Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
27. 10. 2016,
15.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

1

Natisni članek

kriminalist čakalne vrste UKC Ljubljana afera Preskakovanje čakalnih vrst Uroš Smiljič Policija

Četrtek, 27. 10. 2016, 15.54

6 let, 6 mesecev

V afero o preskakovanju čakalnih vrst so se ujeli tudi trije zdravniki

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

1

UKC | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V kriminalistični preiskavi korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu, povezanih s preskakovanjem čakalnih vrst, so zoper dva policista uvedli postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, med osumljenci pa so tudi trije zdravniki.

Ljubljanski kriminalisti so 11. oktobra izvajali zaključno akcijo v povezavi s sumi korupcijskih kaznivih dejanj, ki so se nanašala na preskakovanje čakalnih vrst pri zdravstvenih storitvah in na zaposlovanje v zdravstvu.

45 kriminalistov in policistov je na podlagi odredb sodišča in skladno z usmeritvami specializiranega državnega tožilstva opravilo 18 hišnih preiskav, pri katerih so bili zaseženi predmeti in listine, ki bodo služili kot dokaz v kazenskem postopku, so sporočili z generalne policijske uprave.

Glavni osumljenec še vedno v hišnem priporu

Kriminalisti  so opravili tudi večje število razgovorov in zaslišanj. Glavnega osumljenca Uroša Smiljiča so pridržali, preiskovalni sodnik pa je zoper njega odredil hišni pripor.


Preberite še:

Preiskave v UKC Ljubljana: v 18 hišnih preiskavah eno osebo pridržali

Uroš Smiljić mora v hišni pripor

Korupcije v zdravstvu osumljeni tudi policisti


Policisti so v predkazenskem postopku potrdili sum storitve 23 korupcijskih kaznivih dejanj, med  katerimi so kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril. Kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih oseb in dve pravni osebi.

Med osumljenci tudi trije zdravniki

Preiskava je pokazala, da so posamezniki v zdravstvu v zameno za protiusluge omogočili preskakovanje čakalnih vrst pri različnih zdravstvenih storitvah, kot so pregledi ali operacije. Dejanja so v večini primerov izvrševali prek posrednika, ki je izkoriščal dobro poznavanje sistema izvajanja zdravstvenih storitev in poznavanje posameznikov znotraj tega sistema.

Za kazniva dejanja nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril je predpisana kazen do šestih let zapora. | Foto: Ana Kovač Za kazniva dejanja nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril je predpisana kazen do šestih let zapora. Foto: Ana Kovač

Tovrstne storitve so opravljali v zameno za denar, različne usluge in materialne dobrine, ki so znašale od nekaj sto do več tisoč evrov. Med osumljenimi so posredniki, dajalci nagrad oziroma daril in njihovi prejemniki, med katerimi so trije zdravniki. Za katere zdravnike gre policija zaradi interesa preiskave ne želi izdati.

Za kazniva dejanja nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril je predpisana kazen do šestih let zapora, za kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje pa kazen do štirih let zapora, pojasnjujejo na generalni policijski upravi.

Policija uvedla notranjo preiskavo

Na  podlagi  ugotovitev  ljubljanskih kriminalistov, da so tudi policisti osumljeni korupcijskih kaznivih dejanj, so na generalni policijski upravi uvedli notranjevarnostno preiskavo.

Za pet policistov, ki so osumljeni storitve kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, so vsa  zbrana obvestila, dokazne predmete in listine odstopili specializiranemu državnem tožilstvu.

Ker imajo kršitve vse znake kaznivega dejanja in zaradi naklepnih hujših kršitev pogodbe o zaposlitvi in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, so zoper dva uslužbenca policije uvedli postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Hkrati so jima prepovedali opravljanje dela za čas trajanja postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Trije policisti prejeli opozorilo pred odpovedjo

Poleg  omenjenih izrednih odpovedi so zoper tri uslužbence policije podali predlog za izdajo opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaradi hujše kršitve pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, kršitev pa ima tudi vse znake kaznivega dejanja.

Glavne kršitve uslužbencev policije so v tem, da so več osebam omogočili polete s policijskim  helikopterjem v zameno za preskakovanje čakalnih vrst pri različnih zdravstvenih storitvah. | Foto: Bor Slana Glavne kršitve uslužbencev policije so v tem, da so več osebam omogočili polete s policijskim helikopterjem v zameno za preskakovanje čakalnih vrst pri različnih zdravstvenih storitvah. Foto: Bor Slana

Uslužbenci policije so več osebam omogočili polete s policijskim helikopterjem v zameno za protiusluge. S tem so osumljeni storitve kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in tudi kršitev.

Policija je odredila tudi izredni strokovni nadzor nad delom letalske policijske enote. Vodja enote je bil začasno za šest mesecev premeščen na drugo delovno mesto. Trenutno jo vodi dosedanji pomočnik vodje.

Ne spreglejte