Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2020,
12.51

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

3

Natisni članek

UKC Ljubljana obisk prepoved

Sreda, 26. 2. 2020, 12.51

4 leta, 1 mesec

Popolna prepoved obiskov v UKC Ljubljana, vseh 59 testov negativnih

V Sloveniji (še) nimamo koronavirusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,16

3

V Sloveniji še nimamo koronavirusa, so povedali na ministrstvu za zdravje. Vsi testi, ki so jih opravili do zdaj, so bili negativni. Potniki, ki so se pred dnevi vrnili z Japonske, se počutijo dobro in so negativni. Dobro se počutita tudi Slovenca, ki sta na Japonskem v bolnišnici.

Pred UKC bodo uredili improvizirano ambulanto

V UKC Ljubljana postavljajo dva improvizirana šotora, ki bosta služila kot čakalnica in improvizirana ambulanta za odvzeme brisov tistim, ki bi lahko bili okuženi z novim koronavirusom. V naslednjih dneh pa načrtujejo postavitev kontejnerjev, kar bo bolj prijazno tako osebju kot bolnikom. Predvidoma bo šlo za šest kontejnerjev z ustreznimi prezračevalnimi sistemi, ki bodo med seboj povezani. Tisti, ki bi bili tako bolni, da ne bodo mogli v domače okolje, bodo v njih lahko počakali tudi na izvid, piše STA.

Koronavirus, maska, zaščita, oprema | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V UKC Ljubljana bodo v okviru dispečerskega centra Ljubljana vzpostavili tudi posebno telefonsko številko za osnovne informacije o koronvirusu. Po besedah vodje dispečerskega centra Denisa Gorjupa gre za številki 01 522 45 40 in 01 522 45 41, kamor bodo lahko poklicali tisti, ki bi imeli blažje znake in jih zanima, kako ukrepati in kako priti do pomoči. Zdravstveni dispečer jih bo ustrezno usmeril, s čimer želijo preprečiti nepotreben vstop teh ljudi v urgenco in UKC, pa tudi zmanjšati njihov strah. Za resna zdravstvena stanja pa še vedno ostaja številka 112, je pojasnil Gorjup, poroča STA.

Popolna prepoved obiskov v UKC Ljubljana

Do nadaljnjega so prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov v UKC Ljubljana. Vstop v urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. Obiskovalci naj ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe, so še sporočili iz UKC Ljubljana.

Evropska komisarka: V Evropi ni razloga za paniko

Novi koronavirus skrbi Evropo, a še ni razloga za preplah, je v Rimu poudarila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides. Kot je še dejala po srečanju z italijanskim ministrom za zdravje Robertom Speranzo, bi vse evropske države kljub temu morale pripraviti načrte za morebitno pandemijo in z njimi seznaniti Bruselj. "Evropska unija je še vedno v fazi, ko je virus mogoče zajeziti," je izpostavila komisarka. Kot je dejala, je še vedno v ospredju zaščita pred širjenjem bolezni. A razmere se lahko zelo hitro spremenijo, kar se je pokazalo tudi v Italiji, je opozorila. "Pozorni moramo biti tudi na napačne informacije in lažne novice ter na sovraštvo do tujcev, ki zavajajo državljane in postavljajo pod vprašaj delo oblasti," je še dejala komisarka.

Zaradi povečanega števila respiratornih okužb in virusnih obolenj so tudi na vseh oddelkih Porodnišnice Ljubljana od danes do preklica ukinili vse obiske pri nosečnicah, otročnicah in novorojenčkih. Prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe, je dovoljena, vendar izključno v času poroda.

"V enoti za intenzivno terapijo in nego novorojencev do preklica ostaja dovoljen obisk zdravega očeta. Dovoljen je prihod partnerja ob odpustu pacientke in otroka domov. Na vse ambulantne preglede in posege naj pacientke vstopajo v porodnišnico brez spremstva," so sporočili iz ljubljanskega UKC. Dodali so še, da se morajo obiskovalci ob vstopu v prostore porodnišnice obvezno zglasiti pri varnostniku za nadaljnja navodila.

V UKC Maribor prepovedali tudi parkiranje

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so že v ponedeljek prepovedali vse obiske, do nadaljnjega pa je prepovedano tudi parkiranje znotraj kompleksa. Še vedno poudarjajo, da zaenkrat nimajo dokazanega primera okužbe z novim koronavirusom in da so vsi sprejeti ukrepi preventivne narave.

