Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2019,
16.37

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

ministrstvo za šolstvo in šport otroci učitelj šolski sistem šola

Petek, 1. 2. 2019, 16.37

5 let, 3 mesece

Učiteljem bodo plačali nadomeščanja, s katerimi presegajo tedensko obveznost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Učitelj šola | Kot so nedavno navedli na ministrstvu, bi bila lahko nadomeščanja prvič plačana pri izplačilu februarskih plač, če bo šolam do sredine tega meseca uspelo zagotoviti vse potrebne podatke. | Foto Thinkstock

Kot so nedavno navedli na ministrstvu, bi bila lahko nadomeščanja prvič plačana pri izplačilu februarskih plač, če bo šolam do sredine tega meseca uspelo zagotoviti vse potrebne podatke.

Foto: Thinkstock

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je osnovnim in srednjim šolam poslalo okrožnico z navodili, kako evidentirati in izplačevati ure, ki jih učitelji opravijo kot nadomeščanja. Iz navodil med drugim izhaja, da bodo plačana vsa nadomeščanja, ki jih bo učitelj izvajal kot pouk in bodo presegla tedensko učno obveznost učitelja.

V okrožnici ministrstvo navaja, da se kot pouk štejejo nadomeščanja, ko učitelj pri nadomeščanju poučuje predmet, za katerega je strokovno usposobljen, medtem ko vsa preostala nadomeščanja (recimo, ko učitelj slovenščine poučuje biologijo) niso plačana, se pa štejejo v tako imenovani tretji steber oziroma letno delovno obveznost učitelja.

Plačana pa bodo vsa nadomeščanja v podaljšanem bivanju, saj se šteje, da je za takšno poučevanje usposobljen vsak učitelj, kar je bila sicer v pogajanjih z ministrstvom zahteva šolskega sindikata Sviz.

učilnica prazna šola
Novice V slovenskih zasebnih šolah niti odstotek osnovnošolcev #video

Nadomeščanja bodo plačana, ko bo učitelj presegel tedensko učno obveznost

Je pa novost, da bo učitelj nadomeščanja, ki jih bo izvajal kot pouk, dobil plačana šele po tistem, ko bo z njimi presegel svojo tedensko učno obveznost. Na primer, če bosta učitelju v ponedeljek odpadli dve uri pouka in bo v prihodnjih dneh istega tedna nadomeščal tri ure kot pouk, bo dobil plačano le eno uro nadomeščanja, saj se mu bosta preostali dve uri šteli kot pokritje izpada dveh ur pouka iz redne tedenske učne obveznosti.

Bodo pa takšne kompenzacije mogoče le v okviru istega tedna, prav tako se učitelju, enako kot do zdaj, dve odpadli uri pouka ne bosta šteli, kot da svoje tedenske učne obveznost ni izpolnil, če v tistem tednu ne bo imel nadomeščanj.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je povedal, da je bil takšen sistem dogovorjen v okviru pogajanj z ministrstvom in da se v sindikatu z njim strinjajo.

Šolska torba učenec otrok šola
Novice Staršem je prekipelo, zahtevajo spremembo šolskega sistema #video

Ministrstvo bo zagotovilo denar tudi za nazaj

Kot so nedavno navedli na ministrstvu, bi bila lahko nadomeščanja prvič plačana pri izplačilu februarskih plač, če bo šolam do sredine tega meseca uspelo zagotoviti vse potrebne podatke. Iz okrožnice je tudi razvidno, da bo ministrstvo zagotovilo denar za nadomeščanja za nazaj, torej od septembra naprej, ter da bo denar za nadomeščanja zagotovljen tako osnovnim kot srednjim šolam.

Plačevanje nadomeščanj, ki se izvajajo kot pouk, je sicer posledica spremembe kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki so jih poleti 2017 podpisali ministrstvo in štirje sindikati s področja izobraževanja, med njimi tudi Sviz. Omenjene spremembe so na zahtevo Računskega sodišča RS določile tudi nov način evidentiranja in določanja delovne obveznosti učitelja.

Nov spremenjen način določa, da imajo učitelji neenakomerno razporejen delovni čas, pri čemer njihova povprečna tedenska delovna obveznost znaša 40 ur. Od tega lahko 10 ur opravijo zunaj šole po lastni presoji (priprave na pouk, popravljanje nalog in tako dalje), preostalih 30 ur pa tako, kot določi ravnatelj. Ure se učitelju razvrščajo v tri stebre, pri čemer seštevek ur v vseh stebrih ob koncu leta ne sme presegati učiteljeve letne delovne obveznosti. Če jo, se mu presežek izplača kot delo prek polnega delovnega časa.

Novice Zakaj slovenski šolarji nosijo pretežke torbe #video
Otrok in antibiotik
Trendi Ali gre otrok na antibiotikih lahko v vrtec in šolo? #video
Novice Razpadajoča okna in pouk na hodniku. Tudi to je slovensko šolstvo. #video
Ne spreglejte