Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2016,
10.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

3

Natisni članek

poslanci Državni zbor tožilstvo Bojana Muršič Socialni demokrati Matjaž Han Janez Janša Janez Janša Srečko Prijatelj

Sreda, 14. 12. 2016, 10.46

6 let, 7 mesecev

Tožilstvo zahteva sodno preiskavo za nekdanjo podpredsednico parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

3

Bojana Muršič

Okrožno sodišče v Mariboru bo, če bo to dovolil državni zbor, uvedlo kazenski postopek proti poslanki Socialnih demokratov (SD) Bojani Muršič. Kot smo izvedeli, je utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja. 

Muršičeva je maja po razkritju, da je z občinskim denarjem kupila za dobrih 600 evrov jopic iz flisa za svojo stranko, odstopila s položaja podpredsednice parlamenta in članice občinskega sveta občine Ruše. Na naročilnici je bilo navedeno, da za svetniško skupino svoje stranke naroča pisarniški material. Poslanka je zatrdila, da niti evra denarja ni porabila v lastno korist. Priznala pa je, da je bil nakup jopic, ki so jih razdelili ljudem, neskladen s pravilniki. 

Matjaž Han je dejal, da Muršičeva lahko ostane članica stranke in poslanske skupine. | Foto: Matej Leskovšek Matjaž Han je dejal, da Muršičeva lahko ostane članica stranke in poslanske skupine. Foto: Matej Leskovšek

Han: Priznanje in opravičilo sta dovolj

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je maja javnosti povedal, da sta njeno javno priznanje in opravičilo dovolj, da lahko še naprej ostane članica stranke in poslanske skupine. Sporni znesek je Muršičeva takoj po razkritju v celoti nakazala na tekoči račun občine, nato pa je tisoč evrov nakazala še Rdečemu križu za nakup prehrambnih paketov socialno ogroženim družinam.

Okrožno državno tožilstvo v Mariboru je proti Muršičevi ne glede na priznanje in vračilo sredstev moralo zahtevati uvedbo sodne preiskave. To mu namreč narekujejo splošna navodila, saj je Muršičeva uradna oseba in se z njo v predkazenskem postopku ne smejo pogoditi o priznanju krivde.

Grozi ji pogojna zaporna kazen

Tožilstvo bo s poslanko SD verjetno sklenilo sporazum v nadaljevanju postopka. Po mnenju poznavalcev razmer bi bila lahko Muršičeva obsojena na pogojno zaporno kazen. Ali se bo kljub temu obdržala na položaju poslanke, je odvisno od državnega zbora.  Leta 2011 je državni zbor vzel poslanski mandat Srečku Prijatelju. | Foto: Leta 2011 je državni zbor vzel poslanski mandat Srečku Prijatelju.

Spomnimo, da je bil pravnomočno obsojen tudi poslanec DeSUS Peter Vilfan, ki je zaradi povzročitve prometne nesreče dobil osem mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Vilfan je takrat odstopil kot poslanec, vendar je bil na predčasnih parlamentarnih volitvah ponovno izvoljen. Leta 2011 je državni zbor vzel poslanski mandat Srečku Prijatelju, ki je bil zaprt zaradi izsiljevanja. Oktobra 2014 je državni zbor odvzel tudi poslanski mandat predsedniku SDS Janezu Janši, ki je bil v zadevi Patria pravnomočno obsojen na dve leti zapora, vendar je kasneje ustavno sodišče odločilo, da je šlo za protiustavno ravnanje.

Bo ostala poslanka?

Poslancu že po samem zakonu preneha mandat, če je v času mandata pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev, razen če državni zbor ne sklene, da lahko opravlja poslansko funkcijo.

Ne spreglejte