Kako se na koronavirus pripravljajo v Slovenj Gradcu

Tudi druge bolnišnice po državi ukinjajo obiske

Obiske so z današnjim dnem prepovedali tudi v jeseniški in celjski bolnišnici. "Omenjene ukrepe izvajamo izključno z namenom preprečitve oz. upočasnitve možnega širjenja okužbe in s tem omogočanje normalnega in varnega delovanja bolnišnice. Strah in panika nista potrebna, previdnostni ukrepi pa," sporočajo iz jeseniške bolnišnice.

Paciente, ki so naročeni na pregled v jeseniški bolnišnici in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija koronavirusa, pozivajo, da ne hodijo v bolnišnico, ampak naj pokličejo na telefonsko številko 051 668 651 in prejeli bodo nov datum za pregled.

Obiske je prepovedala tudi bolnišnica za ginekologijo in porodništvo v Kranju in sicer na vseh oddelkih.

Na ljubljanski fakulteti za farmacijo so se odločili, da za 14 dni odpovedo vsa predavanja in seminarje. Včeraj pa je Univerza v Ljubljani študentom, zaposlenim in sodelavcem naročila, naj ostanejo doma, če so bili v zadnjih desetih dneh na severu Italije in v krajih, kjer je koronavirus trenutno bolj razširjen.

študenti
Novice Univerza v Ljubljani: Če ste bili v Italiji, ne glede na počutje ostanite doma

Čebašek-Travnikova: Zdravnike je strah

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik pravi, da je zdravnike zaradi novega koronavirusa strah, ker ni na voljo dovolj zaščitne opreme in tudi ne jasnih navodil, kam z bolniki, ki imajo sum okužbe s tem virusom. "Zadeve so neurejene, ponekod kaotične," je po pisanju STA dejala v današnji izjavi za medije.

Pri novem koronavirusu je po besedah Zdenke Čebašek Travnik glavna težava v tem, da je populacija še neimuna. Pri gripi je namreč del populacije precepljen, del prekužen, zaradi česar je možnost širitve bistveno manjša. Pri tem virusu pa ni zelo natančnih informacij. | Foto: STA , Pri novem koronavirusu je po besedah Zdenke Čebašek Travnik glavna težava v tem, da je populacija še neimuna. Pri gripi je namreč del populacije precepljen, del prekužen, zaradi česar je možnost širitve bistveno manjša. Pri tem virusu pa ni zelo natančnih informacij. Foto: STA ,

Po njenih besedah so nekateri zdravniki napovedali, da bodo zaprli vrata zdravstvenih ustanov in vanje spuščali bolnika po bolnika. Prej pa se bodo prepričali, kako vrsto obolenja ima. "Strah ni iracionalen. Bojimo se na podlagi tega, kar je danes znanega o bolezni," je dejala. Ob tem je pojasnila, da 20 odstotkov okuženih zboli za hudo obliko pljučnice, smrtnost med starejšimi je višja od štirih odstotkov, pljučnica pa lahko prizadene tudi mlajše, piše STA.

Od oblasti pričakuje več

Na vprašanje, ali slovenske oblasti ne jemljejo dovolj resno tega problema, pa je dejala: "Moje mnenje je, da jim še manjka, da bi jim lahko popolnoma zaupali." Pogrešajo predvsem redno obveščanje zdravstvenega osebja, organiziranost na področju nabave opreme, saj oblasti po njenem mnenju ne vedo, kje je kakšna zaščitna oprema in kje je manjka, pogrešajo še odzivnost na konkretne primere, še piše STA.

Zdravniška zbornica predlaga vstopne točke za koronavirus

V Zdravniški zbornici Slovenije so kritični do načrta za vzpostavitev 55 vstopnih točk na primarni ravni za primer epidemije novega koronavirusa. Taka rešitev bi po njihovem vodila v nenadzorovano širjenje bolezni med pacienti in zdravstvenimi delavci. Predlagajo, da se vstopne točke organizirajo na območnih enotah NIJZ.

"Mi popolnoma zaupamo infektologom in vodstvom bolnišnic. Mislim, da je sekundarna raven dobro pripravljena in bodo zmogli poskrbeti ob primeru bolnika s koronavirusom. Še vedno nas pa skrbi primarna raven, torej vstopne točke in pomanjkanje navodil ob razpršenem delovanju," je dejala po pisanju STA.

Koronavirus
Novice Potrjeno: 56-letnica, ki je umrla v Avstriji, ni bila pozitivna na koronavirus
gripa prehlda bolezen
Novice Gripa proti covid-19: zaradi gripe vsako leto umre do 650 tisoč ljudi
Ne spreglejte