Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 10. 2016,
4.37

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Zvezde plešejo tujci v Sloveniji Svetlana Cigoj Ukrajina

Sobota, 15. 10. 2016, 4.37

5 let, 2 meseca

Tujka v Sloveniji:

Svetlana Cigoj: Slovenci si znate vzeti čas zase #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Svetlana Cigoj | Svetlana Cigoj se je leta 2013 zaradi ljubezni iz Ukrajine preselila v Slovenijo, kjer je nadaljevala svojo plesno kariero in si ustvarila družino. | Foto Bojan Puhek

Svetlana Cigoj se je leta 2013 zaradi ljubezni iz Ukrajine preselila v Slovenijo, kjer je nadaljevala svojo plesno kariero in si ustvarila družino.

Foto: Bojan Puhek

Svetlana Ustiugova Cigoj je 23-letna Ukrajinka, ki se je pred tremi leti preselila v Slovenijo. K nam jo je pripeljala ljubezen s plesnega parketa, pri nas bo tudi ostala. Nekdanja plesalka latinsko-ameriški plesov in mama triletnega Kostantina danes dela kot vizažistka in plesna učiteljica.

Svetlana Ustiugova Cigoj prihaja iz največjega mesta v Ukrajini, iz Kijeva, kjer živi še enkrat toliko ljudi, kot v Sloveniji. Tam je končala športno fakulteto, hkrati pa negovala plesno kariero.

Natalija Gros
Sportal Natalija Gros o smrti svojega partnerja: Vesela sem, če me kdo vpraša o njem
Sportal Miha Zupan: slovenski gluhi košarkar, ki bi rad združil dva svetova

Tekmovala je v latinsko-ameriških plesih, na plesnem parketu pa srečala tudi slovenskega plesalca Mišo Cigoja, večkratnega svetovnega prvaka v kombinaciji desetih plesov med profesionalnimi plesnimi pari, s katerim sta pred tremi leti zasnovala družino.

"Kar zadelo naju je, precej nepričakovano," je priznala.

Svetlanin mož Miša Cigoj, večkratni svetovni prvak v kombinaciji desetih plesov med profesionalnimi plesnimi pari, bo plesno kariero sklenil prav danes v Nemčiji. Po tekmovalnem slovesu bo nadaljeval delo kot plesni sodnik in pedagog. | Foto: Osebni arhiv Svetlanin mož Miša Cigoj, večkratni svetovni prvak v kombinaciji desetih plesov med profesionalnimi plesnimi pari, bo plesno kariero sklenil prav danes v Nemčiji. Po tekmovalnem slovesu bo nadaljeval delo kot plesni sodnik in pedagog. Foto: Osebni arhiv

"Miša me je kmalu povabil v Slovenijo, zato, da se na lastne oči prepričam, kakšno je tu življenje. Dokaj hitro sem se odločila, da ostanem tukaj, po mesecu dni je bilo vse jasno. Tudi po značaju sem taka, da se zelo hitro odločam," je dodala modrooka svetlolaska iz Ukrajine.

Svetlana Cigoj o prvem vtisu na obisku Slovenije. (Kliknite za ogled izjave!)

Ples je stalnica njenega življenja

Čeprav je vse njeno življenje posvečeno plesu, je plesno kariero končala že pri 20. letih. To je bil velik šok za soplesalca, za prijatelje in malčke, ki jih je kot plesna pedagoginja v Kijevu uvajala v svet plesnega znanja.

"To so bili kar težki trenutki. Štiri leta sem gradila temelje v eni od ukrajinskih plesnih šol, potem pa sem zaradi selitve v Slovenijo vse to morala vse zapustiti. Pa vendar mi ni žal. V Sloveniji mi je lepo, najbolj pomembna pa je tako ali tako družba, ki me obkroža in tukaj sem našla res dobre prijatelje," je pohvalila ljudi, ki ji zapolnjujejo dan.

