavno ukvarjajo s prostovoljstvom, so se v Krki odločili, da organizirajo akcijo, ki so jo poimenovali Krkin teden humanosti in prostovoljstva. Krkina humanitarna akcija, v kateri je v štirih letih sodelovalo več kot 3.479 krkašev prostovoljcev, je tudi letos ponudila veliko priložnosti za dobrodelna dejanja.

Darovali so kri

V Krki ima krvodajalstvo dolgoletno tradicijo. Povprečno dvakrat na leto daruje kri prek 1000 Krkinih sodelavcev. S svojim humanim dejanjem tako prispevajo k rešitvi marsikaterega življenja. Na povabilo k darovanju se je ob Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva odzvalo 331 prostovoljcev, ki so darovali kri v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru. Kar 69 med njimi jih je kri darovalo prvič. Skupaj smo v tednu dni zbrali več kot 131 litrov te dragocene tekočine.

Zbirali so potrebščine

Zbiranje potrebščin za Rdeči križ in Karitas, ki je potekalo na različnih lokacijah Krke po Sloveniji (v Novem mestu, Ljubljani, Krškem, Ljutomeru, Bršljinu, Šentjerneju in v vseh poslovnih enotah Term Krka), je prineslo bogato bero: zbrali so 4,1 tone oblačil, igrač, obutve, knjig, hrane in drugih potrebščin za odrasle in otroke. Krkini prostovoljci pa so se spomnili tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Tako so v preteklih dneh zbrali 360 kilogramov pakirane pripravljene hrane za pse in mačke, ki jo bodo podarili zavetiščem za živali.

Pomagali so na Rdečem križu in Karitasu

Nekateri sodelavci so se odločili, da bodo k akciji prispevali s pakiranjem živilskih paketov in sortiranjem zbranih oblačil. Te dejavnosti so potekale na območnem centru Rdečega križa v Novem mestu in Ljutomeru, Humanitarnem centru v Ljubljani in na novomeški enoti Karitasa. Skupaj so na Karitasu in Rdečem križu Krkini prostovoljci pripravili 680 živilskih paketov oz. 6,8 tone živil in pomagali pri pripravi oblačil in drugih potrebščin, zbranih v Krki, za razdelitev med socialno ogrožene družine in posameznike. Nekateri pa so v sodelovanju z Rdečim križem pomagali starejšim tudi v njihovih domovih.

Pomagali so starejšim in osebam s posebnimi potrebami

Številni prostovoljci so se tako v Ljubljani, Novem mestu kot tudi Ljutomeru odločili za pomoč stanovalcem domov starejših občanov po Sloveniji. Tako so letos v 31 domovih po Sloveniji zanje pripravili delavnice, jih spremljali na sprehodih in pomagali pri njihovih vsakdanjih opravilih. V štirih domovih so svoje druženje obogatili še s kulturnim programom, kjer so jih s svojo glasbo razveseljevali tudi člani Mešanega pevskega zbora Krka in Pihalnega orkestra Krka.

V teh dneh so Krkini prostovoljci obiskali tudi sedem varstveno-delovnih centrov in nekatere druge zavode (OŠ Dragotin Kette Novo mesto, OŠ Cvetko Golar/Ljutomer, Mladinski dom Malči Beličeve, Center za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca), kjer so se družili z varovanci in jim pomagali pri vsakodnevnih dejavnostih. Tako so skupaj z njimi ustvarjali, skupaj zapeli ali pa se z njimi le pogovarjali, saj prijazna beseda in stisk rok razveselita slehernega človeka. Zanje so pripravili tudi predavanja o deželah, kjer posluje Krka. V okviru akcije pa je Krka v Varstveno-delovnem centru v Novem mestu organizirala tudi tečaj oživljanja, za njihove varovance pa so organizirali kuharsko delavnico. Otrokom v Centru za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca so predstavili tuje dežele, v katerih posluje Krka in zanje organizirali delavnico o pisanju knjige, v Mladinskem domu Malči Beličeve pa so organizirali zanimivo delavnico o čebelarstvu in potapljanju. V OŠ Dragotin Kette in OŠ Cvetka Golarja so otroke razveselili s čisto pravim planetarijem.

Ne spreglejte