Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2016,
18.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Predmeja letalska nesreča

Petek, 5. 8. 2016, 18.09

6 let, 6 mesecev

V času zadnje letalske nesreče vreme ustvarilo pogoje za turbulence in zaledenitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Letalska nesreča Predmeja | Foto STA

Foto: STA

Služba za preiskovanje letalskih nesreč je izdala uvodno poročilo, ki povzema najosnovnejše podatke o letalski nesreči, v kateri so 14. julija umrli štirje nemški državljani. Med drugim izpostavlja vremenske pogoje, ki so omogočali nastanek zmernih do močnih vertikalnih gibanj, turbulence in zaledenitev.

Nesreča se je zgodila ob 10.52, ko je šestsedežno motorno letalo piper, registrirano v ZDA, med komercialnim letom, med katerim so bili na letalu polet pilota še trije potniki, strmoglavilo pri Predmeji. Letalo, motor in oprema so bili popolnoma uničeni, spominja poročilo.

Letalo je sicer vzletelo ob 10.16 z letališča Marco Polo v Benetkah, nameravalo pa je do Leipziga v Nemčiji. Ob 10.45 je pilot letala pri vstopu v slovenski zračni prostor vzpostavil radijsko zvezo s Kontrolo zračnega prometa v Sloveniji in zahteval spremembo prej načrtovane poti, kar mu je nadzornik tudi odobril.

Pilot se je izogibal mogoči zaledenitvi

"Nekaj minut za tem je nadzornik zračnega prometa opazil, da letalo nenapovedano spreminja elemente leta. Nato je pilot pojasnil, da se je izogibal mogoči zaledenitvi zaradi velikega oblaka iz rodu kumulonimbus (nizki, veliki in gosti vodeni oblaki op. a.). Ob 10.51 je pilot sporočil klic na pomoč (Mayday), vendar poznejšega odziva pilota na poziv nadzornika ni bilo več," dogodke opisuje poročilo.

Kontrola zračnega prometa je takoj sprožila postopek iskanja in reševanja, razbitine letala pa so v kratkem našli na gozdnatem pobočju približno dva kilometra severozahodno od vasi Predmeja v občini Ajdovščina.

Ob silovitem trku v teren je letalo zagorelo. Pilot in potniki pa so izgubili življenje, dogajanje povzema poročilo.

Lastnik oziroma operator letala je bila družba Kuertz enterprise, pilot, 73-letni nemški državljan, pa je imel dovoljenja komercialnega pilota ter potrebna zdravniška spričevala z veljavnostjo do leta 2017. Pred nesrečo je skupno preletel 3911 ur.

Ob silovitem trku v teren je letalo zagorelo. Pilot in potniki pa so izgubili življenje. | Foto: STA , Ob silovitem trku v teren je letalo zagorelo. Pilot in potniki pa so izgubili življenje. Foto: STA ,

Vidljivost zaradi padavin in oblakov močno zmanjšana

Poročilo povzema tudi vremensko stanje na dan nesreče in ugotavlja, da je bilo na poti od Benetk do Slovenije nekaj nizke oblačnosti, da so nad jugozahodno Slovenijo nastajali konvektivni oblaki, da je bila vidljivost zaradi padavin in oblakov močno zmanjšana in da je bila temperatura pod lediščem nad približno 2700 metri višine, a se ob močnejših padavinah ta meja zniža. Pojavljale so se plohe, pred nesrečo tudi posamezne nevihte, zaradi konvektivnih oblakov pa so bili ugodni pogoji za nastanek zmernih do močnih vertikalnih gibanj, zmerne do močne turbulence in zmernih do močnih zaledenitev.

Po analizi radarskih slik preiskovalci sklepajo, da je bilo najmočnejše konvektivno dogajanje na območju severne Primorske med 9. in 10. uro. V oblakih je bila vlažnost blizu 100-odstotna.

Še vedno iščejo repni dela letala

Preiskovalci so bili na mestu nesreče skupaj s predstavniki novogoriške policijske uprave dva dni. V krogu razbitine letala niso našli dela višinskega krmila. Še vedno pa poteka tudi iskanje repnega dela letala, ki je za nadaljnjo analizo in preiskavo letalske nesreče zelo pomemben, še piše v poročilu, pod katerim se je podpisal glavni preiskovalec Toni Stojčevski.

Tudi analiza radarskih odzivov glasovne komunikacije in podatkov, pridobljenih od tujih radarjev, še poteka. O končnih ugotovitvah, pridobljenih v preiskavi, bo izdano končno poročilo.

Služba za preiskovanje letalskih nesreč sicer ni ugotavljala morebitne krivde ali odgovornosti, pač pa je njihov namen preprečevanje nesreč in incidentov v prihodnosti.

Ne spreglejte