Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2015,
21.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Univerza v Mariboru

Sreda, 18. 3. 2015, 21.26

7 let, 12 mesecev

Univerzo v Mariboru bo v prihodnje vodil Igor Tičar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Univerzo v Mariboru bo v prihodnjih štirih letih vodil nekdanji dekan fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Igor Tičar.

V drugem krogu volitev rektorja je namreč zbral 61,3 odstotka glasov, medtem ko je za njegovega tekmeca Sama Bobka glasovalo 38,7 odstotka volivcev, je sporočila volilna komisija.

Kot je po preštetju glasov drugega kroga volitev sporočil predsednik volilne komisije Rajko Knez, je Tičar po neuradnih izidih zbral 545 glasov, za nekdanjega dekana ekonomsko-poslovne fakultete Bobka pa je glasovalo 344 volivcev. Volilna udeležba je bila 78,6-odstotna.

Leta 2010 mu ni uspelo, tokrat mu je 66-letni Tičar je doktor tehniških znanosti s področja elektrotehnike. Osem let je bil dekan fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, danes pa tam vodi institut za matematiko in fiziko. Za položaj rektorja je kandidiral že leta 2010, a je takrat za las zgrešil uvrstitev v drugi krog volitev.

V volilni kampanji je med drugim izpostavljal povezovanje univerze z gospodarskim okoljem ter enakomerno obravnavo fakultet zunaj Maribora.

Močan pečat tekmi za rektorsko mesto je v času med prvim in drugim krogom volitev dalo razkritje podatkov o visokih avtorskih honorarjih njegovega tekmeca Bobka. Ti so očitno povzročili preobrat, saj je Bobek po številu zbranih glasov v prvem krogu volitev vodil, v drugem krogu pa zaostal za Tičarjem.

Novi rektor, ki bo osmi v zgodovini Univerze v Mariboru, bo prisegel maja, ko se sedanjemu rektorju Danijelu Rebolju izteče mandat.

Nekateri so se sicer obregnili ob dejstvo, da 66-letni Tičar že izpolnjuje pogoje za upokojitev, a to po ocenah volilne komisije ni ovira za kandidaturo. Prav tako so nekateri prav njegovemu volilnemu taboru pripisali odgovornost za razkritje visokih avtorskih honorarjev njegovega tekmeca v drugem krogu Sama Bobka, a je Tičar to zanikal. Zanikal je tudi, da bi bil povezan z nekdanjim rektorjem Ivanom Rozmanom.

Ne spreglejte