Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
15.37

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 15.37

7 let, 3 mesece

Tri leta vikend zapora za jemanje podkupnin in potrjevanje tehničnega pregleda neustreznim vozilom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Tehnični pregledi | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so bili danes prvi predobravnavni naroki v primeru podkupnin na tehničnih pregledih. Prva dva danes zaslišana obdolženca, tehnični preglednik Martin Hočevar ter zavarovalničar Goran Reljić, sta krivdo priznala. Hočevarja čakajo tri leta vikend zapora, denarna kazen ter vračilo protipravno pridobljene koristi.

Konec maja 2016 so na 15 lokacijah na območju ljubljanske, kranjske in novomeške policijske uprave izvedli številne hišne preiskave zaradi korupcijskih kaznivih dejanj pri tehničnih pregledih avtomobilov. Kriminalisti so v preiskavi tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi ugotovili, da so osumljeni v postopkih tehničnega pregleda vozil potrjevali tehnično brezhibnost vseh vrst vozil, tudi takih z resnimi tehničnimi pomanjkljivostmi, oziroma dajali podkupnine tehničnim preglednikom, da bi njihova vozila opravila tehnične preglede.

Pregledniki naj bi od strank prejemali plačilo v različnih zneskih. Kriminalisti pa so samo v treh tednih, kolikor so izvajali prikrite ukrepe, ugotovili po več takšnih primerov na dan. Ovadili so tako delavce na tehničnih pregledih kot lastnike vozil.

Ko je začel delati, je bil sistem podkupnin že v uporabi

Pred sodnico Dajano Fekonja je danes prvi stopil tehnični preglednik Martin Hočevar. Ta je pojasnil, da je na tehničnih pregledih v ljubljanskih Mostah začel delati leta 2015. Ko je prišel v podjetje, je bil po njegovih navedbah sistem podkupnin za opravljanje tehničnih pregledov že dobro vpeljan in je bil prisiljen popuščati tudi sam.

Bil je "popustljiv", ker je želel obdržati službo

Navedel je, da je večkrat doživljal pritiske in grožnje direktorja podjetja Petra Novaka, da mora biti bolj popustljiv pri pregledih vozil, če želi obdržati službo. Navedel je tudi soobtoženega Ilijo Grabovičkića, ki na obravnavo čaka v priporu. Ta po Hočevarjevih besedah ni bil zaposlen v podjetju Produkt, a je kljub temu imel pisarno poleg direktorja.

Kot je zatrdil, je sprejemal podkupnine, tehnično neustreznim vozilom potrdil opravljeni tehnični pregled ter ponarejal listine zgolj zato, ker se je bal, da bi ostal brez službe. Novak naj bi mu namreč po Hočevarjevih besedah večkrat grozil, da bo, če ne bo poslušen, izgubil službo, s svojimi poznanstvi pa mu bo tudi preprečil, da bi službo na tehničnih pregledih dobil kjerkoli drugje po Sloveniji.

"Nihče več me ne bi prepričal o čem takem, tudi direktor ne"

Hočevar je opozoril na nič kaj rožnate razmere doma. Žena je dlje časa bolna, prestala je že tri operacije na hrbtenici in čaka na odločitev invalidske komisije. V tem obdobju dela skrajšan delovni čas, imata štiri mladoletne otroke, za katere zaradi ženine bolezni večinoma skrbi sam.

Hočevar je sodnici zatrdil, da se je po odhodu s tehničnih pregledov v Mostah 100-odstotno spremenil. "Takih dejanj ne bi več delal, nihče več me ne bi prepričal o čem takem, tudi direktor ne," je dejal in obžaloval svoje ravnanje.

Tožilec je za Hočevarja predlagal enotno zaporno kazen treh let vikend zapora, 5.950 evrov denarne kazni ter odvzem protipravno pridobljene koristi 150 evrov, kolikor mu lahko dokažejo glede na prisluhe. Sodnica se je strinjala s predlogom tožilstva.

Podobno kazen je leta 2014 za sprejemanje podkupnin dobil Florijan Gašperin, prvoobtoženi tudi v tokratni zgodbi. Predobravnavni narok zanj in Grabovičkića bo predvidoma 30. januarja. Pred tem bodo pred sodišče poleg danes obravnavanih stopili še preostali obtoženi v tem primeru: Uzejir Kurtović, Nataša Lazić, Karin Polšak, Dražen Arsenić, Rasim Hajrudinović, Hidajet Bajrić, Samir Beganović, Matevž Kovačič, Ivan Burica, Ramiz Abdić in Alenka Cankar.

Že danes je pred sodnico stopil zavarovalni zastopnik Goran Reljić, ki je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde za en primer dajanja podkupnine in en primer sostorilstva pri takem kaznivem dejanju. Sodnica je sledila predlogu tožilstva in mu izrekla kazen dveh mesecev in 29 dni zapora, ki jo bo odslužil z družbenokoristnim delom, ter 1.200 evrov denarne kazni. Poleg tega je Reljić v dobrodelne namene nakazal 400 evrov.

Danes bi moral potekati tudi predobravnavni narok za še enega obtoženega, in sicer Uzejira Kurtovića, a ker njegovega odvetnika ni bilo na sodišče, je sodnica zadevo prestavila na prihodnji ponedeljek.
Ne spreglejte