Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
31. 10. 2018,
10.43

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Koroška Slovenj Gradec Velenje Cesta ministrstvo za infrastrukturo ustavno sodišče

Sreda, 31. 10. 2018, 10.43

5 let, 5 mesecev

Tretja razvojna os: prvi avtomobili bi lahko po njej zapeljali leta 2022

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Čeprav so zaradi vložene zahteve po ustavni presoji aktivnosti na odseku Šentrupert–Velenje ustavljene, se na drugih odsekih tretje razvojne osi projekt intenzivno nadaljuje. Na ministrstvu, ki ga dober mesec vodi Alenka Bratušek, še vedno upajo, da bodo lopato zasadili prihodnje leto. Kdaj se bodo po cesti lahko zapeljali prvi avtomobili, za severni del ne želijo napovedovati, medtem ko bi po južnem delu lahko vozili čez štiri leta.

Gradnja tretje osi je ena izmed prednostnih nalog, ki si jih je v svojem mandatu zadala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Kot je dejala že v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ, to cesto "ljudje na tem območju nujno potrebujejo".

Kdaj se bo začela gradnja težko pričakovane ceste, je še vedno neznanka. Kot je znano, sta občini Braslovče in Polzela zaustavili projekt na odseku med Šentrupertom in Velenjem. Junija sta namreč na ustavno sodišče vložili zahtevo za ustavno presojo.

Prevalje
Novice Predstavljena študija za tretjo razvojno os severno od Slovenj Gradca

Ustavni sodniki o trasi razpravljali že septembra, a še brez odločitve

Po navedbah Bratuškove so bili sicer dogovori, da bi občini lahko zahtevo po ustavni presoji lahko umaknili, a ministrica meni, da jih "zaradi lokalnih volitev ne bodo". | Foto: STA , Po navedbah Bratuškove so bili sicer dogovori, da bi občini lahko zahtevo po ustavni presoji lahko umaknili, a ministrica meni, da jih "zaradi lokalnih volitev ne bodo". Foto: STA , Po njunem mnenju je trasa izbrana na podlagi napačnih vhodnih podatkov in bo na tej trasi cesta povozila največ stanovanjskih hiš. V tem delu bo potekala prek polj, čemur že desetletje nasprotuje Civilna iniciativa Braslovče.

Občini ob tem poudarjata, da ne nasprotujeta gradnji tretje razvojne osi, saj jo tamkajšnji prebivalci nujno potrebujejo. Nasprotujeta le izbrani trasi.

Ustavni sodniki so zadevo imeli na mizi že 13. septembra, a končne odločitve še niso sprejeli. Kdaj se bo to zgodilo, ni mogoče napovedati, pojasnjuje namestnica generalnega sekretarja US Tjaša Šorli. Dodaja pa, da jo bo sodišče "obravnavalo absolutno prednostno".

Alenka Bratušek
Novice Bratuškova s podporo odbora DZ za infrastrukturo #video

Bratuškova rezervnega načrta nima

Po navedbah Bratuškove so bili sicer dogovori, da bi občini zahtevo po ustavni presoji lahko umaknili, a ministrica meni, da jih "zaradi lokalnih volitev ne bodo." Za STA je še dejala, da če je bilo vendarle "kaj narobe, je prav, da sodišče to tudi ugotovi".

Čeprav se ne ve, kakšna bo odločitev ustavnega sodišča, na ministrstvu za infrastrukturo nimajo rezervnega načrta. Prepričani so, kakor tudi na ministrstvu za okolje in prostor, da "so postopki prostorskega umeščanja potekali v skladu z zakonodajo," zato alternativnih rešitev ne iščejo. Dodajajo še, da je nadaljevanje aktivnosti na tem odseku "nehvaležno napovedovati".

Prvi avtomobili bodo po tretji razvojni osi zapeljali leta 2022

Na ministrstvu še vedno pričakujejo, da se bo gradnja začela čim prej. Gradnja odseka od avtoceste A2 do Slovenj Gradca naj bi stekla predvidoma prihodnje leto. Gradbena dela naj bi se prihodnje leto začela tudi na južnem odseku, za katerega bodo gradbeno dovoljenje dobili predvidoma v začetku novega leta.

Kot poudarjajo, gre za tehnično in finančno zelo zahteven projekt, ki bo trajal nekaj gradbenih sezon. Kdaj konkretno bi lahko bil končan severni del tretje razvojne osi, na ministrstvu niso odgovorili, del južnega dela od avtoceste do Osredka pa bo po napovedih prometu predan konec leta 2022, pododsek do Malin, ki vključuje tudi predor Gorjance, pa do leta 2024.

V kateri fazi so trenutne aktivnosti

Preverili smo tudi, v kateri fazi so trenutne aktivnosti.

Severni del:

  • odsek Velenje–Slovenj Gradec: odvijajo se priprave projektne dokumentacij, paralelnih raziskav in začetek pridobivanja nepremičnin,
  • odsek Slovenj Gradec–Dravograd–Otiški vrh–Holmec: končana posodobitev, kjer je izbran izvedljiv scenarij, in nadaljevanje postopka prostorskega umeščanja.

Južni del:

  • odsek avtocesta A2–Osredek (Revoz): pridobivanje nepremičnin, priprava projektne in investicijske dokumentacije za traso in premostitvena objekta prek reke Krke in druge terenske raziskave,
  • odsek Osredek–Maline: izdelava tehnične in investicijske dokumentacije, po kateri bodo preverili mogoče scenarije gradnje pododseka, je v sklepni fazi.
Novice Kdaj bo Slovenija končno dobila to težko pričakovano cesto? #video #foto
Ne spreglejte