Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2012,
15.29

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

varčevanje gospodarstvo

Četrtek, 29. 3. 2012, 15.29

8 let, 1 mesec

Türk: Zgolj odpovedovanje ne omogoča varčevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V času varčevanja ne bi smeli ustvarjati vtisa, da se je treba zaradi ekonomske krize odpovedati naložbam, je ob obisku občine Sevnica menil predsednik republike Danilo Türk.

Po besedah Danila Türka se v Sloveniji veliko govori o varčevanju in da se je treba določenim stvarem odpovedati, če pa bi vse omejili zgolj na prikrajšanja, potem tudi varčevanja ne bi bilo, je poudaril. V času, ko je Slovenija osredotočena na javnofinančne vidike in omejevanje proračunske porabe, na to ne bi smeli pozabiti, je dodal. Razumeti je treba, da je kriza položaj, v katerem je treba poskrbeti za razvoj, je dejal in dodal, da zgolj odpovedovanje ne omogoča varčevanja.

Türk predlaga gradnjo ceste tretje razvojne osi V kriznih časih so potrebne dobre odločitve za naprej, saj se mora gospodarstvo takrat razvijati, imeti mora projekte in mora poslovati. Tak velik gospodarski projekt pa je tudi cesta tretje razvojne osi, ki bi lahko ponudila veliko novih zaposlitev in veliko dela za domača gradbena podjetja, je dejal predsednik.

Zavzel se je za uresničitev projekta omenjene ceste, s katero bi po njegovem kraji med Laškim in Novim mestom prednostno dobili boljšo prometno povezavo, ki je eden izmed območnih kritičnih razvojnih momentov, je menil.

"Tovrstnih projektov ne bi smeli prelagati iz mandata v mandat" O omenjenem cestnem projektu se je pogovarjal s prejšnjo in sedanjo vlado, je pojasnil Türk in nadaljeval, da tovrstnih projektov ne bi smeli prelagati iz mandata v mandat. Določiti bi morali, katere projekte bi v tem mandatu izvedli, strateški projekt vlade pa bi morala biti ravno tretja razvojna os, je predlagal.

Če bo prišlo do njegove preložitve, se lahko zgodi, da se bodo ljudje v Sloveniji prelaganj navadili in bodo prelagali veliko več, kot je potrebno, je opozoril. Vlada se lahko loti pospeševanja postopkov umeščanja ceste v prostor. Sedaj reorganizira ministrstva, pokazati pa bi morala, da je sposobna urediti vse potrebno za nujne razvojne projekte, je vnovič podčrtal.

Med nujnimi razvojnimi projekti tudi modernizacija železnice in razvoj Luke Koper Med temi je predsednik naštel še projekt savskih elektrarn, modernizacijo železnice, vprašanje razvoja Luke Koper in projekt plinovoda Južni tok. Javnofinančne skrbi in prioritete ne bi smele od teh preusmerjati pozornosti, je še povedal Türk.

Predsednik Türk se je v okviru obiska dopoldne najprej srečal s sevniškim županom Srečkom Ocvirkom in predstavniki občine, nato pa je obiskal Dom upokojencev in oskrbovancev v Impoljci. Obisk je nadaljeval v hidroelektrarni Blanca, zaključil pa ga je z ogledom podjetja Inplet pletiva v Dolnjem Brezovu. Kot je ocenil, gre za enega redkih uspešnih slovenskih tekstilnih podjetij.

Ne spreglejte