Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 7. 2015,
16.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SD vlada koalicija obletnica Dejan Židan Miro Cerar Janko Veber

Torek, 21. 7. 2015, 16.44

8 let

Tristo zadovoljnih dni Dejana Židana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodelovanje SD v vladi je koristno, Slovenija tudi zaradi dela te stranke zaznava gospodarsko rast in znižanje nezaposlenosti, je po 300 dneh sodelovanja v vladi zadovoljen predsednik SD Dejan Židan.

Povečuje se tudi izvoz, vladna koalicija pa izpolnjuje zaveze iz koalicijske pogodbe, pravi kmetijski minister Židan, ki med dosežki vladne koalicije med drugimi poudarja sprejetje fiskalnega pravila in strategije upravljanja državnega premoženja.

Opozicija v koaliciji ni težava A omenjena dosežka sta bila v državnem zboru sprejeta brez poslanca in podpredsednika SD Janka Vebra, ki ga je parlament na predlog predsednika vlade Mira Cerarja razrešil zaradi afere OVS. Takrat se je najresneje zamajala tudi koalicija.

Veber, ki je tudi podpredsednik Socialnih demokratov, je sicer dvakrat glasoval tudi proti še tretjemu ključnemu projektu koalicije, uvedbi davčnih blagajn. Židan kljub temu v tem ne vidi večje težave.

"Imamo zelo demokratičen pristop pri glasovanju poslank in poslancev, ki tudi sicer po ustavi samostojno odločajo - poslanci morajo vnaprej povedati, da bodo glasovali drugače."

Lepo je biti socialni demokrat Židana torej ne moti, da podpredsednik njegove stranke ne glasuje za najpomembnejše vladne projekte. "Pri večini vladnih projektov imamo tudi glas Janka Vebra, koalicija pa je nekdaj tednov vnaprej vedela za to, tudi argumente je predstavil."

V SD spoštujejo glasovaje po svoji vesti, od Židana pa smo tudi izvedeli, da je lepo biti socialni demokrat: "Tudi jaz sem kot poslanec včasih glasoval drugače kot poslanska skupina, to je lepota pri Socialnih demokratih: mi svojim ljudem omogočamo, da živijo tudi notranje demokratično življenje."

Karl Erjavec je politično zanimiv Židan je sicer v komentarju polemik s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem o (ne)pogrešljivosti SD kot vladne stranke dejal, da na to gleda kot na "politično zanimivost".

Židan meni, da bi se morala Slovenija pri davčni reformi zgledovati po Avstriji, ki je davčno breme prerazporedila tako, da je od 8,7 milijona državljanov na boljšem 6,7 milijona ljudi. O morebitni ukinitvi četrtega dohodninskega razreda kmetijski minister pravi, da so se v koaliciji dogovorili, da bodo pri izjavah previdni. Rešitev, ki jo je pred mesecem dni napovedalo finančno ministrstvo, ni bila koalicijsko usklajena, poudarja Židan, ki je med najpomembnejšimi vladnimi projekti omenil še odpis dolgov za najrevnejšim. Sedemdeset milijonov evrov za Anjo Kopač Mrak Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pričakuje, da bo prihodnje leto 70 dodatnih milijonov namenjenih dvigu nekaterih otroških dodatkov, državnim štipendijam in dvigu minimalnega osebnega dohodka ter da bodo imeli očetje pet dni več očetovskega dopusta. Med uspehi je naštela sprejem socialnega sporazuma, reformo študentskega dela in osem milijonov evrov več za javna dela. Obrambna ministrica Andreja Katič je razkrila, da se premier Cerar ni strinjal z njenim kandidatom za direktorja OVS, zato bo morala poiskati novega kandidata. Razlog? Njen kandidat ni imel dovolj izkušenj na področju obveščevalne dejavnosti oziroma želi Cerar kandidata, ki dela ali je že delal v obveščevalni dejavnosti v OVS ali Sovi.

Ne spreglejte