Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 7. 2023,
9.10

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

Slovenska vojska Marjan Šarec neurje Črna na Koroškem

Sobota, 22. 7. 2023, 9.10

9 mesecev, 2 tedna

Marjan Šarec v Črni na Koroškem: Vojaki bodo na terenu, dokler bo treba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44
Marjan Šarec v Črni na Koroškem | Foto STA

Foto: STA

Minister za obrambo Marjan Šarec si v Črni na Koroškem ogleduje posledice petkovega neurja, ki je sprožilo plazove in povzročilo hudourniške poplave. Škoda je velika, na terenu so vse razpoložljive ekipe, tudi vojaki s stroji, je dejal. Po potrebi bodo aktivirali gasilske enote iz drugih delov Slovenije, ki niso bili prizadeti v neurjih. Posledice neurja, ki je med drugim povzročilo plazove in hudourniške poplave, so v Črni na Koroškem v petek odpravljali do poznih večernih ur, danes pa nadaljujejo delo. Več tamkajšnjih lokalnih cest ostaja zaprtih.

Gasilci s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske po besedah Marjana Šarca pospešeno odpravljajo posledice in skušajo čim prej vzpostaviti prevoznost cest. Še vedno je zaprta tudi cesta Črna na Koroškem−Šoštanj, poroča prometnoinformacijski center.

"Ključno je, da nista ogrožena nobena hiša in nobeno človeško življenje, drugo se bo uredilo," je poudaril Šarec. Agencija za okolje je za popoldne za območje celotne Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo pred nevihtami, a minister upa, da bo Koroški prizaneseno.

Planet TV
Planet TV Gasilci bedijo že štiri dni #video

Ljudje so mu sicer med obiskom poročali o posegih v gozdove z vzpostavitvijo gozdnih vlak. "Verjetno to vpliva, kajti drevesne korenine in drevje zemljino vedno zadržujejo," je pojasnil. Ob tem je dodal, da je veliko mogoče narediti s preventivo, in spomnil, da je gradnja na poplavnih območjih močno odsvetovana. Prav tako je treba po njegovih besedah razmisliti o tem, kako upravljati naravo.

Na vprašanje, kje po državi še pomaga Slovenska vojska, je odgovoril, da tudi v Cerknem, kjer pripravljajo načrt, kako odpeljati material z območja soteske, kjer stoji partizanska bolnica Franja. Vojska je tudi v Vojniku, je dodal in zagotovil, da bodo vojaki na terenu, dokler bo treba.

Spomnil je, da so z lanskoletno spremembo zakonodaje vzpostavili sistem, kjer občine po naravnih nesrečah pošljejo oceno stroškov intervencij. Nekatera poročila občin glede ujm v prejšnjem tednu še čakajo, potem pa bodo sprožili postopke. Enako bodo storili tudi v primeru ujm v zadnjih dneh. "Intervencijski stroški bodo relativno hitro izplačani, občine se nimajo česa bati," je zagotovil.

Marjan Šarec v Črni na Koroškem | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Ministra na ogledu razmer v Črni na Koroškem, ki se je začel ob 10. uri, spremljata državni sekretar Rudi Medved in v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin. Ekipo so sprejeli županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in predstavniki tamkajšnjih gasilcev ter civilne zaščite.

Županja poziva k ureditvi hudournikov

Po silovitem petkovem neurju, ki je prizadelo Koroško, najbolj občino Črna na Koroškem, tamkajšnja županja Romana Lesjak državo poziva k ureditvi hudournikov. Če bi imeli pregrade, takšnih posledic za stanovanjske hiše morda ne bi bilo, je ocenila. "Veseli smo obiska ministra Marjana Šarca, veseli, da nam je prišla pomagat vojska, zato ker se mi zdi, da že s tem, da nekdo pride v tvojo občino, izkaže pozornost, neki odnos do občanov, ne nazadnje tudi do državljanov," je poudarila županja, ki je vesela, da v neurjih v občini ni bilo človeških žrtev.

Pojasnila je, da jo je poklical tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in napovedal, da bodo skušali zagotoviti predplačilo občinam za sanacijo škode. Nemogoče je, da bi ob že tako nizki povprečnini krili še škodo, ki se je zgodila, je pojasnila Lesjakova.

Petkova neurja, ki so popoldne prešla državo, so prizadela Koroško, najhuje občino Črna na Koroškem, kjer je zalilo številne hiše, odneslo hlev, poplavilo je tudi mrliško vežico. Zaradi nevarnosti plazov − nekaj se je jih tudi sprožilo − so v Črni na Koroškem sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali okoli 50 ljudi, ki so jih namestili v tamkajšnji kulturni in gasilski dom. Ljudje so se zvečer lahko vrnili na svoje domove.

Črna na Koroškem, neurje | Foto: Gasilci Črna na Koroškem Foto: Gasilci Črna na Koroškem

Neurje je v petek prizadelo tudi druge kraje na Koroškem. Vodja regijskega centra za obveščanje Slovenj Gradec Nada Jeseničnik Krajnc je za STA povedala, da so v petek do 20.30 prejeli 320 klicev, kasneje še nekaj, skupaj pa so doslej zabeležili več kot 120 dogodkov.

Irena Šinko
Novice Ministrica Irena Šinko: Slika v vinogradih je katastrofalna

"Zdaj smo vsi na terenu, poskušali bomo maksimalno sanirati včerajšnje stanje," je za STA danes zjutraj povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Zaradi poškodovanega cestišča cesta Črna na Koroškem−Šoštanj ostaja zaprta, poleg tega pa po besedah županje še več lokalnih cest do posameznih zaselkov.

Težave so bile tudi v Slovenj Gradcu, kjer je s ceste zdrsnil avtobus s 15 potniki, nihče od njih pa naj ne bi bil poškodovan. Po besedah Nade Jeseničnik Krajnc so avtobus že odstranili s ceste in jo odprli za promet.

Marjan Šarec
Novice Šarec napovedal ustrezne zakonske podlage za hitrejše ukrepanje po neurjih
Vlada
Novice Vlada bi pospešila postopke sanacije škode po neurjih
Ne spreglejte