Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 5. 2017,
17.44

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Adria Airways stavka

Sreda, 3. 5. 2017, 17.44

6 let, 11 mesecev

V Adrii Tehniki zaradi kolektivne pogodbe napovedujejo stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Adria Airways Tehnika | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Sindikat podjetja Adria Airways Tehnika za 9. maj napoveduje stavko, če vodstvo ne bo podaljšalo zadnje veljavne podjetniške kolektivne pogodbe. Za zdaj se temu ukrepu pridružuje nekaj manj kot polovica zaposlenih, ki so prepričani, da predlog nove pogodbe zmanjšuje pravice delavcev. Prav nasprotno trdi vodstvo podjetja.

Kot je za STA povedal predsednik sindikata v podjetju Matej Jemec, je vodstvo podjetja pred enim letom odpovedalo veljavno podjetniško pogodbo in obljubilo, da bo podalo predlog nove pogodbe. Ta naj bi omogočala boljše nagrajevanje zaposlenih, pri čemer naj bi bila podpisana do konca preteklega leta.

"Predlog so nam poslali šele januarja letos in je bistveno drugačen od tega, kar so nam obljubili," je dejal Jemec. Poudaril je, da predlagana nova pogodba drastično zmanjšuje pravice delavcev, čeprav za to ni nobene podlage, saj podjetje dobro posluje in je lani ustvarilo tri milijone evrov dobička. Zaposleni zato zdaj želijo, da do dogovora o novi pogodbi ostane veljavna stara pogodba.

"Objektivno gledano ni nobenih razlogov, da se pogodba odpoveduje," je dejal Jemec, ki si želi, da bi spor vseeno mirno rešili in da bi se ob veljavnosti stare pogodbe lahko pogajali o novi. Vendar jih, kot pravi, vodstvo ne jemlje resno. Za zdaj se je pod stavko podpisalo 95 zaposlenih, torej nekaj manj kot polovica vseh zaposlenih. Teh je od 210 do 220.

Kot je povedal Jemec, jim je vodstvo na začetku tudi grozilo, da bi bila stavka nezakonita, če zahtevajo le podaljšanje podjetniške kolektivne pogodbe, ki ni obveza delodajalca. "S tem kažejo, kakšen odnos imajo do zaposlenih," je presodil Jemec in dodal, da so se zaposleni dogovorili tudi o tem, da bodo vložili kazensko ovadbo za oviranje sindikalne dejavnosti.

Iz vodstva podjetja so medtem za STA sporočili, da si želijo pogovorov in usklajevanja pogodbe. "Sindikat žal tovrsten način sodelovanja kategorično odklanja, ne želi reševanja po mirni poti, modernejše podjetniške kolektivne pogodbe, nagrajevanja delavcev, zagovarja uravnilovko in namesto z dialogom želi reševati spor s stavko," navajajo.

Ne spreglejte