Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
11.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

sodišče umor zdravnik Ivan Radan

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 11.09

6 let, 6 mesecev

Umaknili obtožbo proti Ivanu Radanu za umor dveh bolnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Ivan Radan | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Tožilstvo se je po današnjem pričanju strokovnjakinje za paliativo Mateje Lopuh odločilo umakniti obtožbo proti zdravniku Ivanu Radanu za umor dveh bolnic. Obtožnica tako Radana bremeni še štirih umorov.

Lopuhova je presodila, da pri bolnici, ki jo je Ivan Radan zdravil septembra 2012, odmerki morfija niso bili visoki, zato ni mogla ugotoviti, da bi odmerek pospešil njeno smrt. Podobno je Lopuhova presodila še za drugo Radanovo bolnico, ki je umrla decembra 2012. Dejala je, da odmerek morfija ni bil visok in da po njenem mnenju ni vplival na smrt omenjene ženske.

Radan: Želel sem, da bolnik ostane živ do obiska svojcev

Glede bolnika, ki je umrl konec januarja 2014, je Lopuhova dejala, da se ji zdi popolnoma nerazumljivo, da se je še na dan bolnikove smrti dopoldne želelo podaljševati njegovo življenje, čeprav je bilo popolnoma jasno, da se izteka. Popoldne pa je naenkrat dobil visok odmerek propofola.

Radan je dejal, da je dopoldne reševal bolnika kljub paliativnemu zdravljenju, ker je želel, da ostane živ do obiska svojcev popoldne.

Pritiski na pričo

Strokovnjakinja za paliativo, ki na sodišču nastopa kot priča tožilstva, je danes tudi opozorila, da je bila po pričanju januarja deležna "kar nekaj pritiskov".

Po njenih navedbah je dva dni po obravnavi prejela telefonski klic neznanega moškega, ki ji je dejal, da bi lahko predavala posebej zbrani družbi glede na to, kako dobro predava na sodišču. Ta moški naj bi ji tudi dejal, da bi se radi pozabavali z njo. Že pred tem naj bi prejela fotografije moškega z lutko v roki.

Radanov prijatelj trdi, da priča laže

O tem je obvestila državno tožilstvo. Tožilka Katarina Bergant je danes dejala, da so preverili telefonski klic in ugotovili, da je bil opravljen s telefona Marka Bohinca. Gre za Radanovega prijatelja, ki je bil na začetku današnje obravnave v sodni dvorani in je dejal, da Lopuhova laže.

Ne spreglejte