Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 15.03

8 let

Upor družinskih zdravnikov bo drago stal zdravstveno blagajno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Družinski zdravniki iz sindikata Praktik.um so, ker Vlada RS njihovim zahtevam do danes, 1. julija, ni prisluhnila, začeli drugačen način dela v ambulantah oziroma nekakšen zdravniški tihi upor.

Na skrb zbujajoč položaj družinske medicine in pomanjkanje družinskih zdravnikov so družinski zdravniki, združeni v sindikat Praktik.um, opozorili že večkrat. Najodločneje na novinarski konferenci pred dvema tednoma, kjer so, če vlada njihovim zahtevam po ureditvi položaja družinske medicine do 1. julija ne bi prisluhnila, napovedali nekakšno tiho stavko.

Oskrba bolnikov bo še bolj kakovostna Zdravniki, ki so se pobudi priključili, sicer tekoče opravljajo delo v ambulantah, a drugače kot do zdaj. "Kronično bolne in starejše bolniki z več zdravili, ki v ambulante prihajajo pogosto in ki smo jim do zdaj zaradi pomanjkanja časa posvetili le po pet minut, bomo po novem podrobno pregledali, zanje si bomo vzeli vsaj pol ure časa. Po drugi strani pa bomo mlajše, ki jih recimo zgolj boli koleno, takoj napotili na sekundarno zdravstvo oziroma k specialistu," pravi Igor Muževič, predsednik sindikata Praktik.um, ki združuje okoli 350 oziroma tretjino vseh družinskih zdravnikov.

Kot dodaja Muževič, bo to pomenilo veliko boljšo oskrbo za bolnike, saj bodo ti končno deležni dovolj pozornosti tako v splošnih ambulantah kot pri specialistih – bo pa tak način dela precej podaljšal čakalne vrste v specialističnih ambulantah, dražji bo tudi za zdravstveno zavarovalnico.

"S tem bomo bolnikom zgolj omogočili boljšo oskrbo – takšno, ki bi je morali biti deležni že ves čas. Zato sploh ne vem, ali bomo te ukrepe kdaj preklicali. Zdravniki namreč delamo v korist bolnikov, ne zdravstvene blagajne."

Družinski zdravniki vladi postavljajo pet zahtev Družinski zdravniki so vladi že pred časom postavili pet zahtev. "Želimo, da se sprejme srednjeročni načrt, da bomo natančno vedeli, koliko družinskih zdravnikov potrebujemo, in da lahko njihovo število zagotovimo v prihodnjih desetih letih. Zahtevamo debirokratizacijo zdravstva. Tretja zahteva je ureditev pravil v razmerah, ko zdravnik dela na treh deloviščih naenkrat, ter sprememba kazenskega zakonika na tem področju. Sicer bomo zaradi napak prej ali slej vsi zdravniki končali v zaporu," pravi Igor Muževič. Zdravniki zahtevajo še boljše pogoje za delo v družinski medicini, saj se mladi zdravniki za specializacijo na tem področju skorajda ne odločajo, in pa povrnitev sredstev na raven iz leta 2012, saj se jim je zaradi varčevalnih ukrepov proračun zmanjšal za 10 odstotkov. "To že vpliva na nižjo kakovost opravljanja storitev. Pri specialistih se že podaljšujejo čakalne dobe, saj sami v splošnih ambulantah zaradi pomanjkanja sredstev ne moremo več opravljati laboratorijskih in drugih preiskav in smo paciente prisiljeni pošiljati k specialistom. To pa zdravstvene storitve že močno draži."

Premierka Alenka Bratušek jih je že povabila na sestanek Muževič meni, da bo z novim, "protestnim" načinom dela od danes delovalo vsaj okoli 150 družinskih zdravnikov. "Če boste povprašali vodstva zdravstvenih domov, o tem ne vedo nič, saj nihče od zdravnikov o tem ne bo govoril s svojim direktorjem. Prav tako pa glede na to, da bodo s tem ukrepom dobili samo bolj kakovostno oskrbo, kot so je bili deležni doslej, s tem ne bomo posebej obremenjevali bolnikov."

Na Vladi RS so se že odzvali na današnji zdravniški "upor" – kot je pojasnil Muženič, so vse zdravniške organizacije danes dopoldne prejele vabilo na srečanje s predsednico vlade Alenko Bratušek, sprejela jih bo 11. julija.

Ne spreglejte