Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
22. 2. 2019,
10.04

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Zveza prijateljev mladine Večgeneracijski center Skupna točka medgeneracijsko sodelovanje delavnice

Petek, 22. 2. 2019, 10.04

5 let, 2 meseca

V dveh letih brezplačne delavnice obiskalo že 8.500 ljudi

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Skupna točka centri medgeneracijsko sodelovanje ZPMS | Pri izvajanju aktivnosti in delavnic sodelujejo s 33 zunanjimi strokovnjaki in predavatelji ter več kot 40 organizacijami, kot so vrtci, osnovne in srednje šole, zdravstveni domovi, lokalna društva, različne nevladne organizacije in drugi. | Foto Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje

Pri izvajanju aktivnosti in delavnic sodelujejo s 33 zunanjimi strokovnjaki in predavatelji ter več kot 40 organizacijami, kot so vrtci, osnovne in srednje šole, zdravstveni domovi, lokalna društva, različne nevladne organizacije in drugi.

Foto: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje

Večgeneracijski center Skupna točka februarja praznuje drugo obletnico delovanja. Po dveh letih centre, ki delujejo na petih lokacijah, obiskuje že skoraj 8.500 ljudi. Vodje centrov pripravljajo pester dnevni program za različne starostne skupine, prav vse delavnice pa so brezplačne.

V februarju mineva dve leti, odkar sta Slovenska filantropija in ZPM Ljubljana Moste-Polje na petih lokacijah v osrednji Sloveniji vzpostavili Večgeneracijski center Skupna točka.

Dva sta v Ljubljani, drugi pa so še na Vrhniki, v Grosuplju ter v Logatcu. Zaposleni in prostovoljci, od začetka projekta jih je okoli 180, si prizadevajo za kakovostne vsebine, ki jih prilagajajo uporabnikom in njihovim potrebam. Do danes so skupno izvedli več kot 700 različnih brezplačnih aktivnosti in dejavnosti, kot so telesna vadba za starejše, kuharske delavnice, neformalno druženje za starostnike in otroke ter mladostnike, delavnice za zdrav način življenja in podobno, pravijo v centru.

Izvajajo tudi učno pomoč za šolarje, brezplačne tečaje slovenščine ter imajo podporne skupine za iskalce zaposlitve in druge ranljive skupine. Aktivnosti so se do zdaj izkazale za zelo uspešne in priljubljene, saj jih je obiskalo že skoraj 8.500 ljudi, sporočajo iz centra.

Pri izvajanju aktivnosti in delavnic sodelujejo s 33 zunanjimi strokovnjaki in predavatelji ter z več kot 40 organizacijami, kot so vrtci, osnovne in srednje šole, zdravstveni domovi, lokalna društva, različne nevladne organizacije in drugi.

Skupna točka
Novice Skupna točka za medgeneracijsko in medkulturno povezovanje

Izvajajo tudi učno pomoč za šolarje, brezplačne tečaje slovenščine ter imajo podporne skupine za iskalce zaposlitve in druge ranljive skupine. | Foto: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Izvajajo tudi učno pomoč za šolarje, brezplačne tečaje slovenščine ter imajo podporne skupine za iskalce zaposlitve in druge ranljive skupine. Foto: Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje

"Začetki so bili težki, danes pa so centri že zelo uspešni"

"Začetki so bili težki, danes pa so centri že zelo uspešni. Dosegli smo, da nas uporabniki obiskujejo redno, trudimo se jim ponuditi raznovrstne aktivnosti, a brez pomoči donatorjev to ne bi bilo mogoče. Vse aktivnosti temeljijo na vsebinah, ki naše uporabnike opolnomočijo s ciljem, da jim bo lažje skozi življenje, in po zahtevah razpisa morajo biti vse aktivnosti brezplačne. To, da ljudje centre obiskujejo vsakodnevno, nas navdaja z optimizmom. Tako vemo, da delamo dobro in veseli smo, da nam ljudje zaupajo," poudarja Tanja Petek, sekretarka Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in vodja VGC Skupna točka v Mostah.

V Hiši Sadeži družbe Logatec poleg številnih dejavnosti, namenjenih starejšim in otrokom, izvajajo tudi vsebine, namenjene lažji integraciji migrantov v novo okolje.

"V Logatcu smo organizirali več delavnic za prosilce za mednarodno zaščito, nastanjene v izpostavi azilnega doma v Logatcu, in dogodke, na katerih so lahko predstavili svoje matične države, tradicionalne jedi, glasbo, ples in spoznali prebivalce Logatca. Od marca 2018 v našem centru poteka tudi brezplačen tečaj slovenščine za starše. Udeležujejo se ga mamice iz Albanije, Kosova, Bosne in Bolgarije, medtem ko so otroci v vrtcih in šolah," je povedala vodja logaškega centra Tamara Raftović Loštrek.

medgeneracijsko
Novice Medgeneracijsko sodelovanje: novorojenčki s copatki za lepšo prihodnost

Centri širijo tudi socialno mrežo uporabnikov

Centri se predstavljajo tudi na raznih zunanjih dogodkih in se vključujejo v nacionalne projekte. Delovanje centrov od vsega začetka krepi socialno vključenost, širi socialne mreže uporabnikov in jih povezuje z namenom dviganja ravni kakovosti življenja posameznikov, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Povezujemo ljudi, znanja, tradicijo in izkušnje. Večkrat rečem, da občani Grosuplja pridejo v naš center kot obiskovalci, odidejo kot prijatelji in se vračajo kot družina. Ponosna sem na vzdušje, ki ga skupaj ustvarjamo, in na vezi, ki se tkejo med našimi uporabniki," je povedala Taja Berk, vodja VGC Skupna točka v Grosuplju.

"Za zelo uspešno se je pri nas izkazala delavnica Aktiven sem, ki je namenjena iskalcem zaposlitve in temelji na osebnosti rasti z namenom lažjega prehoda na trg dela," je dejala vodja vrhniškega centra Eva Ličof, ki dodaja, da je interes ljudi na Vrhniki velik, delavnice pa so dobro obiskane.

Ne spreglejte