Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 6. 2017,
11.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

18

Natisni članek

predsednik Borut Pahor Milan Jazbec Marjan Šarec Sebastjan Jeretič Matevž Tomšič

Petek, 2. 6. 2017, 11.35

6 let, 7 mesecev

Trije protikandidati - lahko kdo resno ogrozi Boruta Pahorja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,88

18

borut pahor ljubljanski maraton | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Težava je v tem, da smo tudi pred prejšnjimi predsedniškimi volitvami mislili, da takratnega predsednika ne more nihče premagati, pa ga je Pahor potem gladko, o nepremagljivosti Boruta Pahorja pravi novinar Peter Jančič.

Predsedniku države Borutu Pahorju se konec leta izteče petletni mandat, pred volitvami pa se počasi nabirajo tudi njegovi protikandidati. Za zdaj so svojo kandidaturo poleg Pahorja napovedali:

  • Zmago Jelinčič iz Slovenske nacionalne stranke,
  • Milan Jazbec, veleposlanik v Makedoniji, in
  • Marjan Šarec, kamniški župan in nekdanji komik.

Pahor zaradi svoje prepoznavnosti in ljudskosti velja za favorita. Je res tako? Ga lahko kdor koli v državi premaga? Kakšna konkurenca so do zdaj znani kandidati? O tem smo povprašali nekaj komentatorjev slovenskega političnega dogajanja.

"V tokratnem slovenskem primeru bi bil uspeh že, če bi dozdajšnjega predsednika spravili v drugi krog." | Foto: Ana Kovač "V tokratnem slovenskem primeru bi bil uspeh že, če bi dozdajšnjega predsednika spravili v drugi krog." Foto: Ana Kovač Favoriti so bili tudi Türk, Josipović in Komorowski, pa so vsi izgubili

Aleš Maver, zgodovinar in prevajalec

Seveda predsednik Pahor v tekmo vstopa kot velik favorit. A to so bili tudi prejšnji predsedniki, Türk pri nas, Josipović na Hrvaškem ali Komorowski na Poljskem, pa so ob koncu vsi izgubili, Türk celo z manj kot tretjino podpore.

V prvem krogu je za izzivalce bistveno, da postavijo Pahorjevo vlogo favorita pod vprašaj. To je uspelo Pahorju na prejšnjih volitvah, Kolindi Grabar Kitarović in Andrzeju Dudi. V tokratnem slovenskem primeru bi bil uspeh že, če bi dozdajšnjega predsednika spravili v drugi krog.

Menim, da bi od naštetih Marjan Šarec lahko v tem smislu Pahorju odvzel pomembne glasove. Po eni strani je v zadnjih letih nastopal s strumnimi ideološkimi stališči, blizu trenutni vladajoči politični opciji, po drugi strani se ga javnost spomni kot priljubljenega komika, ki je bil zmožen nagovoriti in nasmejati vse. Gotovo bi lahko bila takšna mešanica tudi podlaga za naskok na položaj "novega novega obraza" omenjene politične opcije.

Desnica ima pri naskoku na predsedniški položaj že strukturno težavo. Za osvojitev predsedniške funkcije je potrebna absolutna večina glasov, te pa stranke desno od sredine po drugi svetovni vojni v Sloveniji niso nikoli osvojile. Letošnje volitve bodo težko priložnost za kaj takega, saj precejšnji del desnih volivcev Pahorja v primerjavi s prejšnjimi predsedniki dojema kot manjše zlo in bo gotovo dobil del desnih glasov, čeprav bi bilo zanj usodno, če bi se zanašal samo nanje.

"Do jeseni je še veliko strateških neznank." | Foto: Bor Slana "Do jeseni je še veliko strateških neznank." Foto: Bor Slana Pahor se zdi nepremagljiv, a v drugem krogu se lahko zgodi karkoli

Sebastjan Jeretič, politični analitik

Navidezno se zdi, da je Pahor nepremagljiv, in ravno ta občutek je morda zanj največje tveganje. Gotovo ima izjemno prednost zaradi prepoznavnosti, še pomembneje pa je to, da bo gotovo imel odlično kampanjo, ker je v tem mojster.

