Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
13.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 13.07

8 let

Türk pod pogoji pripravljen na srečanje s kolegoma iz Italije in Hrvaške

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk se je pripravljen udeležiti Koncerta prijateljstva 13. julija v Trstu in se srečati s predsednikoma Italije in Hrvaške, če bodo za to podani ustrezni pogoji.

V uradu predsednika republike so tudi potrdili, da je Türk ob koncertu in srečanju predlagal, da predsedniki skupaj obiščejo Narodni dom, nekdanje središče Slovencev na Tržaškem, ki so ga fašisti zažgali 13. julija 1920. Obletnica spominja na začetek nasilja Kot so ob tem poudarili, je 90-letnica požiga Narodnega doma pomembna obletnica, saj spominja na začetek mnogih oblik nasilja, ki so zaznamovale 20. stoletje. Danes gre za to, da zavest o preteklosti pomaga okrepiti napore za boljše sožitje in skupno pripadnost. V uradu so še zapisali, da predsednik države ne želi komentirati pozivov in komentarjev, ki se v zvezi z dogodki, načrtovanimi za 13. julij, pojavljajo v medijih.

Josipović se bo dogodka udeležil V uradu hrvaškega predsednika Iva Josipovića so medtem potrdili, da se bo slednji dogodka v Trstu udeležil in se ob tem sešel z Napolitanom in Türkom.

Polemika zaradi Türkovega vabila v Narodni dom Koncertu prijateljstva za 13. julij v Trstu prireja združenje Ravenna Festival, vodil pa ga bo znani italijanski dirigent Riccardo Muti. Na dogodek so povabili predsednike Italije, Slovenije in Hrvaške, v Trstu pa je nato zaradi Türkovega predloga, da predsedniki skupaj obiščejo Narodni dom, izbruhnila ostra polemika. O tem sta obširno poročala tržaška dnevnika, italijanski Il Piccolo in slovenski Primorski dnevnik.

Menia: Poleg Narodnega doma naj obiščejo tudi fojbo Podtajnik pri italijanskem ministrstvu za okolje in vidni tržaški predstavnik desnosredinske vladne stranke Ljudstva svobode Roberto Menia je predsednike Italije, Slovenije in Hrvaške pozval, naj poleg Narodnega doma obiščejo tudi tako imenovano "fojbo" ali opuščen rudniški jašek pri Bazovici pri Trstu. Predlagal je še, naj obiščejo tudi kraje preko meje, "kjer je dvatisočletno italijansko prisotnost skoraj izbrisal eksodus, h kateremu so Jugoslovani prisilili na tisoče Italijanov".

Obisku Narodnega doma med drugim nasprotuje predsednik ene od pomembnejših organizacij italijanskih optantov, Unije Istranov, Massimiliano Lacota, ki je zahtevo po obisku označil za "politične navade, ki vztrajajo že preko šestdeset let in ki jih narekuje pravzaprav neobstoječa težnja k resnični spravi, ki kraljuje preko mej".

Odpoved srečanja bi bil poraz diplomacije treh držav Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), ene od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Rudi Pavšič pa je med drugim menil, da bi odpoved srečanja treh predsednikov 13. julij pomenila velik poraz ne samo za diplomacije treh držav, temveč za vse, ki verjamejo v politiko sožitja in prijateljstva.

Proslava bi bila najboljša popotnica boljšim časom Deželni poslanec stranke Slovenska skupnost Igor Gabrovec v Furlaniji - Julijski krajini pa je izrazil pričakovanje, da diplomacije treh držav ne bodo nasedle provokatorjem in netilcem sovraštva. Proslava 90. obletnice požiga Narodnega doma s poklonom treh državnikov bi bila najboljša popotnica boljšim časom, je menil Gabrovec.

Ne spreglejte