Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 8. 2021,
20.49

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

34

Natisni članek

utrujenost glavobol dojenček zapleti Infekcijska klinika bolnišnica Koronavirus COVID-19 okužba otroci

Nedelja, 22. 8. 2021, 20.49

2 leti, 9 mesecev

Tudi otroci tarča različice delta, okužb kar petkrat več kot pred tednom dni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

34

V soboto je bilo v državi po podatkih sledilnika za covid-19 opravljenih 1.397 PCR-testov in ugotovljenih 244 okužb s koronavirusom. Okužbo so včeraj potrdili tudi pri 16 otrocih, starih od nič do 14 let, kar je petkrat več kot prejšnjo soboto, ko so pri teh otrocih potrdili le tri okužbe. Tudi najmlajši, ki jih še ne moremo zaščititi s cepivom, so torej tarča bolj nalezljive različice delta. To se že potrjuje tudi v Združenih državah, kjer je hospitalizacij otrok zaradi bolezni covid-19 vse več. 

V zadnjih dveh tednih se število potrjenih okužb med otroki in najstniki konstantno povečuje. Če smo še pred dvema tednoma med otroki, starimi do štiri leta, potrdili deset okužb, prejšnji teden pa 17, se je ta teden s koronavirusom okužilo že 27 najmlajših.

Skrbijo okužbe med najstniki

Še bolj opazna je rast okužb v skupini od pet do 14 let, iz 52 in 85 okužb se je tokratna tedenska številka povzpela že na 142. "In lahko si izračunate, da je to pač večina otrok, najstnikov," je opozoril pediater Denis Baš.

Z enim odmerkom je po podatkih NIJZ sicer pri nas cepljenih nekaj več kot 19 tisoč otrok med 12 in 18 letom, polno zaščitenih jih je dobrih 12 tisoč. "Zagotovo so te številke majhne, ker je sev, ki trenutno prevladuje v naši državi, zelo nalezljiv," še pravi Baš.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Skrb zbujajoče številke: v sedmih dneh kar 150-odstotna rast okužb

To potrjuje rekordno stanje čez lužo: po poročanju ameriških medijev je v bolnišnicah zaradi bolezni covid-19 več kot 1.200 otrok, kar pomeni dobra dva odstotka vseh hospitalizacij. "To je od 300- do 400-odstotno povečanje števila otrok. Otroci so tudi bolj bolni, imamo namreč višji delež bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo," je dejal direktor otroške bolnišnice Wolfson Jerry Bridgham

Zapleti so lahko dolgotrajni

Na ljubljanski infekcijski kliniki so od začetka epidemije zdravili okoli 150 otrok z boleznijo covid-19, predvsem zaradi zapletov po bolezni, je še pojasnil Baš. Čeprav je v primerjavi z odraslimi zapletov pri otrocih manj, jih ne smemo podcenjevati. "Lahko pride predvsem do vnetja žil, srčne mišice, in organi so lahko različno tarčni, od ledvic, črevesja, kože, oči do možganov," je povedal.

Dojenčki lahko zaradi slabega počutja odklanjajo tekočino in hrano. Še en od zapletov pa je, tako pravi Baš, podaljšana bolezen covid-19, ko imajo otroci lahko več tednov različne težave − težave s koncentracijo, z glavoboli, utrujenostjo, nespečnostjo, bolečine pri aktivnostih.

Zdravstveni inšpektorat
Novice Izdaja potrdil necepljenim osebam tudi pri nas? Prijave obravnava policija.
Janez Janša
Novice Janša razkril, za koga bo veljalo samotestiranje #video
Pfizer
Novice Konec leta na trgu zdravilo proti covid-19
Opozorilno pismo
Novice Kot avtor svarilnih pisem o cepljenju je navedena ljubljanska sodnica: kako je to mogoče, ne ve nihče
Ne spreglejte