A to se lahko čez noč spremeni. Pričakujem veliko kandidatov, tudi strateških kandidatur. Zato je velika verjetnost za drugi krog, ko se lahko zgodi karkoli.

Zanimiv kandidat je Jelinčič, ki mu je to morebitna strateška kandidatura za vrnitev v parlament. Tudi Jazbec je izjemno ugleden diplomat in ima neko izhodišče.

Od vseh do zdaj se mi zdi najbolj nevaren Šarec, zlasti zato, ker je resen politik in na političnem parketu ni komik. Vsi, s katerimi sem se pogovarjal, pravijo, da je dober župan. Prvi stavki, ki jih je ob napovedi kandidature izrekel, so zelo dobri. Lahko pobere del ljudskosti Pahorja, a na veliko resnejši način, čeprav je on v izhodišču klovn, Pahor pa politolog. Na političnem parketu pa se Pahor gre klovna, Šarec pa resnega župana.

SD je podprl Pahorja, kakšen del levice bo verjetno tudi v Jazbecu videl zanimivega kandidata, je pa res, da bo Šarec kot zagovornik partizanov ideološko levi kandidat in zato zagotovo tarča desnice. To mu lahko prinese mobilizacijo levega bloka.

 

"Težava je v tem, da smo tudi pred prejšnjimi predsedniškimi volitvami mislili, da takratnega predsednika ne more nihče premagati, pa ga je Pahor potem gladko." | Foto: STA , "Težava je v tem, da smo tudi pred prejšnjimi predsedniškimi volitvami mislili, da takratnega predsednika ne more nihče premagati, pa ga je Pahor potem gladko." Foto: STA , Protikandidatom lahko uspe le, če jih podpre kakšna velika politična skupina

Peter Jančič, novinar

Zdi se, da bodo ti kandidati težko premagali sedanjega predsednika. Po moji oceni je to zelo malo verjetno. Razen če bi za nje stopila kakšna res velika politična skupina, a tudi tega zdaj ni opaziti. Za Pahorjem je SD, na drugi strani pa desnica, ki ne bo šla za nobenim od teh kandidatov.

V politiki so presenečenja vedno mogoča, a to bi bilo res veliko presenečenje, če bi komu od njih uspelo priti v drugi krog. A treba je počakati, kandidature niso še niti vložene, lahko se pojavi kakšen resnejši kandidat.

Predsedniške volitve so nekakšna oblika promocije strank. Desnica očitno še nima dobrega odgovora na Pahorja in kaže, da še išče rešitve. Nihče ne izgubi posebej rad.

 

"Težko bi našli kandidata, ki bi ogrozil Pahorja." | Foto: Bojan Puhek "Težko bi našli kandidata, ki bi ogrozil Pahorja." Foto: Bojan Puhek Resnega protikandidata bo težko najti, prioriteta strank bodo parlamentarne volitve

Matevž Tomšič, sociolog

Nobeden od do zdaj znanih protikandidatov ne more ogroziti Pahorjeve zmage. Nasploh bi v sedanji situaciji težko našli kandidata, ki bi ga ogrozil. Šarec ni več novi obraz, je župan in zato politik. Ne verjamem pa, da je taka osebnost, da lahko konkurira Pahorju.

Takih, ki zagovarjajo linijo trde levice, je kar nekaj. Tukaj je velika konkurenca. Šarec v tem ni nekaj novega ali izjemnega. Na levici je to mainstream.

Jelinčičev krog volivcev je pa zelo omejen. Računa lahko na nekakšne protestniške glasove in glasove trdih nacionalistov.

Desnica pa tu verjetno nima resnega motiva, sploh glede na to, da je v drugem krogu zadnjih predsedniških volitev večina desnih volivcev podprla Pahorja, ki je z vidika desnih volivcev precej sprejemljiva izbira. Velika stranka si težko privošči, da bi bila brez predsedniškega kandidata, a njihova prioriteta bodo gotovo parlamentarne volitve.
Ne spreglejte