Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
16.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 16.13

8 let

Turk: Težave mariborskih fakultet so posledica slabega gospodarjenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Finančne težave nekaterih fakultet v Mariboru so posledica slabega gospodarjenja do zdaj, je povedal minister za izobraževanje Žiga Turk.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Turk je povedal, da bodo morali na fakultetah poiskati možnost, da iste programe opravijo z nekoliko manjšimi sredstvi. Po njegovih besedah imajo namreč fakultete rezerve, saj pogosto predavajo več podobnih predmetov ločeno in oblikujejo majhne skupine študentov.

"Želim si, da bi univerze imele čim širšo avtonomijo" "Delo rektorjev in dekanov postaja pomembnejše, postaja odgovornejše. Dejansko se težav ni mogoče reševati tako, da se v sistem daje čedalje več denarja, ampak bodo morali poiskati možnost, da z nekoliko manjšimi sredstvi opravijo iste programe," je povedal na novinarski konferenci ob predstavitvi rezultatov letošnje splošne mature. "Želim si, da bi univerze imele čim širšo avtonomijo, dajmo jim priložnost, da se same racionalno vedejo," je dodal.

"Študentov je preveč" Turk je glede visokega šolstva povedal tudi, da se na fakultetah upravičeno pritožujejo, da je razmerje med številom študentov in profesorjev slabo, saj je študentov preveč. To razmerje je po njegovih besedah mogoče izboljšati s tem, da se zmanjša število študentov. Poudaril pa je, da strah, da bi bilo potrebnih manj visokošolskih učiteljev, ni upravičen.

"Dajmo vsem mladim priložnost, da delajo" Omenil je tudi študente, ki so na fakultete vpisani zaradi statusa in ne zato, da bi študirali. Ti študenti po njegovih besedah slabšajo kakovost študija za vse druge in jemljejo čas učiteljem. "To je neracionalnost v našem sistemu, ki bi jo morali nasloviti drugače. Če gre za socialne korektive, če gre za socialne probleme in študentsko delo, potem je treba te stvari urediti tako, da niso vezane na študij. Dajmo vsem mladim priložnost, da delajo," je še povedal.

"Meni je žal, da smo morali varčevati tudi na področju izobraževanja, tudi na področju šolstva. Jaz se zato še posebej zahvaljujem učiteljem, da so kljub kakšni slabi volji, ki se je letos spomladi dogajala zaradi tega, svoje delo opravili požrtvovalno," je Turk še povedal v okviru predstavitve rezultatov mature. Pri tem je dodal, da bo v primeru, če se bo zgodilo splošno rahljanje varčevalnega paketa, prvi, ki bo dvignil glas za to, da se tudi sredstvom za izobraževanje in prihodnost nameni več pozornosti.

V Mariboru je bila sicer izredna seja akademskega zbora mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko glede izplačila plač. Kot so opozorili na fakulteti, plač zaradi vladnih ukrepov na področju visokega šolstva prihodnji mesec ne bodo mogli izplačati.

Ne spreglejte