Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2021,
10.05

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

73

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus okužba

Petek, 12. 2. 2021, 10.05

3 leta, 2 meseca

V četrtek skupaj 1.055 okužb, umrlo 15 ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

73

V četrtek so ob 5.151 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 850 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 16,5 odstotka testiranih. S hitrimi antigenskimi testi (HAT) je bilo testiranih 18.498 ljudi, pozitivnih jih je bilo 205 oziroma 1,1 odstotka. Skupaj so včeraj okužbo tako potrdili pri 1.055 ljudeh. Od sobote se bodo vsi pozitivni hitri testi potrjevali s PCR-testi, v statistiki pa bo okužba zabeležena, šele ko bo potrjena tudi s PCR metodo testiranja.

Število aktivno okuženih z novim koronavirusom je spet upadlo in zdaj znaša 13.488 (včeraj 13.739). Tudi v bolnišnicah je manj ljudi, in sicer 789 (39 manj kot včeraj), od tega na intenzivni terapiji 154, sporoča vlada. Včeraj je umrlo še 15 bolnikov z boleznijo covid-19, skupaj že 3.692. Sedemdnevno povprečje potrjenih koronavirusnih okužb znaša 841, kar je štiri več kot v sredo.

okužbe | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

V primerjavi s prejšnjim četrtkom je - kot lahko vidite v spodnjem grafu - število potrjenih okužb nekoliko naraslo (+9,7 odstotka), prav tako delež pozitivnih PCR-testov, in sicer za 10,9 odstotne točke. Delež pozitivnih hitrih testov pa je ta četrtek za skoraj 50 odstotnih točk nižji kot pred tednom dni, kažejo podatki, objavljeni na Covid-19 Sledilniku.

Med občinami po številu na novo okuženih na včerajšnji dan izstopajo: Celje (26), Domžale (21), Kamnik (28), Koper s ponovno velikim številom okužb (47) in Novo mesto (25). V Ljubljani je bilo včeraj na novo potrjenih 132 okužb, v Mariboru pa 44, je povedala Maja Bratuša, ki je vodila dopoldansko vladno novinarsko konferenco.

"Epidemiološka situacija se nekoliko umirja"

Kot je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, se epidemiološka situacija nekoliko umirja. "To umirjanje ne pomeni, da smo iz najhujšega. Število je še vedno zelo visoko, če se primerjamo s preostalimi državami. Večjo grožnjo nam predstavljajo novi sevi v naši soseščini," je dejala.

Hitri testi se bodo potrjevali s PCR-testi

Kot je še povedala, se bodo vsi pozitivni hitri testi od sobote potrjevali s PCR-testi. Kot je še povedala, se do potrditve s PCR-testi pozitivni hitri testi ne bodo šteli v statistiko pozitivnih oseb.

Testirani bo v primeru pozitivnega izvida hitrega testa na mobilni telefon prejel sporočilo z navodilom, kako ravnati naprej. Na PCR test ga bo lahko napotil že izvajalec hitrega testiranja, lahko pa tudi izbrani osebni zdravnik. "Pomembno je, da v tem času ostanemo v samoizolaciji, saj obstaja velika verjetnost, da smo okuženi," je dejala državna sekretarka.

kot je še povedala, se testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki morajo biti testirani enkrat na teden, lahko razporedi prek celotnega tedna, da se lahko izvajalci testiranja, to so zdravstveni domovi in koncesionarji, na to v dogovoru z ravnatelji posameznih vzgojno-izobraževalnih zavodov primerno pripravijo.

To velja tudi za zaposlene v nekaterih storitvenih dejavnostih, ki se bodo morali ob ponedeljkovem sproščanju dejavnosti tedensko testirati. Delodajalci v dejavnostih, kjer je testiranje obvezno, se morajo dogovoriti za testiranje svojih zaposlenih, podobno kot ravnatelji, je še dejala.

Testiranje sicer ni potrebno za osebe, ki so bile že cepljene z dvema odmerkoma cepiva ali so okužbo že prebolele. To dokažejo z izvidom PCR ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni in mlajši od pol leta. Če je zdravnik pri obolelih diagnozo postavil brez testa samo na podlagi klinične slike in epidemiološke povezave (npr. bolezen v družini), pa lahko prebolelo okužbo dokazujejo s potrdilom zdravnika. Ministrstvo je objavilo tudi vzorec obrazca za potrdilo zdravnika. Kot je dodala, mora biti prebolela okužba razvidna v dokumentaciji bolnika, piše STA.

V ponedeljek v šole vsi osnovnošolci

Slovenija je trenutno v oranžni fazi, kar pomeni, da sta sedemdnevno povprečje okužb na dan in število hospitaliziranih nižji od tisoč. V ponedeljek se tako sproščajo nekatere omejitve. V šole bodo šli še preostali učenci osnovnih šol in dijaki zadnjih letnikov. Odprle se bodo vse trgovine, spet bo dovoljeno gibanje med občinami in regijami.

Preberite še:

Šolarji
Novice Slovenija v oranžnem: katere sprostitve so predvidene
Covid-19, Koronavirus
Novice Nova študija: zakaj so nekateri bolj kužni kot drugi
Infekcijska klinika
Novice V sredo potrdili 1.385 novih okužb, umrlo deset bolnikov #video
Nuška Čakš Jager
Novice Drastično manj okužb v domovih za starejše: v ponedeljek brez okužb #video
Ne spreglejte