Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
5. 3. 2021,
9.33

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

Natisni članek

cepljenje okužba epidemija Koronavirus

Petek, 5. 3. 2021, 9.33

3 leta, 2 meseca

V četrtek odkrili 881 novih okužb #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

V četrtek so po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 5.435 PCR-testih potrdili 881 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 16,2 odstotka. Okuženih je bilo 32 oseb manj kot v četrtek pred tednom dni (913). Direktor NIJZ Milan Krek je na novinarski konferenci opozoril, da so trendi nekoliko slabši in državljane pozval, naj se držijo ukrepov, da lahko šole ostanejo odprte.

Bolnišnično oskrbo danes potrebuje 521 bolnikov, 85 bolnikov pa potrebuje intenzivno nego. Umrli so štirje bolniki s covid-19.

Sedemdnevno povprečje okužb je 780. Štirinajstdnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev znaša 514,6. Pojavnost je najslabša v obalno-kraški regiji, kjer beležijo 862,5 potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev. Sledita ji gorenjska (598,5) in koroška (563,3). Najboljša štirinajstdnevna pojavnost števila okužb je v posavski regiji, kjer beležijo 223,7 okužbe na 100 tisoč prebivalcev. Sledita ji jugovzhodna (387,4) in podravska regija (445).

Glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo naslednje občine: Celje 34, Žalec 23, Velenje 19, Dravograd in Šentjur 14, Ilirska Bistrica in Kočevje 13, v Domžalah 13, v Kamniku 28, v Kranju 28, Radovljica 16, Škofja Loka 14, Novo mesto 20, Trbovlje 16. V Izoli je bilo včeraj potrjenih 17 novih okužb, v Kopru 28, v Ljubljani 97, v Mariboru pa 31.

Deset bolnikov več v bolnišnicah

"Žal moramo danes poročati o povečanju števila covid-19 bolnikov v naših bolnišnicah, in sicer se danes tam zdravi deset bolnikov več kot včeraj, in sicer 521," je dejala uradna vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša.

Na intenzivnem oddelku zdravijo enega bolnika manj, v sredo je oskrbo na intenzivnem oddelku potrebovalo 86 bolnikov. Iz bolnišnic so v četrtek odpustili 32 covidnih bolnikov.

V četrtek so opravili tudi 21.601 hitrih antigenskih testov, kar je 5.593 manj kot v sredo, ko so jih opravili 27.194. V sredo so ob opravljenih 5.822 PCR-testih potrdili 1.019 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih PCR-testov je znašal 17,5 odstotka. Po podatkih sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 10.866 aktivno okuženih oseb.

Krek: Morda prehajamo v nov val

V enem letu smo opravili skoraj milijon PCR-testov. Od tega je bilo pozitivnih 194.165 testov. Umrlo je 4.113 ljudi, od tega okoli polovica v domovih za starejše občane, je uvodoma pojasnil Milan Krek. "Trendi so nekoliko slabši. Pozivam vse državljane, da se držite ukrepov, da lahko šole ostanejo odprte," je dejal. Poudaril je, da trenutno oboleva delovno aktivna populacija, število okuženih starejših pa še naprej pada.

Dodal je, da več kot teden dni stojimo na mestu sedemdnevnega povprečja okužb, kar je slab pokazatelj, in se lahko hitro obrnemo navzgor. R na slovenskem nivoju je več kot 1, kar pomeni, da imamo vsak dan več okuženih ljudi.

Medtem se Evropa po njegovih besedah sooča z novim valom okužb. "Stanje se slabša skoraj povsod. Novo vlogo igrajo novi sevi, predvsem britanski. Na Češkem je 80 odstotkov okužb povezanih z angleško različico. Češka vlada prosi ostale države za pomoč. Njihove bolnišnice so napolnjene," je pojasnil.

Izpostavi je razmere v Furlaniji-Julijski krajini, ker število okužb hitro narašča. Z razmerami v sosednji Italiji lahko povežemo tudi slabšo epidemiološko sliko na slovenski obali, je dodal.

Cepljenje učiteljev naj bi se začelo prihodnji teden

Krek je spomnil, da je cepljenje zaposlenih v v vzgoji in izobraževanju prostovoljno. "Nikogar ne silimo k cepljenju. Pri učiteljih bi pričakoval, da se cepljenja udeležijo v čim večjem številu, ker s tem zaščitijo sebe, svojce in otroke v učilnici," je dejal.

Po njegovih navedbah se ukrepov ne držimo dosledno. Iz zasebnih druženj na primer prihaja od 400 do 500 okužb dnevno. "To so nepotrebne okužbe. Bodite pozorni na delovnem mestu - nosite maske, prezračujte, odsvetujemo sestanke na podjetnih. V Sloveniji od doma dela premalo ljudi," je opozoril Krek in spomnil, da ostale države zapirajo šole, podaljšujejo ukrepe, zapirajo meje, pri manj okužbah kot jih ima Slovenja. "Moram reči, da smo bili pri sproščanju zelo pogumni," je prepričan.

Izrazil je prepričanje, da morajo otroci ostati v šolah. "Z nošnjo maske zmanjšamo možnost širjenja okužb na minimum. Če hočemo doseči, da bodo učenci v šolah do konca šolskega leta, moramo upoštevati ukrepe," je še opozoril.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V sredo potrdili 1.019 novih okužb #video

Krek je še napovedal, da naj bi Slovenija do konca marca prejela 245.296 odmerkov cepiva, od tega 175.695 odmerkov proizvajalcev Pfizer in BioNTech, 16.800 odmerkov cepiva Moderne in 52.800 odmerkov cepiva AstraZenece.

Če kdo nima izbranega osebnega zdravnika in bi se želel prijaviti na cepljenje proti covidu-19, lahko po Krekovih besedah neposredno kontaktira najbližji cepilni center, kjer bodo pomagali s prijavo mimo ustaljenega načina.

gostinski lokal
Novice V ponedeljek se v dveh regijah odpirajo terase gostinskih lokalov #video

V rdeči fazi sproščanja ukrepov ostaja obalno-kraška regija. V rumeno fazo sta vstopili posavska in jugovzhodna regija. Ostala država je po besedah Bratuše v oranžni fazi.

Deana Potza
Novice Inšpektorji v minulem tednu v zvezi epidemijo izrekli 587 opozoril in 216 upravnih ukrepov #video

 

 

Ne spreglejte