Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2016,
13.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

ustavno sodišče nepremičnine

Sreda, 25. 5. 2016, 13.15

6 let, 6 mesecev

Ukinitev dodatne subvencije za najem tržnih in hišniških stanovanj neustavna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
stanovanja Maribor | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Ustavno sodišče je soglasno presodilo, da je 28. člen zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v neskladju z ustavo. Ta je sprva določal, da se upravičencem do subvencije v tržnih in hišniških stanovanjih prizna še subvencija do priznane neprofitne najemnine, a je zakon o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin ta del člena črtal.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je na podlagi pobude in iniciative ter priprave projekta Botrstvo – Brezplačna pravna pomoč in odvetnice Nine Zidar Klemenčič lani vložila zahtevo za oceno ustavnosti 25. člena zakona o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin, saj ta posega v pravico do omenjene subvencije.

Ustavno sodišče je presodilo, da je 28. člen zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v neskladju z ustavo, saj je ravno v njem opredeljena pravica do te subvencije.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v zahtevi opozorila, da so neprofitna najemna stanovanja namenjena uvajanju ustavne pravice do primernega stanovanj, uresničevanju načela socialne države in zagotavljanju človeškega dostojanstva.  | Foto: Ana Kovač Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v zahtevi opozorila, da so neprofitna najemna stanovanja namenjena uvajanju ustavne pravice do primernega stanovanj, uresničevanju načela socialne države in zagotavljanju človeškega dostojanstva. Foto: Ana Kovač

Država je po mnenju varuhinje dolžna spoštovati, ščititi in zagotavljati pravico do ustreznega bivališča. Potreba po varčevanju po njenem prepričanju ne sme biti razlog za neizpolnjevanje ustavnih zavez države.

Ustavni sodniki: Država mora ustvarjati možnosti za pridobitev primernega stanovanja

Ustavni sodniki so v odločbi, sprejeti 19. maja, poudarili, da mora država z ustreznimi ukrepi ustvarjati možnosti za pridobitev primernega stanovanja. Vrsta teh ukrepov sodi v zakonodajalčevo široko polje proste presoje, vendar pa je ta pri izbiri vezan na načelo enakosti in prepoved diskriminacije.

Tako je ustavno sodišče ugotovilo, da je 28. člen zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v neskladju s splošnim načelom enakosti iz 14. člena ustave. Obenem je opozorilo, da ne DZ ne vlada nista pojasnila, kaj je razlog za različno obravnavo najemnikov.

Leto dni za odpravo neustavnosti

Kot so zapisali ustavni sodniki, mora DZ ugotovljeno neskladje odpraviti v enem letu po objavi v uradnem listu.

Do odprave neskladja se upravičencem do subvencije v tržnih in hišniških stanovanjih, ki izpolnjujejo dohodkovne in druge pogoje za pridobitev neprofitnega stanovanja, prizna tudi subvencija do priznane neprofitne najemnine na način, kot je določeno za subvencije neprofitnih najemnin, je še navedeno v odločbi.

Ne spreglejte