Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
21. 1. 2011,
17.11

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tihotapljenje Murska Sobota carina

Petek, 21. 1. 2011, 17.11

3 leta, 3 mesece

Ustvarjalnost tihotapcev je brezmejna

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

… a jim mobilni oddelek carinskega urada Murska Sobota pogosto prekriža načrte za prenos nedovoljenega blaga iz Ukrajine in Moldavije v Slovenijo, Italijo in naprej na zahod.

Prekmurska hitra cesta med Lendavo in Mariborom, ki ji zmotno rečejo avtocesta, je del petega koridorja in pomembna prometna povezava med Romunijo, Moldavijo in Ukrajino na vzhodu ter Italijo in drugimi državami Evropske unije na zahodu. "Tu sicer ne potekajo pomembnejše mamilarske tihotapske poti, te so ubrale druge smeri, a se zato tu tihotapi veliko cigaret," pojasnjuje mag. Bojan Cifer, vodja mobilnega oddelka carinskega urada Murska Sobota.

Cariniki niso samo na mejnih prehodih

Zmotno je prepričanje, da lahko naše carinike srečamo samo na zunanjih mejnih prehodih Evropske unije: carinsko območje je celotno ozemlje države. "Poudarek dela carine ni več na polnjenju proračuna temveč na spoštovanju predpisov in zagotavljanju varnosti potrošnikov, proizvodov, intelektualne lastnine in zdravja," je nadaljeval Cifer.

Cariniki imajo namreč tudi pristojnosti nadzora prevoza odpadkov in nevarnih snovi, za kar so zahtevani posebna dokumentacija in postopki, ki zagotavljajo, da te snovi ne bodo končale brez ustrezne predelave. "Skrb za odpadke in nevarne snovi ni poceni in marsikdo se temu skuša izogniti zaradi prihrankov, naša naloga pa je tudi to, da to preprečimo in tako varujemo okolje in zdravje ljudi."

Carina nadzoruje tudi promet z zaščitenimi živalskimi vrstami in izdelki iz njih: "Nekatere vrste kaviarja so prepovedane in žal naletimo tudi na njih," potrdijo prekmurski cariniki, ki neredko na mejnem prehodu zavrnejo tudi električne izdelke, ki nimajo ustreznih varnostnih certifikatov: "Že sušilnik za lase brez ustrezne varnostne oznake CE je lahko zelo nevaren."

Kazni za kršitelje prevozov odpadkov in nevarnih snovi segajo do 11.500 evrov – tudi polovička v višini 5.750 evrov ob takojšnjem plačilu ni ravno zanemarljiva, a kršitelji vendarle poskusijo …

Matematika je neizprosna

Toda vrnimo se na najpogostejši plen prekmurskih mobilnih carinikov. Izračuni in razmišljanja nepridipravov, predvsem iz Moldavije in Ukrajine, so, žal, prepričljivi: v svojih domovinah lahko nabavijo zavoj (po domače "šteko") cigaret za kakšnega pol evra in jih potem na zahodu zlahka preprodajo za kakih 10 ali več evrov – in že pri 15 ali 20 tako "opranih" zavojih se zasluži plača ukrajinskega srednješolskega profesorja.

Samo lani so prekmurski mobilni cariniki v 65 zasegih ustavili pot 1.642.600 kosom cigaret s poreklom iz držav zunaj Evropske unije – to je več kot 8200 zavojev, kar pomeni, da je povprečen tihotapec prevažal skoraj 130 zavojev. Temu je treba prišteti še zaseg 110 zavojev cigaret, ki so sicer izvirali iz Evropske unije (Romunija), a niso bili ustrezno trošarinsko opredeljeni.

"V mobilnem oddelku so uspešni cariniki"

"Cigarete so za tihotapce tudi razmeroma varne, saj se te na zahodu zlahka prodajo, ko pa jih dobijo pri nezakonitem prenosu, bodo le oglobljeni. Za razliko od njih tihotapcem mamil zapor ne uide že za nekaj gramov," pritrdi pripadnik mobilnega oddelka, ki je pred tem na delovnem mestu enega mejnih prehodov zasegel pomembno količino mamil.

Težko je reči, ali so bolj zagnani tihotapci, ki si prizadevajo prelisičiti carinike, ali cariniki, ki nezakoniti tovor želijo ustaviti. "To je način življenja," nam pove njegov kolega. Tudi prvi mož murskosoboškega carinskega urada ne skopari s pohvalami svojih desetih pripadnikov mobilnega oddelka: "Vsi so dolgoletni cariniki, ki so se že dokazali na svojih nekdanjih delovnih mestih," je povedal Slavko Horvat.

Cigarete tudi v kruhu, torti in še marsikje

Murskosoboški mobilni carinski oddelek vestno beleži vse svoje delo, zlasti zasege; ne le zato, ker pri odkritju nedovoljenega blaga protokol zahteva natančen opis dogodka, stanja in zaseženega blaga, temveč tudi zato, ker se na "inovacijah" tihotapcev vedno znova učijo.

Na fotografijah v murskosoboškem carinskem uradu smo lahko videli številna pričakovana in nepričakovana skrivališča, od cigaret, zavarjenih na konzolo prikolice, v notranjosti gasilskega aparata (kar 70 zavojev so stlačili tja), dvojnem dnu, klimatski napravi, po celi dolžini stropa, armaturni plošči, kavnem avtomatu avtobusa, do tega, da so okoli zavojev spekli kruh, torto ali zavili veliko količino pločevink piva ali steklenic.

Enkrat pa so prestregli dva kombija z vzhodnoevropskimi registrskimi označbami, kjer je med vso kramo bilo nič manj kot pet razstavljenih vozil višjega cenovnega razreda, ki so bila ukradena v Italiji. Ne le ustvarjalnost, tudi predrznost tihotapcev brez meja.

Ne spreglejte