Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
17.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 22. 6. 2012, 17.29

8 let

Turk in Štrukelj v iskanju dogovora glede pravilnika o šolskem koledarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za izobraževanje Žiga Turk in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj sta se na neformalnem sestanku dogovorila, da bodo iskali dogovor glede pravilnika o šolskem koledarju.

Branimir Štrukelj meni, da sestanek prispeva k umirjanju konflikta, na ministrstvu pa predlagajo, da bi bila sprememba o podaljšanem bivanju za šole neobvezujoča možnost. Kot so sporočili iz ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, si minister Žiga Turk želi nadaljevanja "konstruktivnih pogovorov" z namenom čim prejšnjega dogovora v okviru socialnega sporazuma.

Štrukelj upa, da bo namera, da se enostransko opredeli enega od normativov, opuščena Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa je po sestanku povedal, da je takšno stališče ministra vzpodbudno. Ponovil je, da je že s stavkovnim dogovorom določeno, da se bodo standardi in normativi usklajevali v okviru socialnega sporazuma. Ob tem upa, da se bo to uresničilo in bo "namera ministrstva, da enostransko opredeli enega od normativov" v pravilnik, tudi opuščena.

Sicer sta se po Štrukljevih besedah s Turkom pogovarjala tudi o tej možnosti, vendar pa sedaj na ministrstvu predlagajo spremembo pravilnika, ki ne bi več opredeljeval konca podaljšanega bivanja, temveč to omenjal zgolj kot "neko neobvezujočo možnost", kar pomeni, da bi lahko vsaka šola čas trajanja podaljšanega bivanja opredelila po svoje.

"Vztrajamo na stališču, da se moramo pogovarjati v okviru socialnega sporazuma" "Mi se bomo do tega predloga opredelili, vendar zaenkrat še vedno vztrajamo na stališču, da se moramo o teh vprašanjih pogovarjati v okviru socialnega sporazuma, kar je na nek način potrdil tudi minister," je dejal Štrukelj.

Po enem sestanku bi bilo sicer po njegovem mnenju "preoptimistično" pričakovati, da se bodo odprta vprašanja uredila, kljub temu pa sestanek po Štrukljevem mnenju prispeva k umirjanju "konflikta, ki je bil v veliki meri povzročen s strani ministrstva".

Izpostavil, da je imelo ministrstvo aroganten odnos do učiteljev in ravnateljev Izpostavil je, da je imelo ministrstvo aroganten odnos do učiteljev in ravnateljev, saj da niso bili pripravljeni poslušati, se pogovarjati ali voditi nek partnerski dialog. "Upam, da se bo to spremenilo, ker pa sem dolgo časa v tem poslu, bomo najprej preskočili jarek, potem bomo pa rekli hop," je povedal.

Štrukelj pričakuje, da se bo v torek to vprašanje dokončno uredilo Štrukelj sicer pričakuje, da se bo v torek na drugem krogu pogajanj delovne skupine o usklajevanju vsebine socialnega sporazuma vprašanje "tega nesrečnega pravilnika in enostranskega vsiljevanja normativov" dokončno uredilo, kot tudi, da se bo ministrstvo - kot so obljubili na prvem sestanku - opredelilo do predlogov sindikata glede sprememb v izobraževalnem sistemu.

Predlagajo obraten trend, da bi se sredstva povečevala, ne pa zmanjševala Predlagajo namreč, da se trend zmanjševanja sredstev na tem področju "obrne v nasprotno smer" in se poskuša narediti vse, da bi se v prihodnjih letih, za katera bo veljal socialni sporazum, "sredstva prej povečevala, nikakor pa ne zmanjševala". Varčevanje v tako pomembnih dejavnostih, kot sta izobraževanje in znanost, ne more izvleči države iz krize, je še poudaril Štrukelj.

Ne spreglejte