Sinu sta dala ime Konstantin Bernard. Bo plesalec ali nogometaš? Svetlana pravi, da je nadarjen za oba športa. | Foto: Osebni arhiv Sinu sta dala ime Konstantin Bernard. Bo plesalec ali nogometaš? Svetlana pravi, da je nadarjen za oba športa. Foto: Osebni arhiv

Sin Kostja: nogometaš s plesno DNK?

Tudi za materinstvo se je odločila zelo zgodaj. Leto dni po poroki s Cigojem je pri 21 letih rodila sina.

"Morda je to v Sloveniji zgodaj, v Ukrajini pa je to nekaj povsem običajnega. Tam študij končamo že pri 21 ali 22 letih in si poiščemo službo, medtem ko se, kot slišim, študij v Sloveniji pogosto kar zavleče. V Ukrajini brez fakultete ne dobiš službe niti v McDonaldsu, je poudarila. "Če nimaš izobrazbe, te ne vzamejo nikamor."

V Ukrajini je običajno, da ženske takoj po fakulteti osnujejo družino in ne šele takrat, ko je njihova kariera že v zagonu.

"Meni se zdi taka pot boljša. Ni mi treba prekinjati kariere zaradi porodniškega dopusta. Najprej ustvariš družino, šele potem kreiraš svoje življenje," razmišlja mlada mamica.

Sinu sta starša namenila dve imeni, in sicer Konstantin Bernard. "Tako se menda spodobi za nogometaša," je namignila v šali.

Deček rad pleše, ima celo soplesalko, a še raje brca žogo, zato je za prerokovanje prihodnosti njegove kariere še prezgodaj in preveč tvegano.

"Plesne gene vsekakor ima, o tem ni dvoma, nadarjen pa je tudi za nogomet," je namignila svetlolasa Ukrajinka, ki bo ukrajinsko državljanstvo obdržala, v Sloveniji pa prebiva na podlagi vizuma.

"Sin ima ukrajinsko in slovensko državljanstvo. Prepustila mu bova, da se sam odloči, katero bo izbral."

Svetlana Cigoj | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Sproščena Slovenija

"Življenje v Ajdovščini mi ustreza," nadaljuje, "menda sem se celo nalezla njihovega naglasa."

Pred selitvijo v deželico na sončni strani Alp se ni pretirano zanimala, v kateri geografski konec sveta jo vodi življenje, a je bila že ob prihodu v domovino njenega moža navdušena.

"Imate čudovito naravo, prelepe gore in umirjen tempo življenja, o čemer lahko v Kijevu samo sanjamo. Opažam, da si ljudje v Sloveniji veliko časa vzamejo zase. Vsi hodijo na neke vadbe ali tečejo," je razbrala iz opazovanja okolice.

Kaj je v Sloveniji boljše kot v Ukrajini? (Kliknite za ogled izjave!)

Starši nad njeno odločitvijo niso bili presenečeni, že prej je zaradi tekmovanj in priprav pogosto potovala po svetu, nekaj časa je živela tudi v Londonu.

"Že v času mojega študija smo se z družino srečevali samo enkrat mesečno, zdaj nam to uspeva na vsake tri mesece, kar ni slabo.  Ali jih obiščem jaz ali pa priletijo oni. Različno."

Življenje v Sloveniji ji zelo ustreza. "Vse je bolj sproščeno kot pa v velemestu, kjer sem odraščala, zaradi krajših razdalj je potovanje od točke a do b precej hitrejše. V Kijevu mi je na primer samo vožnja do fakultete vzela uro in pol, potem pa še dodatno uro do službe in dan je bil sklenjen. V Sloveniji je drugače. Brez težav se vozim iz Ajdovščine do Ljubljane, občasno tudi do Maribora, čeprav so mnogi zaskrbljeni, ker toliko časa preživim na cesti."

