Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2013,
15.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Primorska Prekmurje parlament razstava

Četrtek, 19. 9. 2013, 15.39

8 let

V DZ počastili priključitev Prekmurja in vrnitev Primorske matični domovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V državnem zboru so z današnjo prireditvijo in odprtjem razstave počastili praznika združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in vrnitve Primorske k matični domovini.

Kot je poudaril predsednik DZ Janko Veber, predstavljata dogodka z vidika slovenske narodne celote izjemno pomemben mejnik, ki je naš narod usodno in zgodovinsko zaznamoval. Z združitvijo prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in z vrnitvijo Primorske k matični domovini je bilo namreč dokončno zaokroženo prizadevanje slovenskega naroda za bivanje v enotni državi, zedinjena Slovenija je vendarle postala resničnost, je dejal Veber.

"Spomin na dogodke, ki so pomembni za prav vse nas" Dodal je, da je življenje v etnično zaokroženi in enotni državi za osrednjo Slovenijo samoumeven in običajen del vsakdana, za Prekmurce in Primorce pa vse do združitve oz. vrnitve to ni veljalo. "Pa vendar se moramo zavedati, da gre za spomin na dogodke, ki so pomembni za prav vse nas in so zato tudi dobili svoj dan obeležitve," je poudaril.

Ne nazadnje je po njegovih besedah bistveni namen praznikov, poleg ohranjanja spomina, predvsem ta, da krepijo našo pripadnost, našo identifikacijo z narodovo zgodovino in narodovo kulturno dediščino ter kot takšni sooblikujejo naš nacionalni ponos, našo državljansko zavest in pripadnost narodu. Zbrane sta poleg Vebra nagovorila tudi predstavnik prekmurskih poslancev Branko Ficko in predstavnica primorskih poslancev Eva Irgl.

Spremljajoči kulturni program V počastitev obeh dogodkov pa bo od danes do vključno 25. septembra v preddverju velike dvorane DZ na ogled slikarska razstava pomurskega akademskega slikarja Vladimirja Potočnika in delček razstave Zahodno od raja primorske avtorice Ksenije Krivec, ki prikazuje povojno dogajanje v coni A. V kulturnem programu je nastopila Folklorna skupina TKD Babinci in Komorni zbor Iskra Bovec.

Ne spreglejte