Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2016,
19.46

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zdravniki UKC Maribor Milojka Kolar Celarc Gregor Pivec Andrej Možina tujina uvoz zdravstvo

Sreda, 20. 1. 2016, 19.46

1 leto, 3 mesece

UKC Maribor bo zdravnike uvozil iz tujine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Potrebno število anesteziologov bodo v UKC Maribor zagotovili tudi z uvozom zdravnikov iz drugih držav EU. Jezikovne prepreke bi reševali s pomočjo prevajalcev.

"Dogovorili smo se predvsem dve pomembni zadevi, ki bosta rešili težavo pomanjkanja anesteziologov v UKC Maribor," je dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc po skupnem sestanku z vodstvom mariborskega kliničnega centra in predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS).

S prvim sklepom so oblikovali delovno skupino, ki bo pripravila priporočila, koliko anesteziologov potrebujejo v UKC Maribor, je razložila Kolar Celarčeva. Ta naloga bo narejena v čim krajšem mogočem času, je zagotovila.

Za začetek štirje tuji zdravniki "Po potrebi bomo dovolili uvoz potrebnega števila anesteziologov iz držav Evropske unije (EU) za potrebe zaposlitve v UKC Maribor," je ministrica Kolar Celarčeva povzela drugi sklep. Za zdaj so se pogovarjali o štirih tako 'uvoženih' zdravnikih, glede na dogovor in priporočila kolegijev pa se bodo odločili o končnem številu, je dodala.

Prijavilo se je premalo slovenskih zdravnikov Domačih anesteziologov v Mariboru namreč primanjkuje – od 18 prijavljenih jih je ostalo le osem. "To je premalo za delovanje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor," je povedal njegov direktor Gregor Pivec. Zdravniki bi obiske izvajali poleg svojih rednih delovnih obveznosti, enkrat na teden ali enkrat na 14 dni, takšnih občasnih anesteziologov pa bi potrebovali 25, je razložil.

Ponujena plača: 42 evrov na uro Ponudili smo 42 evrov bruto na uro za obisk, je pojasnil Pivec. To bi za anesteziologa, ki bi prišel iz Ljubljane, v delovnem dnevu naneslo 420 evrov, od tega bi moral plačati dohodnino, je dodal. Izpostavil je, da gre za zgornjo mejo, ki je dovoljena v javnem sektorju.

Za 24 mest imajo čez 26 specializantov in 18 specialistov, zato Pivec ocenjuje, da bodo težavo rešili v prihodnjih nekaj letih.

"Poskrbimo, da bo tisoč novih zdravnikov ostalo v Sloveniji" Glede uvažanja zdravnikov iz tujine, zlasti iz držav nečlanic EU, smo nekoliko skeptični, je dejal Andrej Možina, predsednik ZZS. Vendar gre po njegovem mnenju v primeru Maribora za tako akutno pomanjkanje, da je to - neko manjše število - upravičeno. "Popolnitev vrst slovenskih zdravnikov je ena od redkih stvari v slovenskem zdravstvu, ki bo v naslednjih letih končana," je poudaril Možina.

"Tu nas čaka velika preizkušnja, da bomo te zdravnike obdržali doma in ne bomo porabljali javnih financ za to, da bodo naši zdravniki odhajali v tujino," je opozoril Možina. Pojasnil je, da je mladih zdravnikov 2.050, v petih letih pa je predvidenih 1.050 upokojitev. "To pomeni, da bo v Sloveniji tisoč novih zdravnikov, če bo okolje stimulativno in bodo ostali doma, saj je trend uhajanja v tujino velik."

Ministrica Milojka Kolar Celarc vzrok za pomanjkanje in odhod zdravnikov vidi v spletu okoliščin in tudi bližini Avstrije, kjer zdravniki vidijo priložnost za boljši zaslužek.

"Zahtevali bomo znanje slovenščine" Zavedamo se, da je jezikovna težava pri uvoženih zdravnikih lahko znatna, zato poizkušamo iskati pomoč tudi s pomočjo prevajalcev, saj anesteziologi ne delajo neposredno s pacientom, pa je dejal Pivec. Možnosti moramo še proučiti – v vsakem primeru bomo od uslužbencev zahtevali znanje slovenščine, je dodal.

Kar se tiče kompetenc specializantov, je po Pivčevih besedah lahko "samo kvalitetno delo tisto, ki jih bo obdržalo v UKC Maribor, zato jih želimo čim prej vključiti v redno delo, saj bo to njihov poklic za vse življenje".

Ne spreglejte