Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2016,
10.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Velika planina

Torek, 19. 4. 2016, 10.47

6 let, 7 mesecev

Trije Savdijci gorske reševalce na Veliki planini pričakali s čajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Savdijci na Veliki planini

Trije državljani Savdske Arabije so v ponedeljek z avtomobilom zaradi snega obtičali na Veliki planini. Neustrezno oblečeni turisti so do prihoda gorskih reševalcev že skuhali čaj.

K sreči je trojica posredovala natančne koordinate točke, kjer so se nahajali in reševalci so se po prejemu klica s terenskim vozilom takoj odpravili na intervencijo. Zaradi goste megle na planini so imeli težave z vožnjo tudi sami, je povedal član gorske reševalne službe iz Kamnika Matjaža Šerkezija.

Prav je bilo, da so poklicali reševalce

Po prihodu na kraj dogodka so ugotovili, da so se snega nevajeni turisti na pot odpravili z avtomobilom z avtomatskim menjalnikom, ki je za vožnjo v takšnih razmerah manj primeren. Svoje je dodala megla, zato je trojica po Šerkezijevih besedah ravnala povsem pravilno, ko je poklicala reševalce.

Savdijci so sledili navodilom aplikacije Google Earth in ker jih ta ni opozorila na sneg, je vozilo obtičalo, je povedal član gorske reševalne službe iz Kamnika Matjaž Šerkezi. (Foto: GRS Kamnik) | Foto: Savdijci so sledili navodilom aplikacije Google Earth in ker jih ta ni opozorila na sneg, je vozilo obtičalo, je povedal član gorske reševalne službe iz Kamnika Matjaž Šerkezi. (Foto: GRS Kamnik)

Reševalce je pričakal vroč čaj

Po Šerkezijevih besedah je ponekod v arabskih državah navada, da ljudje v različnih neugodnih situacijah takoj skuhajo čaj in si pripravijo hrano. Tudi ta trojica je imela s seboj gorilnik in posodo ter se takoj lotila kuhanja, zato je reševalce ob prihodu na kraj dogodka že čakal vroč čaj.

 

Reševalci so turiste pospremili v dolino in odpeljali tudi njihov avtomobil. Nastanili so jih v hostlu na Črnivcu. Po Šerkezijevih besedah se nameravajo Savdijci vrniti na planino, a so jim svetovali, naj tokrat za prevoz uporabijo gondolo. (Foto: GRS Kamnik) | Foto: Reševalci so turiste pospremili v dolino in odpeljali tudi njihov avtomobil. Nastanili so jih v hostlu na Črnivcu. Po Šerkezijevih besedah se nameravajo Savdijci vrniti na planino, a so jim svetovali, naj tokrat za prevoz uporabijo gondolo. (Foto: GRS Kamnik)

Gorska območja še vedno zahtevajo zimsko opremo

Snega na Veliki planini trenutno ni več veliko, so pa določena območja, kjer je sneg zaradi senčnate lege še vedno globok. Za ostala gorska območja sicer velja, da gibanje tam še vedno zahteva ustrezno zimsko opremo, kot so cepin in dereze, je še poudaril Šerkezi.

Ne spreglejte