Slovenskega jezika se je naučila sama, iz pogovora z ljudmi, medtem ko komunikacija znotraj družine poteka v ruskem jeziku. | Foto: Bojan Puhek Slovenskega jezika se je naučila sama, iz pogovora z ljudmi, medtem ko komunikacija znotraj družine poteka v ruskem jeziku. Foto: Bojan Puhek

Do slovenščine povsem spontano

Slovenščina ji gre kar dobro od rok, kar je zanimivo še posebej zato, ker se je jezika naučila sama, iz pogovora z ljudmi, in zato, ker se z možem in sinom pogovarja v ruskem jeziku.

"Miša jezik obvlada, saj že več let v Moskvi poučuje ples, osvojil pa ga je tudi mali Kostja, ki je oba jezika pobral spotoma," je povedala Svetlana. "Ker spremlja risanke v italijanskem jeziku, razume tudi italijansko, poleg tega je tudi njegova 'nona' profesorica italijanskega jezika in ga pri tem spodbuja," je povedala.

"Žal mi še ni uspelo priti do tečaja slovenskega jezika za tujce. Iz Ajdovščine se ga vsako leto lahko udeležijo štirje, pa nikoli ne pridem na vrsto. Očitno je v Ajdovščini res veliko tujcev," je razmišljala.

Ali pozna stereotipe o ukrajinskih dekletih? (Kliknite za ogled izjave!)

Da to drži, je potrdilo tudi naključno srečanje v prejšnjem tednu. "V enem od lokalov sem naletela na dekle, ki je bila v Kijevu moja soseda. Že eno leto živi in dela v Ajdovščini, sicer pa študira fiziko. To je res neverjetno naključje," je dejala.

Slovenci jo zelo spominjamo na njen narod. "Smo Slovani in to se čuti. Ljudje so odprti, še posebej pri nas v Ajdovščini, kjer so res za žur. Meni je zelo všeč, tudi prijateljic imam veliko."  

Ženske v Ukrajini pogosto ostajajo doma in skrbijo za otroke

Kot precejšnjo razliko pa je izpostavila razdelitev delovnih nalog med spoloma. "V Sloveniji sta običajno zaposlena oba starša, medtem ko v Ukrajini moški delajo, ženska pa so doma, vzgajajo otroke in jih vozijo na vse mogoče dejavnosti. Otroci so navajeni, da se ukvarjajo s plesom, z glasbo, da ustvarjajo. In to ostane, zato verjetno v odrasli dobi plešejo tudi moški, kar je v Sloveniji prej izjema kot pravilo.

Dejstvo, da imajo ženske več časa, je verjetno tudi razlog, da imajo več časa zase in so bolj urejene kot Slovenke. No, vsaj bolj se potrudijo, da bi bile (smeh, op. a.). Seveda pa je vse odvisno od človeka. Moja mama je tudi v Ajdovščini zelo opazna, saj nosi visoke pete in je urejena do zadnje podrobnosti."

V Ajdovščini, Ljubljani in Novi Gorici poučuje ples. Najraje dela z otroki. Ti, kot pravi, vračajo vso energijo, ki jo vložiš v delo z njimi. | Foto: Osebni arhiv V Ajdovščini, Ljubljani in Novi Gorici poučuje ples. Najraje dela z otroki. Ti, kot pravi, vračajo vso energijo, ki jo vložiš v delo z njimi. Foto: Osebni arhiv

Vizažistka in plesna pedagoginja

Svetlana Cigoj dela kot vizažistka in plesna pedagoginja v domačem plesnem studiu Maxim v Ajdovščini, v Plesni šoli UrškaPro v Ljubljani, kjer na plesne korake navaja najmlajše, plesno znanje pa predaja tudi po ljubljanskih šolah in vrtcih ter v Novi Gorici, v plesni šole Nike Bagon, plesne partnerice njenega moža.

"To delo mi je pisano na kožo. Otroci ti vrnejo vso energijo, ki jo vanje vlagaš."

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V novi rubriki vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v Slovenijo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urska.makovec@tsmedia.si.

 

Ne spreglejte